Yeni kentsel dönüşüm yasasında tapular Kentsel Dönüşüm Başkanlığı'na geçecek iddiası! Yasa ile neler değişiyor?
Çarpık kentleşme, göç gibi sorunların yanı sıra deprem gibi büyük bir tehlike ile karşı karşıya kalan İstanbul'un nasıl dönüşeceği merak konusu oldu. İşte TMMOB Yönetim Kurulu Üyesi Cevahir Efe Akçelik'in konuya ilişkin açıklamaları..
Avrupa’nın en kalabalık şehri İstanbul’da karşılaşılan problemler büyüyor. Çarpık kentleşme, göç, ulaşım, barınma, tarım ve yeşil alanların imara açılması şehrin en büyük sorunlarından. Bunların yanı sıra deprem gibi büyük tehlikeler de bulunuyor.
Tüm bu sorunların tartışıldığı, çözüm önerilerinin arandığı V. Kent Sempozyumu 2-3 Aralık tarihlerinde Harbiye Askeriye Müzesi’nde uzmanlar eşliğinde yapılacak.
TMMOB Yönetim Kurulu Üyesi Cevahir Efe Akçelik, megakentin sorunları, kentsel dönüşüm yasası ve düzenlenecek sempozyum ile ilgili açıklamalarda bulundu.
İSTANNBUL NASIL YAŞANABİLİR VE GÜVENLİ BİR KENT OLUR?
BirGün'den Gökay Başcan'ın haberine göre; Cevahir Efe Akçelik, kamu yararı ve planlama ilke, esaslarına aykırı olarak hayata geçen plan ve uygulamalar sonucu İstanbul'un büyük bir kısmında çözümsüzlüğün kalıcı hale geldiğini vurguladı ve "Bugün baktığımız zaman İstanbul'un bazı bölgeleri, dönüşüm projeleri ile ayrıcalıklı imar hakları ile kayrılırken belirli bölgeleri ise afet riski ile baş başa kalmıştır. İstanbul'un yaşanabilir, güvenli ve dirençli bir şehir olması için öncelikle insan onuruna yaraşır yaşam koşullarının oluşturulmasını önceleyen kamucu bir planlama anlayışının benimsenmesi gerekir" açıklamasında bulundu.
Akçelik, kısa vadeli çözümler üreterek günü kurtaran ancak uzun vadede yeni felaketlere neden olan çözümlerden vazgeçilmesi gerektiğini aktardı. İstanbul'u afetler karşısında dirençli kılmayı hedefleyen kalıcı çözümlerin üretilmesi gerektiğini ve imar affı düzenlemesi, konut yoğunluğu artışına izin veren yönetmelik değişiklikleri, yanlış kentsel dönüşüm projeleri, tarım alanlarını ve su havzalarının imara açılması gibi uygulamalardan da ivedi şekilde vazgeçilmesi gerektiğini vurguladı.
YENİ KENTSEL DÖNÜŞÜM YASASIYLA İSTANBULLULARI NELER BEKLİYOR?
TMMOB Yönetim Kurulu Üyesi Cevahir Efe Akçelik, Meclisten geçen yasanın asıl amacının afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi değil rant odaklı yapılaşma olduğunu ileri sürdü.
6306 sayılı Kanun’da getirilen düzenlemelerle; rezerv yapı alanlarının yeni yerleşim alanı şeklinde belirlenmesi zorunluluğu kaldırılmış mevcut kentsel ve kırsal alanlarda yerleşim yerlerindeki parsellerin ve yapıların rezerv yapı alanı olarak belirlenmesine imkan sunulmuştur.
Bu kapsamda rant odaklı dönüşüm ve mülkiyet değişimi ile barınma ve mülkiyet hakkına el konulmasının önünün açıldığını dile getiren Cevahir Efe Akçelik, hak sahibi olduğu halde yeni yapılacak yapıların borçlanma bedelini ödeyemeyecek durumda olan vatandaşların mülklerinin tapuda Kentsel Dönüşüm Başkanlığı'na tescil edileceğinin altını çizdi.
Rezerv yapı ilanından riskli yapı kararına, tahliye işleminden yıkım kararına tüm süreçlerde itiraz süreçlerinin de daraltıldığına dikkat çeken Akçelik, dava yetkilerinin sınırlandırıldığını gündeme getirdi.
Cevahir Efe Akçelik, İstanbul Kent Sempozyumu’nun ilk gününde Cumhuriyetin 100.Yılında İstanbul, Kent ve Demokrasi: Toplumcu Yerel Yönetimler, Kent Hakkı: İstanbul'da Mülksüzleştirme ve Dönüşüm başlıklarının tartışmaya açılacağının altını çizdi. Sempozyumun ikinci günü ise İstanbul'un en önemli gündemi olan afet risklerinin tüm yönleriyle masaya yatırılmasının planlandığını belirtti.
Kiraya zam yapacaklara flaş uyarı! Yüzde 25 zam sınırı 5 yıl üstünde geçerli değil mi? SON DAKİKA!