26 / 11 / 2024

Tapu iptal davası nedir?

Tapu iptal davası nedir?

Ortada haklı bir sebep olmaksızın yapılan tapu tescil veya terkinleri için açılan tapu iptal davası nedir? Tapu iptal davası nasıl açılır? Tapu iptal davası hangi mahkemeye açılır? İşte tapu iptal davası örneği..




Tapu iptal davası nedir?

Türk Medeni Kanunu esaslarına göre; Ortada haklı bir sebep olmaksızın yapılan; Bir tescil veya; Tescilin tadili  veya Terkini ile bir ayni haklan zedelenmiş olması halinde tapu iptal davası açılabiliyor.


Bu durumda; ayni hakkı zedelenen kimse, Tapu Sicilinin düzeltilmesini dava konusu yapma hakkına da sahip oluyor. Peki tapu iptal davası nasıl açılır? Tapu iptal davası hangi mahkemeye açılır?


Tapu iptal davası mahkemesi..

Ayni hakkı zedelenen kimse, tapu iptal davasını söz konusu taşınmazın bulunduğu yer Asliye Hukuk Mahkemesinde açabiliyor. Husumet tapuda adına tescil yapılmış kişiye yöneltilir.


Ancak, Tapu iptaliyle birlikte ‘Tescil de istenmişse; o zaman, taşınmazın bulunduğu yere göre; Hazine’ye, Köy Muhtarlığına, Belediye Başkanlığı’na da husumetin yöneltilmesi gerekir.


Dava nasıl görülür?

- Tapu kayıtlan getirtilir. 

- Kayıt sebepleri araştırılır.

- Taraf şahitleri dinlenir.

- Keşif yapılır. 

- Bilirkişi mütalaası alınır. 

- Sonuç olarak, hasıl olan kanaate göre karar verilir.


Tapu iptal davası örneği:

T.C.

YARGITAY HUKUK GENEL KURULU

E. 1981/1-497

K. 1983/719

T. 22.6.1983

 

• TAPU İPTALİ 

• MUVAZAALI İŞLEM  

• ZAMANAŞIMININ SÖZKONUSU OLMAMASI 

• HAKİMİN MUVAZAALI İŞLEMİ RE'SEN GÖZÖNÜNDE TUTMASI 

• MUVAZAA NEDENİNİN ORTADAN KALKMASI VEYA BİR ZAMANIN GEÇMESİ 

GÖRÜNÜŞTEKİ İŞLEMİN GEÇERLİ HALE GELMEMESİ 

818/m.18

1086/m.240,293


ÖZET :

Danışıklı ( muvazaalı ) işlem hiçbir hüküm doğurmaz, bu nedenle hâkim danışığı doğrudan doğruya gözönünde tutar. Danışık nedeninin ortadan kalkması veya bir zamanın geçmesiyle görünüşteki işlem geçerli hale gelmez, danışık iddialarında zamanaşımı sözkonusu değildir. 


DAVA :

Taraflar arasındaki "tapu iptali" davasından dolayı yapılan yargılama sonunda; ( Edirne İkinci Asliye Hukuk Mahkemesi )'nce davanın reddine dair verilen 6.6.1980 gün ve 561-232 sayılı kararın incelenmesi davacı vekili tarafından istenilmesi üzerine, Yargıtay Birinci Hukuk Dairsi'nin 22.9.1980 gün ve 10378-10977 sayılı ilamıyla; ( ..Davacı dava konusu taşınmazın davalıya intikalini sağlayan işlemin muvazayaa dayandığından bahisle iptalini istemiştir.


Mahkemece, 10 yıllık zamanaşımı gerçekleştikten sonra açıldığından davanın reddine karar verilmiştir.

Davacı, açıkca muvazaa hukuksal nedenine dayandığına göre, dava zamanaşımı söz konusu olamaz.


Davanın esası incelenip, sonucuna göre bir karar verilmesi gerekirken yazılı nedenden ötürü reddedilmesi yolsuzdur.. ) gerekçesiyle bozularak dosya yerine geri çevrilmekle yeniden yapılan yargılama sonunda mahkemece önceki kararda direnilmiştir. Temyiz eden: Davacı vekili.


Hukuk Genel Kurulu'nca incelenerek direnme kararının süresinde temyiz edildiği anlaşıldıktan ve dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra gereği görüşüldü:


KARAR :

Tarafların karşılıklı iddia ve savunmalarına, dosyadaki tutanak ve kanıtlara, bozma kararında açıklanan gerektirici nedenlere ve özellikle, muvazaalı işlemin hiçbir hüküm doğurmayacağı ( butlanı ) konusu gerek uygulamada ve gerekse bilimsel görüşlerde oybirliği ile benimsenmiş bulunduğuna; bu nedenle hakimin muvazaayı istek olmaksızın re'sen gözönünde tutması gerektiğine; muvazaa sebebinin ortadan kalkması veya bir zamanın geçmesi ile görünüşteki işlemin geçerli hale gelmeyeceği kuşkusuz bulunduğuna; muvaazanın gerek def'an ve gerekse dava yoluyla herzaman ileri sürülebileceğine, bir başka ifade ile muvazaa iddialarında zamanaşımı sözkonusu olmadığına göre ( Kenan Tunçomağ - Türk Borçlar Hukuku - İclt: 1, Genel Hükümler, Sayfa: 300 vd., özellikle dipnotile ilgili metin ve bu dipnotta anılan eserler ), ( Becker - Borçlar Kanunu Şerhi - 87 ), Hukuk Genel Kurulu'nca da benimsenen özel daire bozma kararına uyulmak gerekirken önceki kararda direnilmesi usul ve yasaya aykırıdır. Bu nedenle direnme kararı bozulmalıdır.


SONUÇ :

Davacı vekilinin temyiz itirazlarının kabulu ile, direnme kararının özel daire bozma kararında gösterilen sebeplerden dolayı HUMK.nun 429. maddesi gereğinc ( BOZULMASINA ), istek olursa temyiz peşin harcının geri verilmesine, 22.6.1983 gününhde oybirliği ile karar verildi.


Tapu iptal davası zamanaşımı!



Geri Dön