Kira zamları nasıl belirlenir? Ev sahibi ve kiracılar aman bu detaylara dikkat!
Evini yüksek fiyattan kiralamak isteyen konut sahipleri ile kiracılar arasında sık sık anlaşmazlıklar ortaya çıkıyor. Peki kira zamları nasıl belirlenir? Yasal zam oranı nedir? İşte merak edilenler...
Son günlerde konut kiralarındaki artışlar sık sık gündem oluyor. Konut kiralarına geçtiğimiz sene getirilen yüzde 25 zam sınırı uygulaması uzatılırken, 1 Eylül'den itibaren arabuluculuk zorunlu hale geliyor.
Evini yüksek fiyattan kiralamak isteyen konut sahipleri, kirasını yasal oranda artırmak isteyen kiracıları evden çıkarmak için pek çok yol deniyor.
Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper de bugünkü köşesinde kira artışını kaleme aldı. Tamer Heper'e bir okuyucusu, kardeşiyle aynı evde altlı üstlü oturduğunu ve ev sahiplerinin aynı olduğunu söyledi.
Okuyucu "Ev sahibi dört ay önce kardeşimden kiranın 4 bin TL yapılmasını istedi. Aynı ev sahibi şimdi benden eylülden itibaren 7 bin TL istiyor" diyerek, buna hakkı olup olmadığı sorusunu sordu.
Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper, okuyucusundan gelen soruya verdiği yanıta "Şimdi başlangıçtaki sözüm tüm okuyucularıma. Değerli okurlarım, özellikle de kiracı olan okuyucularım; kiraya veren kişi sizden en yüksek rakam çerçevesinde kira bedeli almak ister" ifadelerini kullanarak başladı.
Ev sahibinin eline ne kadar yüksek tutar geçerse, kendisinin de o kadar memnun olacağını aktaran Tamer Heper, "Bu görüş içinde de ev sahibi dört ay önce dört bin lira istiyor da dört ay sonra yedi bin lira istiyorsa doğrusu yadırgamamalı da acaba her isteyenin istediği oluyor mu ona bakmak lazım" şeklinde konuştu.
Kira konularında yasal çerçeveler bulunduğuna dikkat çeken Heper, her kiraya verenin sonsuz talep hakkı olmadığının artık herkes tarafından bilindiğini aktardı.
Tamer Heper, "Ev sahibinin kira zammı istediği tarih Eylül 2023. Burada bakılacak husus acaba kira sözleşmesinin başlangıcı eylül ayı mı?" diyerek, başlangıç tarihinin Eylül olmaması halinde zaten kira zammı yapma dönemi olmadığının altını çizdi.
İkinci hususun da meskenlerdeki kira artış sınırlaması olduğuna değinen Heper, "2 Temmuz 2024 tarihine kadar artışlar son kira bedelinin yüzde 25’i ile sınırlı. Bunun altında kira artışı olur ama üzerinde olmaz" açıklamasında bulundu.
Okuyucunun bakması gereken noktanın kira sözleşmesinin yapıldığı tarihin hangi ay olduğunu söyleyen Heper, "Bu ay geldiğinde de son kira bedeline yüzde 25 zam uygulayacak ve kiralarını ödeyecek" diye konuştu.
"Şayet şartları varsa ev sahibi dava açar ve nihai kararı mahkeme verir. Ancak açılacak dava için de kira sözleşmesinde artış şartı yok ise ev sahibinin kira döneminin başlangıcından bir ay öncesinden bu girişimde bulunması lazım" ifadelerine yer veren Tamer Heper, bu durumda da okuyucunun kardeşinin kirasının emsal olarak gösterebileceğinin altını çizerek açıklamasını tamamladı.
Kola ve gazlı içeceklere üçüncü zam... 2.5 litre kola 45 TL oldu