11 / 01 / 2025

binalarda çekme mesafesi

binalarda çekme mesafesi

Bina inşaatları çekme mesafesine göre konumlandırılarak inşa ediliyor. Binalarda çekme mesafesi hesaplamaları İmar yönetmelikleri ile belirlenen oranlar dahilinde yapılıyor. Peki, binalarda çekme mesafesi nedir?

İmar planı yaparken bahçe mesafesi ne kadar olmalı? Arsaya ev yaparken çekme mesafesi ne kadar?

İmar planı yaparken dikkat edilmesi gereken noktalardan biri de bahçe mesafesi olarak karşımıza çıkıyor. Kapsamlı bir konu olan çekme mesafesi, konut arsalarında ön bahçe ve arka bahçe gibi alanları içeriyor. Peki imar planı yaparken çekme ve bahçe mesafesi ne kadar olmalı?

Binalarda Su Yalıtımı Yönetmeliği tam metni 2017!

Binalarda Su Yalıtımı Yönetmeliği, 27 Ekim 2017 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlandı. Yönetmelik kapsamında yeni inşa edilecek binalarda yapılması gereken su yalıtımı esasları belirlendi.. 

Binalarda su yalıtımı zorunluluğu geldi!

Binalarda Su Yalıtımı Yönetmeliği bugünkü Resmi Gazete'de yer aldı. Yönetmelik gereğince, yeni binalarda su yalıtımının yapılması zorunlu oldu..

Binalarda arsa payı sorunu nasıl çözülür?

Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında kendisine yöneltilen ''Binalarda arsa payı sorunu nasıl çözülür?'' sorusunu yanıtladı. İşte, Tamer Heper'in yazısı..

Çekme mesafeleri 2017!

Çekme mesafesi, planda ve yönetmelikte belirtilmiş olan yapının komşu parsellere en fazla yaklaşabileceği sınır oluyor. İşte çekme mesafeleri 2017..

Binalarda çıkma mesafeleri 2017!

Yeni İmar Yönetmeliği gereğince binalarda taban alanı dışında çıkma yapılabiliyor. Peki, binalarda çıkma mesafeleri 2017 nelerdir?

Yüksek binalarda çıkan yangınlar nasıl önlenir?

Londra'da 24 katlı kulede meydana gelen yangında en az 12 kişi hayatını kaybetti. Peki bu kadar yüksek katlı binalarda çıkan yangınlarla nasıl baş edilebilir?

Çatı ve binalarda yapılacak tadilat ve yalıtımlar faturayı yarıya düşürecek!

Çatı Sanayici ve İş Adamları Derneği (ÇATIDER) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Baştanoğlu, ”Çatı ve binalarda yapılacak tadilat ve yalıtımlar faturaları yüzde 50'ye ulaşan oranlar indirecek" dedi.

Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliğinde Değişiklik 2017!

Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı. İşte yönetmelik kapsamında yapılan düzenlemeler..

Yeni binalarda enerji kimlik belgesi!

Enerji Verimliliği Kanunu ve yönetmeliği gereğince 2 Mayıs itibari ile eski binalarda enerji kimlik belgesi zorunlu oluyor. Peki, yeni binalarda enerji kimlik belgesi zorunluluğu nedir?

Uluslararası Binalarda Enerji Verimliliği Sempozyumu 13 Şubat'ta!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 13-14 Şubat 2017'de “Uluslararası Binalarda Enerji Verimliliği Sempozyumu” düzenlenecek.

Binalarda Enerji Kimlik Belgesi bir an önce çalışmalı!

2011’de başlayan, Binalarda Enerji Kimlik Belgesi Uygulaması Mayıs 2017 tarihinden itibaren genele yayılıyor.

Kiralık binalarda hizmet veren Bakanlık birimleri mecliste!

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kiralık binalarda hizmet veren Bakanlık birimlerine ilişkin soru önergesi hazırladı..

binalarda çekme mesafesi Haberi

binalarda çekme mesafesi

Binalarda çekme mesafesi nedir?

Bina inşaatları çekme mesafesine göre konumlandırılarak inşa ediliyor. Bina çekme mesafesi, iki bina arasında olması gereken mesafe olarak tanımlanıyor. İki bina arasındaki yapı yaklaşma payı olarak da ifade ediliyor.


İskan alanlarında yapılacak binaların ön bahçe ve yol kenarına rastlayan bahçe mesafelerinin en az 5 metre olması gerekiyor. Binalarda çekme mesafesi hesaplamaları İmar yönetmelikleri ile belirlenen oranlar dahilinde yapılıyor.


Çekme mesafeleri:

Taban alanının imar parseli alanına oranıdır. Taban alanı kat sayısı, arazi eğimi nedeniyle tabii veya tesviye edilmiş zeminin üzerinde kalan tüm bodrum katlar ile zemin kat izdüşümü birlikte değerlendirilerek hesaplanır. Uygulama imar planında çekme mesafeleri verilip TAKS verilmemiş ise çekme mesafelerine, bina cephe hatlarına ve ilgili imar yönetmeliklerine göre uygulama yapılır.


Bina yüksekliği hesabında, arkasında kullanılan hacim oluşturulmamış istinat duvarları...