28 / 04 / 2024

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Taraflar zam sınırına tabi olmadan kirayı artırabilecek!

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Taraflar zam sınırına tabi olmadan kirayı artırabilecek!

Konut sahibi ve kiracılar arasında yaşanan anlaşmazlıklar artık anlaşmayla neticeleniyor. Diğer taraftan, İzmir 4'üncü İcra Hukuk Mahkemesi kiracısına yasal zam oranı yüzde 25'in üzerinde kira artışı yapan konut sahibinin 'kötü niyet' tazminatı ödemesine ilişkin karar verdi.



Son dönemlerde gündemden düşmeyen ev sahibi kiracı anlaşmazlıkları ile ilgili yeni gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre  İzmir  4'üncü İcra Hukuk Mahkemesi kiracısına yasal zam oranı yüzde 25'in üzerinde kira artışı yapan konut sahibinin 'kötü niyet' tazminatı ödemesine ilişkin karar verdi.

Arabulucu Avukat Umut Metin sisteme ilişkin son bilgileri paylaştı. İşte Metin’in açıklamaları...

“İcra mahkemesi kira sözleşmesine uygun kira ödenip ödendiğine bakıyor. Burada genel bir mahkeme durumu bulunmuyor. Kira sözleşmesinde farz edelim ki kira bin TL’dir. Yüzde 25 artış oranı varsa 1.250 TL kira ödenecektir. Kiracının bunu ödeyip ödemediğine bakılır.

Burada farklı bir durum var. Evlerde yalnızca yüzde 25 zam yapılacağı anlamına gelmez. Bu haber yüzde 25’in ötesinde bir kira zammının mümkün olmadığı sonucuna varıyor. Konut sahibinin cezalandırıldığını söylüyor.”

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Taraflar zam sınırına tabi olmadan kirayı artırabilecek!

“TARAFLAR ZAM SINIRINA TABİ OLMADAN ARTIRABİLİRLER”

Milliyet gazetesinin haberine göre, Arabulucu Avukat Umut Metin, sözlerine şöyle devam etti:

“Taraflar anlaşarak yüzde 25 zam sınırına tabi olmadan diledikleri gibi artırabilirler. Örneğin bugün bir anlaşma yapıldı. 1500 TL olan kira bedelinin 20 bin TL’ye artırılması konuşuldu ve anlaşıldı. Emsalleri 30 bin TL. Taraflar oturuyor ve yeni kira bedelinde uzlaşıyorlar.”

“MÜLK SAHİBİ TEK BAŞINA ‘YÜZDE 500 ARTIRDIM’ DİYEMEZ”

“Yüzde 25’i şu şekilde algılamak lazım. Konut sahibi kendi başına kirayı yüzde 300-500 yükselttim diyemez. Orada yüzde 25 zam sınırı bulunuyor. Fakat taraflar yeni bir kira tutarında anlaşabilirler. Arabuluculukta bunun ötesinde anlaşma olanakları da yaratılıyor.

Günlük olarak biz ülkenin her yerinden kira tartışması probleminin farklı oranlarda anlaşmalar üreterek sağlıyoruz. Bir mahkemenin kararını ceza vermiş gibi söylemek yanlış bilgilenmeye sebep olabilir. En makul adalet tarafların kendi oluşturduğu adalettir. Nerede anlaşıyorlarsa ona saygı duymak lazım.”

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Taraflar zam sınırına tabi olmadan kirayı artırabilecek!

EV SAHİPLERİ YÜZDE 25 ZAM ÜZERİNDEN ANLAŞMA SAĞLANDIĞINI NASIL İSPATLAYACAK?

“Taraflar kendi aralarında bir evrak imzaladıklarında şunu söyleyebiliyorlar. Zorla imzalattılar diye. Fakat arabuluculukta böyle bir durum yok. Arabuluculuk bakanlık adına çalışıyor. Tarafların iradelerinin baskı altında olmadan verildiğini belirtiliyor. Yüzde 25’in ötesindeki anlaşmaların yazılı gerçekleşmesi, yazılı ve arabulucu ile gerçekleşmesi tartışmaya mahal vermez."

Ev arkadaşı arayanlar dikkat! Kiraya ortak ararken evinizden olmayın!

Değerli Konut Vergisi, Anayasa’ya aykırı mı? Uzman isim açıkladı!

İlk konutunu almak isteyenlere müjde! 1.20 faizli konut kredisinde detaylar peş peşe açıklandı!


Geri Dön