29 / 04 / 2024

Kira sözleşmesi bitince kiracı çıkarılır mı? Sözleşmeden ne kadar sonra kiracı çıkarılır?

Kira sözleşmesi bitince kiracı çıkarılır mı? Sözleşmeden ne kadar sonra kiracı çıkarılır?

Kiracıları ilgilendiren konulardan biri de sözleşme durumlarıdır. Genelde senelik imzalanan sözleşmelerin bitiminde kiracıların hemen çıkarılıp çıkarılmaması merak ediliyor. Bu konuda yasal düzenlemelere göre belirli kurallar uygulandığı için sorunun yanıtları farklıdır.



KİRA SÖZLEŞMESİ BİTEN KİRACI ÇIKARILIR MI?

Ev sahibi, kira sözleşmesinin belirli bir süre sonunda bitmesine dayanarak, kiracıyı tahliye etme hakkına sahip değildir. Belirli süreli kira sözleşmelerinde, sözleşmenin sona erdirilmesi hakkı yalnızca kiracıda bulunuyor. Örneğin, 1 yıllık kira sözleşmesi sona erdiğinde, ev sahibi kiracıyı sürenin bittiği gerekçesiyle evden ya da iş yerinden çıkaramaz. Ancak, kanunda belirtilen tahliye sebeplerinin varlığı halinde, kiracının evden çıkarılması mümkün oluyor. 6098 Sayılı Türk Borçlar Kanunu'nun 347. ve devamı maddeleri, kira sözleşmesinin sona erdirilmesi konusunda kiracının lehine bir tutum söz konusudur.

KİRA SÖZLEŞMESİ OTOMATİK OLARAK YENİLENİR Mİ?

Belirli süreli kira sözleşmeleri için, kiracının sözleşmenin sona ermesinden en az 15 gün önce yazılı bir bildirimde bulunmaması durumunda, kira sözleşmesi otomatik olarak aynı koşullarla 1 yıl daha uzatılmış sayılacaktır. Aynı şekilde, belirsiz süreli kira sözleşmelerinde, ev sahibi veya kiracı herhangi bir eylem olmadığı sürece, her 1 yılın sonunda kira sözleşmesi yeniden otomatik olarak uzatılacaktır. Kira sözleşmelerinin bitiminde tarafın herhangi bir bildirimde bulunmaması durumunda, kira sözleşmesi aynı şartlarla 1 yıl daha uzamış kabul edilecektir.

 Kira sözleşmesi bitince kiracı çıkarılır mı? Sözleşmeden ne kadar sonra kiracı çıkarılır?

KİRACI SÖZLEŞMEDEN NE KADAR SONRA ÇIKARILIR?

Kiracının sözleşmeden belirli bir süre sonra çıkarılabiliyor. Bu durumda Türk Borçlar Kanunu'nun 347. maddesine göre, konut ve çatılı işyeri kiraları için kiracı, belirli süreli sözleşmelerin süresi dolduktan en az 15 gün önce bildirimde bulunmadığı takdirde, sözleşme aynı koşullarla bir yıl daha uzamış sayılıyor. Kiraya veren, sözleşme süresinin dolması nedeniyle sözleşmeyi sona erdiremez.

Ancak, kiraya veren 10 yıllık uzama süresini tamamladıktan sonra, bu süreyi takip eden her uzama yılından en az 3 ay önce bildirimde bulunarak ve herhangi bir sebep göstermeksizin kira sözleşmesini feshedebilir ve kiracının tahliyesini talep edebiliyor. 

Kira zamları nasıl belirlenir? Ev sahibi ve kiracılar aman bu detaylara dikkat!

Kira sözleşmesinin şerhi nedir? Kira sözleşme şerhi ne işe yarar?

Hangi durumlarda kiracı çıkarılır? Kiracı çıkarmak için yasal düzenleme var mı?


Geri Dön