27 / 04 / 2024

Tapu iptal davası hangi durumda açılamaz? Tapu iptal davası kaç yıl sürer?

Tapu iptal davası hangi durumda açılamaz? Tapu iptal davası kaç yıl sürer?

Bazı durumlarda tapu iptal davası açılamıyor. Bunun birçok sebebi olduğu için bu nedenlerin bilinmesi gerekmektedir. Peki tapu iptal davası hangi durumlarda açılamaz ve ne kadar sürer? İşte tapu iptal davası ile ilgili kapsamlı ve önemli bilgiler haberin devamında yer alıyor...



TAPU İPTAL DAVASI HANGİ DURUMLARDA AÇILAMAZ?

Tapu iptal davasının açılamadığı durumların başında, tapu doğruluğunun tam olarak belirlenemediği ve tespit edilemediği hususu geliyor. Tapu iptal davası sürecinde ilk ve en önemli adım, tapunun titizlikle araştırılması ve içeriğine yönelik kapsamlı bir inceleme yapılmasıdır. Bu nedenle, tapu kaydının tarihi sürecine dair detaylı bilgi edinmek de dava için hayati bir öneme sahiptir. Dava süreci boyunca toplanan bilgilerin eksik, yanlış veya yetersiz olması, tapu iptal davasının açılamamasına yol açabiliyor.

TAPU İPTAL DAVASI NE KADAR SÜRER?

Tapu iptal davalarının süresi, mahkemenin iş yüküne ve resmi tatillere bağlı olarak uzayabilir. Genel olarak, bu süre maksimum 731 günü kapsar. Ancak, davanın hala sonuçlanmamış olması durumunda, mahkeme davanın iptaline yönelik bir karar verebilir. İstisna durumlarda, mahkeme kararıyla bu süre 731 günün üzerine çıkarılabilecektir. Bu aşımın gerçekleşmesi için mahkeme kararına ihtiyaç duyulmaktadır. Karara bağlı olarak, tapu iptal davasının sonlanma işlemleri başlatılır. Tapu davaları, 731 günü aşabileceği gibi, daha az sürede de sonuçlanabilir. Bu durum, davanın özelliklerine ve mahkemenin mevcut durumuna bağlıdır. Mahkeme tarafından belirlenen bu sürelerin adil ve hızlı bir yargılama süreci sağlamak amacıyla takip edildiği belirtilmelidir.

Tapu iptal davası hangi durumda açılamaz? Tapu iptal davası kaç yıl sürer?

Ayrıca bu süreyi etkileyen bazı önemli faktörler de bulunuyor. Davanın yönlendirildiği mahkeme durumu ve delillerin toplanma süresi bu faktörler arasındadır. Ayrıca işlemin tek celsede sürmesi, davanın sonuç durumu, tatil günleri gibi unsurlar da süreyi etkiliyor.

TAPU İPTAL DAVASI HANGİ DURUMLARDA AÇILIR?

Tapu iptal davası, imar uygulamaları, ölünceye kadar bakma sözleşmesi, muris muvarası, kazandırıcı zaman aşımı, vekalet görevini kötüye kullanma ve zilyetlik durumlarında açılıyor. Dolayısıyla hukuki ehliyetsizlik durumları bu davanın açılmasında etkilidir. 

İfraz işlemi nedir? İfrazlı arsa nedir?

Tapuda intifa hakkı ne demek? İntifa hakkı nedir?

Tapu kaç günde alınır? Kimler tapuya başvuru yapabilir? Tapu alırken yaş sınırı var mı? 


Geri Dön