28 / 04 / 2024

Tapu tahsis belgeleri tapu senedine nasıl dönüştürülür?

Tapu tahsis belgeleri tapu senedine nasıl dönüştürülür?

Tapu tahsis belgesi; imar planı yapılacak kamu arazisi üzerinde gecekondu sahibi olan şahıslara verilir. Peki, Tapu tahsis belgeleri tapu senedine nasıl dönüştürülür? İşte detaylar..



Tapu tahsis belgesi; imar planı yapılacak kamu arsası üzerinde gecekondu sahibi olan şahıslara veriliyor. söz konusu belge bu kişilerin mağduriyetini gidermek amacıyla veriliyor. Bu alanların tapusu devlette kalıyor olsa da tapu tahsis belgesi olan kişiler, geçici süre taşınmazları kullanım, kiralama gibi haklara sahip olabiliyor. Tapu tahsis belgesi olanlar bu belgenin tapu senedine nasıl dönüştürüleceğini merak ediyor. 

TAPU TAHSİS BELGELERİ TAPU SENEDİNE NASIL DÖNÜŞTÜRÜLÜR?

Tapu tahsis belgesinin tapuya dönüştürülebilmesi amacıyla bazı prosedürler bulunuyor. Tapuya dönüştürülecek tahsis belgesi için mücavir alan sınırları içinde belediyelere başvuru yapılması gerekiyor. AHDHukukveDanışmanlık sitesinde yer alan detaylara göre, diğer alanlarda ise valiliklere başvuru yapma koşulu aranıyor. Bu başvurunun şartları şu şekildedir:

Taşınmazın yer aldığı bölgede “imar planı” veya “ıslah imar planı” yapılmış olması gerekiyor. Böylece ilgili taşınmaz bağımsız arsalara dönüşür ve parselizasyon yapılıyor.

Tapu başvurusu gerçekleştirilecek alanın turizm bölgesi, suyu havzası, askeri bölge, karayolları kamulaştırma sınırı olmaması gerekiyor.

Tapu tahsis belgesine sahip olan şahıslar başka bir tapu tahsis belgesi sahibi olmamalıdır.

Tahsise konu olan alan ile tescili istenen taşınmazın uyuşup uyuşmadığına ilişkin bilirkişi raporu sunulmalıdır.

Tapu tahsis belgesine dair 2981 Sayılı Kanun kapsamında, gayrimenkulün rayiç değerinin ve diğer masrafların yani harçlarının ödenmiş olması gerekiyor.

HANGİ BELGELER GEREKLİ?

Tapu başvuruda bulunurken ilk olarak başvuru dilekçesi hazırlanıyor. Gayrimenkul avukatı ile bu süreci çok daha sağlıklı biçimde yürütülebiliyor. Başvuru dilekçesi dışında;

Noter tarafından onaylanmış taahhütname ve beyanname, 
Yapılan ödemeleri gösteren banka dekontu,
Tapu tahsis belgesi sahibi olan kişi vefat etmişse veraset ilamı, 
Nüfus kayıt örneği gibi belgelerin başvuru sırasında hazır bulundurulması gerekiyor.

Tapunun alınmasıyla beraber hak sahibi, ilgili taşınmazın üzerinde diğer tapu sahipleri gibi dilediği işlemi yapabiliyor. Gerekli koşulları karşılıyor olmasına rağmen ilgili belediye ya da il özel idaresi tarafından tapuya dönüştürme işleminin yapılamaması durumunda hak sahipleri idare mahkemelerinde dava açabiliyor.

Banu Evleri Bahçekent 1 yüzde 30 peşin 60 ay vade fırsatıyla!

Amperino C-100 görücüye çıktı ve seri üretime hazır...

Yeni kentsel dönüşüm yasasıyla konutlara bedelsiz el konulacak mı? İstanbul Planlama Ajansı tek tek açıkladı!


Geri Dön