28 / 04 / 2024

İmar planı yaparken bahçe mesafesi ne kadar olmalı? Arsaya ev yaparken çekme mesafesi ne kadar?

İmar planı yaparken bahçe mesafesi ne kadar olmalı? Arsaya ev yaparken çekme mesafesi ne kadar?

İmar planı yaparken dikkat edilmesi gereken noktalardan biri de bahçe mesafesi olarak karşımıza çıkıyor. Kapsamlı bir konu olan çekme mesafesi, konut arsalarında ön bahçe ve arka bahçe gibi alanları içeriyor. Peki imar planı yaparken çekme ve bahçe mesafesi ne kadar olmalı?



İMAR PLANINDA BAHÇE MESAFESİ NE KADAR OLMALI?

Gerek Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği ve Plansız Alanlar İmar Yönetmeliği, parsellerde yapılacak yapıların ön ve yan taraftaki komşu parsel sınırına belirli bir mesafeden daha fazla yaklaşmasını yasaklamıştır. Bu kurallara uygun olarak, arsaya ev yaparken ön bahçe, yan bahçe ve arka bahçe mesafelerine dikkat edilmelidir. Ön ve yan taraftaki komşu parsel sınırı, yan bahçe ve arka bahçe mesafelerine uygun yapılmalıdır. 

Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği kapsamında, uygulama imar planlarında ve özel bir hüküm bulunmadığı durumlarda arka bahçe mesafesi en az 3.00 metre olarak belirlenir. Ancak, dört katı aşan yüksek yapılar için bu mesafe 4 katın üzerindeki her bir kat için 0.50 metre artırılarak hesaplanır. Yan bahçe, arazi parselinin komşu parsellerle sınırlandığı ön ve arka bahçelerin dışında kalan alanları ifade eder. Türkiye'de Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği'ne göre, uygulama imar planında, özel bir hüküm belirtilmediği takdirde, bahçe mesafeleri için yan bahçe mesafesi en az 3.00 metredir.

İmar planı yaparken bahçe mesafesi ne kadar olmalı? Arsaya ev yaparken çekme mesafesi ne kadar?

ÖN BAHÇE ÇEKME MESAFESİ NEDİR?

Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği'ne göre, uygulama imar planında, özel bir hüküm bulunmadığı sürece, bahçe mesafeleri belirli kriterlere göre düzenlenir. Ön bahçe ve yol kenarına rastlayan bahçe mesafeleri ile kamusal alanlara komşu olan bahçe mesafeleri, kesinlikle en az 5.00 metre olmalıdır.

ÇEKME MESAFESİNE OTOPARK YAPILIR MI?

Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği gereğince, ön bahçe mesafesi şimdi 7.00 metreye yükseltilerek bina cephesinden itibaren 2.00 metre uzaklıkta yer alan ön bahçe sınırları dışındaki alana açık otopark yapılması mümkündür. Ön bahçe mesafesinin yarısına kadar zorunlu otoparklar, parsel sınırına 3.00 metreden fazla yaklaşılmaması koşuluyla inşa edilebilir.

Düzenleme ortaklık payı nedir? Düzenleme ortaklık payı nasıl uygulanır?

Kira sözleşmesi bitince kiracı çıkarılır mı? Sözleşmeden ne kadar sonra kiracı çıkarılır?

Tapu iptal davası hangi durumda açılamaz? Tapu iptal davası kaç yıl sürer?


Geri Dön