29 / 04 / 2024

Üst katlarda oturanlar alt kattakilere göre daha çabuk yaşlanıyor! 

Üst katlarda oturanlar alt kattakilere göre daha çabuk yaşlanıyor! 

Ünlü fizikçi Albert Einstein'ın Genel Görelilik Teorisi kapsamında, üst katlarda oturanların alt katlardakilerden daha çabuk yaşlandığı belirlendi. İşte ayrıntılar...



Ünlü fizikçi Albert Einstein'ın Genel Görelilik Teorisi, uzayın ve zamanın nasıl işlediğini ve kütleçekimi etkisi altında nasıl değişiklikler gösterdiğini açıklıyor. Ancak, bu teori, yaşam tarzı ve çevresel faktörlere ilişkin gündelik hayat konularını değerlendirmek amacıyla tasarlanmadı. 

Ancak yapılan son bir araştırma, ilginç bir bilgiyi ortaya çıkardı. Söz konusu araştırma, Einstein'ın teorisinin günlük yaşamımızı nasıl etkileyebileceği ile ilgili yeni bir perspektif sundu.

Üst katlarda oturanlar alt kattakilere göre daha çabuk yaşlanıyor! 

Webtekno'nun; TUBİTAK, Live Science, National Geographic ve Business Insider'a dayandırdığı haberine göre; içinde bulunduğumuz evren, bazen akılların alamayacağı kadar karmaşık hale gelebiliyor. Mesela zamanın akışının, kütle çekimine göre değiştiğinin düşünülmesi bile kafaları karıştırabiliyor. 

Einstein'ın teorisine dayanan ve 10 sene önce yapılan araştırma, yeniden gündem oldu. Araştırmada, ""Bir binanın alt katında oturuyorsanız üst katta oturan komşunuzla bile zaman akışınız aynı hızda değil" bilgisi yer alıyor. 

Yani çalışma, yüksek katlarda oturan insanların alt katlardaki komşularına göre daha hızl yaşlandığını gündeme getiriyor. 

Üst katlarda oturanlar, alt katlardaki komşularına göre daha çok kütleçekimi etkisine maruz kalıyorlar. Bu, Genel Görelilik Teorisi'nin temel bir ilkesi olan kütleçekimi ile bağlantılı bir durum. 

Üst katlarda oturanlar alt kattakilere göre daha çabuk yaşlanıyor! 

Einstein'ın bu teoriye göre, daha güçlü bir kütleçekimi alanında zaman daha yavaş işliyor ve böylece üst katlarda oturanların daha güçlü bir kütleçekimi etkisinde olmaları sebebiyle, zamanın da daha yavaş işlemesi beklenir.

Araştırmacılar, ayrıca üst katlarda oturanların daha fazla gürültüye ve titreşime maruz kaldığına ve bu faktörlerin stres düzeyini artırabileceğine dikkat çekiyor. Stresin yaşlanma sürecine hız verdiği de biliniyor. 

Fakat bu çalışma, önemli bir bilimsel iddia sunsa da, daha fazla araştırma ve veri analizinin elde edilmesini gerektiriyor. 

Konut kat seviyelerinin insan yaşlanması üzerindeki etkisinin kesin bir sebep - sonuç ilişkisi olup olmadığının tespit edilmesi için daha fazla çalışma yapılması gerekli. 

Sonuç olarak, Einstein'ın Genel Görelilik Teorisi'nin yalnızca uzay ve zamanın büyük ölçekteki etkilerini açıklamakla kalmayabileceği ve aynı zamanda günlük yaşamımızı da etkileyebileceği gündeme geldi. 

Akbank'ın flaş kampanyası bugün başladı! Tam 300 TL Chip-Para verecek!

Ne dolar ne de altın... Arsa ve tarla yatırımı yapanlar köşeyi dönecek! Paranız dörde katlanacak!

Elektriğe yüzde 200 zam! Son dakika şoku: Fatura ödeyenlere yüklü zam kapıda! 

BİM Ekim ayına indirimle girecek! Sıvı deterjan 105 TL'ye, çamaşır yumuşatıcısı 99 TL'ye düştü!


Geri Dön