05 / 05 / 2024

Otomotiv devi her araçtan 32 bin dolar zarar edince üretimi azalma yoluna gidiyor

Otomotiv devi her araçtan 32 bin dolar zarar edince üretimi azalma yoluna gidiyor

Elektrikli araç üretimine başlayan Ford, hedeflerini yakalayamadı. Ford Motor CEO'su Jim Farley şirketin elektrikli araçlardan ortalama 32 bin doların üzerinde zarar ettikleri ve elektrikli araç üretimini yavaşlatacaklarını duyurdu. İşte tüm detaylar...



Ford Motor F.N CEO'su Jim Farley şirketin zarar ettiği elektrikli araç üretimini yavaşlatıp yatırımları Ford'un ticari araç yönlendirerek ürün stratejisinde önemli bir değişikliğe gidileceğini duyurdu. Yüksek kar getiren Ford Pro ticari işini "güç merkezi" olarak niteleyen Farley, şirketin bundan sonra daha fazla gaz-elektrik hibrit araç piyasaya sürmeyi beklediğini ifade etti.

Şirket yöneticileri, zarar edilen birinci nesil bataryalı elektrikli araçların maliyetini düşürmekte zorlanan şirketin gelecek beş yıl içinde gazlı ve elektrikli hibrit araç satışlarını dört katına çıkarmayı planladıklarını ifade ettiler. Şirket, vergi öncesi yıllık kar beklentisini yükseltirken Model e birimi için 4.5 milyar dolar büyüklüğünde zarar öngörüsünde bulundu.

Ford, ikinci çeyrekte Model e tarafından teslim edilen elektrikli araçlardan ortalama 32 bin doların üzerinde zarar etti.

Ford’un yüzde 100 elektrikli, sıfır emisyonlu sürüş sağlamak için sıfırdan geliştirdiği Ford Mustang Mach-E, Türkiye'de satışa açıldı. Aracın fiyatına baktığımızda Standart Range RWD için 3.588.600 TL, Standart Range AWD için ise 3.952.300 TL etikete sahip olduğunu görüyoruz. 

Ford Mustang Mach-E'nin öne çıkan özellikleri
198 kW’lık motorlar üzerine kurulan aracın Standart Range RWD versiyonu, 430 Nm tork getiriyor, 0’dan 100 km/s hıza 6,1 saniyede çıkabiliyor ve 440 km kadar karma kullanım menziline sahip. Standart Range AWD versiyonu ise 580 Nm tork getiriyor, 0’dan 100 km/s hıza 5,6 saniyede çıkabiliyor; aynı zamanda 400 km kadar karma kullanım menziline sahip. Elektrikli SUV için önümüzdeki dönemde “Extended Range / Uzatılmış menzil” versiyonlarının getirileceği de belirtiliyor. Bu kapsamda "RWD” özelinde 600 km, “AWD” özelinde ise 550 km karma menzil sunulacak.

Ford Mustang Mach-E'nin öne çıkan özelliklerine baktığımızda hızlı ve basit şarj özelliği, konuşma tanıma, eğlence ve navigasyon özellikleri, 15 farklı dil seçeneği, şerit takip sistemi, çarpışma önleme/algılama sistemi, gelişmiş otomatik park sistemi, akıllı uyarlanabilir hız kontrolü, standart menzil, 600 km'ye kadar WLTP elektrikli sürüş menzili, yenilikçi sürüş destek teknolojisi ile üç adet sürüş modunun öne çıktığını görüyoruz. 

Ford Mustang Mach-E, 5.1 saniyeye inebilen 0-100km/s hızlanma sağlayabilen bir versiyona sahip olmasıyla birlikte tek motorlu arkadan itiş, çift motorlu dört çeker sürüş seçeneklerine de sahip. 


Geri Dön