Ev sahibi ve kiracılar hemen bakın! Arabuluculuk anlaşmazlıkları çözecek mi? 1 Eylül'de resmen başlıyor!
1 Eylül itibarıyla kira davalarında ‘arabuluculuk’ uygulaması devreye alınıyor. Arabuluculuk anlaşmazlıkları çözecek mi? Ev sahibi ve kiracılar hemen bakın.
Kiralık konutlarda fahiş artışlar yaşandıkça, konut sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan anlaşmazlıklar da çoğalıyor. Karşı karşıya gelen konut sahipleri ile kiracılar, çoğunlukla mahkemelerin yolunu tutuyor.
Hükümet, kiralık konut fiyatlarında yaşanan fahiş yükselişleri durdurmak için Temmuz 2024'e kadar geçerli olmak üzere yüzde 25 zam sınırlamasını uygulamaya aldı. Fakat konut sahipleri bu uygulamaya, enflasyonun çok altında kaldığını belirterek tepki gösteriyor.
Konut sahipleri, dairelerini daha yüksek rakamdan kiraya vermek için kiracılara çeşitli sebeplerle tahliye davaları açmaya başladı.
Gazete Duvar'dan Meral Candan'ın aktardığına göre; Gayrimenkul Hukuku Derneği (GHD) Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, konuya ilişkin açıklamasında kira tahliye davalarının sayısının 2022'nin tamamında 22 bin olurken, 2023'ün ilk 6 ayında 47 bine ulaştığına dikkat çekti. Ali Güvenç Kiraz, bu nedenle sulh hukuk mahkemelerinin neredeyse kitlendiğinin altını çizdi.
Bunun üzerine hükümet tarafından yeni bir adım daha atıldı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, geçtiğimiz haftalarda yaptığı bir açıklamasında, 1 Eylül itibariyle kira davalarında zorunlu arabuluculuk dönemi başlayacağını belirtmişti.
Avukatlara göre söz konusu arabuluculuk uygulaması, planlandığı gibi mahkemelerdeki kira davalarını azaltmayabilir.
ÖNCE ARABULUCU, SONRA MAHKEME
Avukat Fatih Mehmet Aktaş, arabuluculuk hizmetinden faydalanmak isteyenlerin bağlı oldukları adliyenin arabuluculuk bürosuna başvuru yapmaları gerektiğini dile getirdi. Hali hazırda kira davalarında da arabulucuya gidilip gidilmeyeceğine mahkemenin karar vereceğine dikkat çeken Mehmet Aktaş, ilk duruşması 1 Eylül tarihinden sonra görülecek kira davalarında mahkemenin arabulucuya gidilmesini önerebileceğine de vurgu yaptı.
11 Eylül itibariyle tarafların arabulucuya başvurmadan mahkemeye gidemeyeceğinin altını çizen Aktaş, arabuluculuk uygulamasının en fazla dört haftada sonuca bağlanması gerektiğini dile getirdi.
Aktaş, "Sonuca göre taraflar, konuyu mahkemeye taşımak isteyebilir" şeklinde konuştu ve şu ana kadar arabuluculuk yaptığı davaların yüzde 10’nun mahkemeye taşınmadan sonlandığına dikkat çekti. Aktaş, kira uygulamasının da benzer oranlarda gerçekleşeceğini ifade ediyor.
KESİN ÇÖZÜM İÇİN YASAL DÜZENLEME GELMELİ
Avukat İsmail Yıldırım da konuya ilişkin değerlendirmelerde bulundu ve yüzde 25 zam sınırı sebebiyle genelde konut sahiplerinin tahliye davası açmak istediklerini, kendisine de en çok bu yönde başvuru geldiğini aktardı.
Konuya ilişkin açıklamasında "Zam oranı enflasyonun altında. Kiracı da ‘ben yasal olan bu oranı uygulamak istiyorum’ dediğinde, ev sahibi de yasal yoldan kiracıyı hangi şartlarda tahliye edeceğinin yollarını araştırmak istiyor" ifadelerine yer veren İsmail Yıldırım, konut sahiplerinin de taahhütname, ihtiyaç, tadilat gibi sebeplerden hangisi kendi durumuna uyuyorsa yasal süreci başlattığını belirtti.
Yıldırım, bazen kiracıların arabulucu aracılığıyla çıkacağı yeni evin taşınma masrafını konut sahibinden isteyebildiğine dikkat çekti.
"Yüzde 25 zam sınırı, insanları çok karşı karşıya getiriyor. Enflasyona yakın olsaydı ya da eski haliyle kalsaydı bu kadar çok tahliye davası açılmazdı" diyen Yıldırım, kesin çözüm için yasal düzenlemenin gelmesini ya da kira artışınının enflasyon ile dengeye oturması gerektiğine vurgu yaptı.
Akaryakıtta zam üstüne zam! Motorinin litresi yarın tam bu kadar artacak! Sürücüler aman dikkat!