Kiracı tahliye davası kaç yıl sürer?
Kira sözleşmesinin feshi bildirim ya da dava yoluyla da gerçekleşebiliyor. Peki mahkemelik durumlarda tahliye davası kaç yıl sürer?
Kiracı ve mülk sahipleri bazı anlaşamadıkları durumlarda mahkemelik olabiliyor.
Bu kapsamda Türk Borçlar Kanunu m.347 ve devamında kiraya verenin kiracıyı doğrudan tahliyesine dair hükümler 2 ayrı başlık altında düzenlendi. İlk olarak kiracının bildirim yoluyla tahliyesi yani 10 sene geçtikten sonra tahliye 2. durum ise kiracının dava yoluyla tahliyesidir.
Kiracının bildirim aracılığıyla tahliyesi için en az 10 senelik bir süre geçmiş olmalı ve TBK m.347’de sayılan koşullar gerçekleşmiş olmalı. Kiracının dava yoluyla tahliyesinde ise TBK m.350 ve devamında sayılan özel sebeplerden biri oluşmalı.
KİRACI TAHLİYE DAVASI NEDİR?
Kira sözleşmesinin feshi bildirim yoluyla olabileceği gibi dava yoluyla da gerçekleştirilebiliyor. Genellikle tercih edilen tahliye çeşidi bildirim yoludur. Çünkü 10 senelik bir zaman koşulunun sağlanması gerekmez ancak kiracının dava yoluyla tahliyesinde kanunda sayılan tahliye sebepleri sınırlıdır. Bu nedenler değiştirilemez veya kiracı aleyhine yorumlanamaz. Kiracı tahliye davası, taşınmaz sahibin haklı nedenlere dayanarak kiracının taşınmazdan çıkarılmasını mahkemeden istemesidir.
KİRACI TAHLİYE DAVASI NASIL AÇILIR?
ahddurakhukuk.com'da yer alan detaylara göre, Kiracı tahliye davası, hak sahibinin veya kiracı arasındaki sözleşmenin feshi amaçlı açılıyor. Kiracıyı tahliye için gereken koşullar oluştuğunda kiracı tahliye davası açılabiliyor. Bu davayı açmak için öncelikle bazı koşulların oluşması gerekiyor.
Kiracı tahliye için kiraya verene yazılı olarak bir tarih taahhüt etmişse bu süreden 1 ay sonra icra takibine başvurabileceği gibi kiracı tahliye davası da açabiliyor.
Kiraya veren 1 seneden kısa kira döneminde kiranın gecikmesi nedeniyle 2 ihtar çekmişse 1 ay sonra kiracı tahliye davasını açabiliyor.
1 sene ya da daha uzun sözleşmelerde iki haklı ihtar sonrasında ise kiracı tahliye davası için belirli bir süre geçmesi gerekmiyor. Bu durumda kira senesinin bitmesi beklenmeli.
Kiracı tahliye davası için harçların yatırılmasından taşınmazın bulunduğu sulh hukuk mahkemesinde dava açılabilir.
KİRACI TAHLİYE DAVASI KAÇ SENE SÜRER?
Kiracı tahliye davasının ne kadar süreceğine ilişkin net bir süre belirtmek mümkün değildir. Delillerin toplanmasının alacağı süre, mahkemenin yoğunluğu, duruşma sayısına göre kiracı tahliye davası için gereken süre değişkenlik gösteriyor.
Ev sahipleri ve kiracılar hemen bakın! Kiraya yılda iki defa zam yapılabilir mi?