22 / 11 / 2024
fuzul

Tapu iptal davası hangi durumlarda açılamaz?

Tapu iptal davası hangi durumlarda açılamaz?

Tapu iptali davası kanunsuz bir şekilde düzenlenen tapu kaydının yeniden hukuka uygun hale getirilmesi için açılan bir davadır. Peki, Tapu iptal davası hangi durumlarda açılamaz? İşte konu hakkında tüm detaylar...




Tapu iptali davası, tapu kaydının haksız bir şekilde alınması durumunda açılabiliyor. Bu gibi durumlarda dava açılacak kişi, mülkiyet hakkının sahibi oluyor. Kayıt malikinin ölmesi, dava açılmasına engel olmuyor. Kayıt maliki ölmüş ise, tapu davası mirasçılarına karşı açılabiliyor. 

Gayrimenkulün üçüncü kişilere devredilmesi gibi durumlarda devreden kişiye dava açılması ve tapu kaydının yapıldığı üçüncü kişiye ayrı bir dava açılması gerekiyor. Tapu iptal ve tescil davası özünde bir ayni hakka dayanıyor. Bu sebeple de davanın açılması için belirli bir süre bulunmuyor. Ayni bir hakka yani mülkiyet hakkına dayandığından süre kısıtlaması olmadan her zaman açılabiliyor.

Tapu iptal davası hangi durumlarda açılamaz?

Mülkiye haklarının korunması adına açılabilecek tapu davaları için zamanaşımı söz konusu olmuyor. Tapu davası, belirli bir süre içerisinde açılması gerekiyor. Davanın zamanaşımına uğraması durumunda tarafların dava açma hakkı ortadan kalkıyor. Zamanaşımına uğrayan davalar için zamanaşımı itirazında bulunulması da mümkün oluyor. 

Tapu iptali davasının açılması için genel süre 10 yıl olarak karşımıza çıkıyor. Belirli hallerde bu süre daha uzun olabiliyor. Kadastrodan kaynaklı tapu iptal davalarının süresi 10 yıl olarak belirtiliyor. Peki, hangi durumlarda iptal davası açılamaz?


Geri Dön