22 / 11 / 2024
fuzul

Ev sahibi ve kiracılar aman dikkat! Arabuluculukta dikkat çeken, çarpıcı detay!

Ev sahibi ve kiracılar aman dikkat! Arabuluculukta dikkat çeken, çarpıcı detay!

1 Eylül tarihinde hayata geçirilen arabuluculuk sistemiyle ev sahibi ve kiracıların sorunları da çözüme kavuşuyor. Peki adliyelerdeki dava dosyaları ne durumda? Kaç kişi arabulucuya başvuru yaptı? Kira davalarında bir azalma var mı? İşte detaylar...




Ev sahibi ve kiracılar arasında yaşanan sorunlardan sonra hükümet 1 Eylül 2023 tarihi itibarıyla arabuluculuk sisteöini devreye aldı. Bu kapsamda zam anlaşmazlığı artık arabulucular sayesinde anlaşmayla sonuçlanıyor.

Hayata geçirilen ve yaklaşık 3 aydır faaliyetlerine devam eden arabulucu sistemi ile birçok kişi anlaşmaya vardı. Konuya ilişkin Milliyet'te değerlendirmelerde bulunan Arabulucu Avukat Umut Metin son yaşanan gelişmeleri bir bir aktardı...

Arabuluculukta genel bir talep artışı olduğunu ve tarafların artık sorunlarını dava yerine, yargılama yerine, el sıkışarak çözmekten yana tavır aldıklarına dikkati çeken Metin, "Tüm ihtiyari arabulucuklarda ulaştığımız sayı bugün itibariyle 605 bini aşıyor. Bu sene itibarıyla 605 bin ihtiyari arabuluculuk anlaşması gerçekleşti" dedi.

Bunun muazzam bir sayı olduğunu ve 605 bin davanın adliyelere gitmesinin arabuluculuk sayesinde engellendiğini söyleyen Metin, "Bu sayıya bakıldığında, her uyuşmazlıkta en az iki taraf olduğu düşünülürse 1 milyon 200 binden fazla kişinin sorununun arabuluculuk sayesinde geride bırakıldığı görülür" diye ifade etti. 

Bu yıl sonunda bu sayının 700 bini bulacağını belki de aşacağını düşündüklerini kaydeden Metin, "Bugün itibarıyla ise anlaşma sayısı 605 bin. Kira uyuşmazlıklarında arabuluculuk sayesinde varılan anlaşma sayısı 20 bin. 1 Eylül 2023 tarihinden bugüne kadar geldiğimizde 80 günde açılan dava sayısı ise sadece 10 bin 500" şeklinde konuştu.

Ev sahibi ve kiracılar aman dikkat! Arabuluculukta dikkat çeken, çarpıcı detay!

Geçmişe kıyasla geçen 80 günde dava sayısının en az 63 bin olması gerekirken, şu anda sadece 10 bin 500 davadan bahsedildiğini kaydeden Metin, ortaklığın giderilmesi gibi alanlarda başvuru sayısı 12 bin 500, komşuluk hukuku uyuşmazlıklarından kaynaklı 970, kat mülkiyetinden kaynaklı başvuru sayılarında 34 bin 84 tane başvuru var" diye bilgi verdi.

Komşular arasındaki sorunlarda da arabuluculuk sisteminin aktif şekilde uygulandığını söyleyen Metin, tarımsal üretimin de artık arabuluculuk kapsamına alındığını ve orada 245 başvuru olduğunu aktardı.

Son yasal düzenlemelerle beraber oluşan yeni alanlardaki arabuluculuk başvuru sayısı 81 bin 700 olduğunu belirten Metin, "İnsanlar uyuşmazlıklarında arabuluculuğu ciddi bir şekilde uyguluyorlar, tercih ediyorlar" şeklinde konuştu. 

Kira uyuşmazlıkları açısından çok farklı alternatiflerle çözüm üretildiğine dikkati çeken Metin, "Bazılarında bedel konusunda anlaşmalar üretiliyor. Bazılarında tahliye günlerinde anlaşma yaratılıyor. Kademeli kira artışı gibi anlaşmalar yapılabiliyor. Bazılarında ise, yepyeni kira sözleşmesi hükümleri üzerinde mutabakat sağlanıyor" dedi.

Arabuluculuk ile mahkemelerde hiç olmayacak alternatiflerle çözümler üretildiğinin altını çizen Metin, "Burada olay bazlı, arabulucunun önerisi ile de şekillenebilen sayısız çözüm mümkün" şeklinde konuştu.

Yeni kentsel dönüşüm yasasında tapular Kentsel Dönüşüm Başkanlığı'na geçecek iddiası! Yasa ile neler değişiyor?

Canlı altın fiyatları: Gram, çeyrek, yarım, tam ve Ata altın bugün ne kadar? 28 Kasım 2023 altın fiyatları


Geri Dön