27 / 04 / 2024

Kahramanmaraş'ın Trabzon ve Azerbaycan caddelerinin yeni yüzü tasarlandı! 2 bin 100 konut ve iş yeri yapılacak!

Kahramanmaraş'ın Trabzon ve Azerbaycan caddelerinin yeni yüzü tasarlandı! 2 bin 100 konut ve iş yeri yapılacak!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, deprem bölgesinde yıkılan veya hasarlı yapılar için hayata geçirdiği ‘yerinde dönüşüm’ kapsamında inşaatlara başlıyor.



Türkiye'de 6 Şubat depreminde 11 kentte büyük yıkım meydana geldi. Yaşanan depremlerde ağır hasar alan Kahramanmaraş’ı ayağa kaldırma çalışmaları başladı. Şehrin kalbi olan Trabzon ve Azerbaycan caddelerinin yeni yüzü tasarlandı. Zemini güçlendirme çalışmalarının devam ettiği caddelerden fay hattı geçmesi sebebiyle boş bırakılan 100 metre genişliğindeki koridor peyzaj çalışmasıyla yepyeni bir çehreye kavuşacak.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından deprem bölgesinde yıkılan ya da hasarlı yapılar için hayata geçirdiği ‘yerinde dönüşüm’ kapsamında inşaatlar start aldı.

İlk etap konut ve iş yerlerini doğrudan kendisi inşa eden bakanlık, kentlerin meydanlarını da projeyle yeniden düzenleyecek. Bu noktada Trabzon ve Azerbaycan caddelerindeki inşa faaliyetlerine en az 100’er metre mesafe bırakılarak başlanacak.

CADDEDE 100’ER METRE FAY PAYI

Yeni Şafak'ta yer alan habere göre, bilim insanlarının incelemeleri sonucunda bu 2 caddeden fay hattı geçtiği tespit edildi. Bilim insanları 60 metrelik bir uzaklıktan itibaren inşaata başlanabileceğini belirtsede bakanlık tedbir olarak uzaklığı 100 metreye çıkardı. Boş bırakılacak yüzer metrelik alanlarda peyzaj çalışması yapılacak.

Söz konusu bölgede yaklaşık bir aydır güçlendirme çalışması gerçekleştiriliyor. Güçlendirme için yerin sıvışlaşmış bölgesi geçilerek sert zemine ulaşılıyor. Bu zemine 15-20 metre uzunluğunda kazıklar çakılıyor. Bu yöntem sayesinde zeminde oluşacak oynama riski ortadan kaldırılıyor. Güçlendirmede kullanılan kazıkların toplam bedeli yaklaşık 40 milyon dolar civarında.

AZERBAYCAN'DAN DESTEK

Azerbaycan Caddesi’ndeki inşa çalışmaları Azerbaycan tarafından sürdürülüyor. Azerbaycan 100 milyon dolar vererek buradaki 1000 konutun inşasını üstlendi. Hayata geçirilecek bu alanın ismi Azerbaycan Mahallesi olacak. Mahalleye toplam 2 bin 100 konut ve iş yeri yapılacak. Konutların tamamı zemin artı 2-3 kat olacak.

Azerbaycan Mahallesi’nde ticaret ve konut alanlarının yanı sıra okul, kültür merkezi, cami, valilik ve belediye binası gibi devlet kurumları da yer alacak. Bunların yanı sıra bu alanda konumlanan ve depremde minaresi yıkılan Kahramanmaraş’ın kültür varlıklarından, tarihi 18'inci yüzyıla dayanan Şazibey Camii de aslına uygun olarak restore edilecek.

Kiraya zam yapacaklara flaş uyarı! Yüzde 25 zam sınırı 5 yıl üstünde geçerli değil mi? SON DAKİKA! 

TOKİ'den Eyüpsultan'a tam 637 konutluk yeni proje müjdesi! 


Geri Dön