28 / 04 / 2024

Konut sitesi aidatları İstanbul'da 36 bin TL'ye dayandı! 3 Bakanlık düğmeye bastı: Aidatlara tavan geliyor!

Konut sitesi aidatları İstanbul'da 36 bin TL'ye dayandı! 3 Bakanlık düğmeye bastı: Aidatlara tavan geliyor!

Konut sitesi aidatlarına gelen zamlar sık sık gündem oluyor. İstanbul'da butik sitelerde aidatlar 36 bin TL'ye dayandı. İşte fahiş aidatlar için alınacak önlemler...



Konut sitelerinde hızla artış gösteren aidat tutarları aile bütçelerini zora sokuyor. Yönetim şirketleri, asgari ücret zamlarının ardından yükselen personel giderlerini ve alınan hizmetlere gelen zamları sebep göstererek, aidatlarda ciddi oranlarda yükselişe gitti. Yakın geçmişe kadar konut kiralanabilecek fiyatlar, şimdi aidat ücretlerine denk durumda.

Yatırım Uzmanı Dr. Mustafa Koçak, konut sitelerindeki aidat zamları ile ilgili açıklamalarda bulundu ve yükselen maliyetlerle beraber site aidatlarında son 2 senedir ciddi bir yükseliş yaşandığının altını çizdi. 

Mustafa Koçak, konuya ilişkin "Pek çok konut sitesinde aidatlar artık 4-5 bin lirayı buldu. 2021 yılında 4-5bin TL’ye iyi bir site dairesi bulunabiliyorken, şimdilerde dairenin sadece aidatı bu seviyelerde" ifadelerine yer verdi ve artık ev kiralanırken, aidatlara da dikkat edildiğini dile getirdi. 

Konut sitesi aidatları İstanbul da 36 bin TL ye dayandı! 3 Bakanlık düğmeye bastı: Aidatlara tavan geliyor!

SİTE AİDATLARINA BU SENE İKİ DEFA ZAM GELDİ; İSTANBUL'DA 36 BİN TL'Yİ BULUYOR

Dr. Mustafa Koçak, söz konusu açıklamasında, kira bedellerine senede 1 defa yükseliş uygulanırken, site aidatlarına bu yıl Temmuz ile beraber 2 defa artış geldiğini söyledi. 

Aidatlarda yaşanan yükseliş ile binalardaki kiracılar, mülk sahipleri ve yöneticiler arasında gerilim yaşanmaya başladığını belirten Mustafa Koçak, "Son yılların en büyük gider kalemleri arasına giren aidatlar özellikle İstanbul'da vatandaşın büyük tepkisine neden oluyor. İstanbul'da lüks villaların bulunduğu butik sitelerde aidatlar 20-36 bin lira arasında değişiyor" dedi ve lüks rezidanslarda ise bu rakamların 10 - 15 bin TL seviyelerinde olduğunu belirtti. 

Konut sitesi aidatları İstanbul da 36 bin TL ye dayandı! 3 Bakanlık düğmeye bastı: Aidatlara tavan geliyor!

3 BAKANLIK DÜĞMEYE BASTI 

"Aidatlar yüzünden pek çok site sakini ve yönetim mahkemelik oldu. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı duruma el koydu" açıklamasında bulunan Yatırım Uzmanı Dr. Mustafa Koçak, üç Bakanlığın hazırladığı yasal çerçeveye son şeklinin verildiğini vurguladı. 

"Çalışmanın hayata geçmesinin ardından site yönetimleri bakanlık tarafından denetlenecek. Yönetim profesyonellere devredilecek. Sertifika almış tesis yönetim şirketleri site yönetimlerine talip olabilecek" ifadelerine yer veren Koçak, şirketlerin denetimini de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın bağımsız denetçilerle gerçekleştireceğini ve sitelerin bütçeleri, nereye harcama yapıldığı, ne kadar aidat toplandığının her sene dneetleneceğini söyledi.

AİDATLARA TAVAN SINIR GELİYOR 

Temmuz'da asgari ücrete yapılan yüzde 34'lük zam sonrasında site aidatlarında da ara dönem artışları başlamış, bazı sitelerde yüzde 70'e ulaşan oranda zamlar yapıldı. 

Artık yüksek zamlar fahiş artış şeklinde nitelendirilecek ve yüzde 30'luk tavan sınırı uygulaması devreye alınacak. 

Edinilen bilgilere göre, 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu'nda bazı değişikliklere gidilecek. Siteleri yöneten tesis yönetim şirketlerine mesleki standartlar getirilecek ve bu standartlara sahip firmalara sertifika verilecek. 

Üst katlarda oturanlar alt kattakilere göre daha çabuk yaşlanıyor! 

ikinci el otomobil piyasasında köpük söndü! Araba almak isteyenlere indirim üstüne indirim fırsatı sunuluyor!

Trump'ın emlak imparatorluğuna yargı kararı: Dolandırıcılık yaptı!

 


Geri Dön