28 / 04 / 2024

Yurt fiyatları İstanbul'da 20 bin, Ankara'da 26 bin, İzmir'de 22 bin TL'ye dayandı! Hem öğrencilere hem ailelerine şok!

Yurt fiyatları İstanbul'da 20 bin, Ankara'da 26 bin, İzmir'de 22 bin TL'ye dayandı! Hem öğrencilere hem ailelerine şok!

Üniversite tercihlerinin başlamasının ardından, yurt ve konut sektörü de yeniden hareketlendi. Yurt fiyatları İstanbul'da 20 bin, Ankara'da 26 bin, İzmir'de 22 bin TL'ye dayandı. İşte ayrıntılar...



Üniversite tercihleri 8 Ağustos tarihine kadar yapılabilecek. Adaylar ve aileleri iyi bir üniversite ve bölüm tercihi yaparken, bir taraftan da eğitimin maliyetini göz önüne alıyor. 

Devlet üniversitesi olsa dahi, öğrenci ailesinden başka şehirde okuyacaksa özellikle barınma en çok önem arz eden masraflar arasında yer alıyor. Devlet yurtları kısıtlı, özel yurtların ücretleri ise son 3 senede katlanarak astronomik seviyeleri gördü. 

İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Bursa gibi öğrencilerin en yoğun olduğu  illerde rakamlar oldukça fazla ve kalacak yer bulmak da zor. 2021 yılında gündeme gelen penceresi bile olmayan ve sadece bir yatağın sığabildiği 900 TL’lik meşhur odanın aylık ücreti dahi 4 bin liraya yükselmiş durumda. 

Diğer taraftan İstanbul’da ücreti aylık 49 bin lirayı bulan yurtlar da yer alıyor. Yatak odası, oturma odası, mutfaktan meydana gelen 5 yıldızlı otellerin süitlerini andıran oda, muhteşem Boğaz manzarasıyla dikkat çekiyor. Yüksek ücretine rağmen bu özel odaların da neredeyse tümü dolmuş durumda.

Yurt fiyatları İstanbul da 20 bin, Ankara da 26 bin, İzmir de 22 bin TL ye dayandı! Hem öğrencilere hem ailelerine şok!

Milliyet Gazetesi'nden Ozan Ömer Kadüker'in haberine göre; ücretlerde de, sunulan hizmetlerde de yurtlar arasında resmen uçurum var. 49 bin liralık urtta olduğu gibi lüks yurtlarda 3 öğün yemek, servis, güvenlik gibi hizmetlerin yanı sıra açık yüzme havuzu, spor salonu, sinema odası gibi sosyal alanlar da yer alıyor. 3 kişilik odaların kişi başı ücreti dahi 15 bin 900  liradan başlayan yurtta öğrenci odalarından ayrı bir misafirhane bölümü bulunuyor. Bu bölümde öğrenci olmayan kişiler de konaklayabiliyor. 

En vasat ve en lükslerin yanı sıra ortalama kaliteye sahip yurtlara bakıldığında, İstanbul’da aylık ücretlerin 5 bin lira ile 20 bin lira arasında değiştiği görülüyor. Penceresiz odanın yer aldığı yurtta 8 kişiyle aynı odada kalmaya razı olduğunuzda 1.500 TL ödemeniz gerekiyor. Yine stanbul’da penceresi olmayan bir başka yurtta da 3 bin 600 liralık odalar bulunuyor. 

Ankara’da ücretler 4 bin 500 TL ile 26 bin TL arasında değişirken; İzmir’de de ortalama yurt ücretleri 4 bin 500 TL ile 22 bin lira arsında değişiklik gösteriyor.

Yurt fiyatları İstanbul da 20 bin, Ankara da 26 bin, İzmir de 22 bin TL ye dayandı! Hem öğrencilere hem ailelerine şok!

Tüm Özel Öğrenci Yurtları İşverenler Sendikası (TÜYİSEN) Sözcüsü Funda Gökgöl, apart, pansiyon, bekar evi gibi isimlerle ya da odaların yurt gibi kullanıldığı evler ile kaçak yurtların cidid tehlike olduğuna dikkat çekerek, Gençlik ve Spor Bakanlığı tabelasının olup olmadığına bakılması gerektiğinin altını çizdi. 

Kovid-19 pandemisinde ve depremlerin ardından uzaktan eğitim sebebiyle yurt işletmelerinin zor durumda kaldığına dikkat çeken Funda Gökgöl, "Ücretlerde geçen yıla göre yüzde 78 artış söz konusu. Ancak faturalar, kahvaltı, temizlik hizmeti ve güvenlik ile kiraların artması fiyatların belirlenmesinde birer etken" açıklamasında bulundu.   

Benzin ve motorin satışları 1 yılda arttı! İl il akaryakıt fiyatları bugün ne kadar? BP, PO 29 Temmuz 2023 fiyat listesi

Günlük 2840 lira kazanmak için büyük fırsat! Şartlar belli oldu

Otomotiv devi her araçtan 32 bin dolar zarar edince üretimi azalma yoluna gidiyor


Geri Dön