28 / 04 / 2024

Ev arkadaşı arayanlar dikkat! Kiraya ortak ararken evinizden olmayın!

Ev arkadaşı arayanlar dikkat! Kiraya ortak ararken evinizden olmayın!

Son zamanlarda İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyükşehirler başta olmak üzere yükselen kiranın çözümü yalnız yaşayan öğrenciler için ev arkadaşı oldu. Fakat alt kiralama için konut sahibinin yazılı iznini almak şart. İzin almayan kiracı mahkeme yoluyla evden çıkmak zorunda kalabilir.



Son zamanlarda ev arkadaşı arayan kiracıların sayısındaki artış dikkat çekiyor. Gayrimenkul Hukuk Derneği Başkanı Ali Güvenç Kiraz, ev arkadaşı ilanlarındaki yükselişe vurgu yaparak bu konuda önemli uyarıda bulundu.Konutta kalan kişi sayısına göre konut sahibinin kirayı artırabileceğini ifade eden Kiraz, "Kiracı tek başına kiraladığı bir konutu alt kiracıya veremez. Bu nedenle yazılı olarak alt kiralama hakkının olması gerekir. Konut sahibinin kiracıyı tahliye etme hakkı oluşur” şeklinde konuştu.

KİRA SÖZLEŞMESİNE EKLENMELİ

Kira uyuşmazlıklarında arabulucu uygulamasının başladığı 1 Eylül tarihinden bugüne kadar yaklaşık 32 bin dosyadan 4 bin 200'ü anlaşmayla sonuçlanırken, 3 binin üzerinde dosya ise mahkeme yoluna gitti. Arabulucuya giden dosyalar arasında ev arkadaşı aldığı için kirası yükseltilen, konutu boşaltması istenen kiracılarla konut sahibi uyuşmazlıkları da yer alıyor.

Son zamanlarda, "Acil ev arkadaşı aranıyor” “Paylaşımlı ev” “Aile yanında kiralık oda", "Öğretmene ev arkadaşı", "Avukatım, bir odam fazla" gibi ilanlardaki artış dikkat çekiyor.

Kirayı tek başına ödemekte zorlandığı için ev arkadaşı almak isteyen kişilerin konut sahibinin yazılı iznini alması gerekiyor. Kiracının kira kontratında yazılı olarak alt kiralama hakkı bulunmadan, konut sahibinden yazılı izin almadan ev arkadaşı alması halinde konut sahibi kiracıları mahkemeye yoluyla evden çıkarabiliyor.

Ev arkadaşı almayı veya alt kiralama yapmayı düşünen kişilerin kira sözleşmesine konut sahibinden muvafakat alarak "konut başka biriyle paylaşılabilir" ibaresini ilave ettirmesi gerekiyor. Gayrimenkul Hukuk Derneği Başkanı Güvenç de ev arkadaşı alacakların kira kontratında yazılı bir şekilde alt kiralama hakkı alması gerektiğini ifade etti. Kiracı ve konut sahibi uyuşmazlıklarında merak edilen bazı başlıklar şöyle:

Ev arkadaşı arayanlar dikkat! Kiraya ortak ararken evinizden olmayın!

YENİ EV SAHİBİ "YA ZAM YA ÇIK" DİYEMEZ

Yeni konut sahibi ile kiracılar arasında ortaya çıkan uyuşmazlıklar da arabulucuya taşınan konuların başında yer alıyor. Borçlar Kanunu'na göre yeni konut sahibi eski konut sahibinin kira sözleşmesinden oluşan haklarına halef kabul edilir.

Yeni konut sahibi, kiralanan konutu satın aldıktan sonra kira sözleşmesinin tarafı kabul edilir. Konutu satın alanın kiracıya "Kirayı istediğim gibi yükseltirim. Kirayı yükseltemezsen çık" deme hakkı yok. 2024’ün Temmuz ayına kadar kanuni olarak yüzde 25 oranında artırımın üzerine çıkamayacağı gibi kendisi veya çocukları oturmayacaksa kiracıyı tahliye etme hakkı bulunmuyor.

Konut sahibinin kiracının 5 senelik süreyi doldurması halinde rayiç bedel üzerinden artırma hakkı bulunuyor. Öte yandan kiracının kirayı eksik ödemesi ya da bir aylık sürede ödememesi halinde konut sahibinin tahliye davası açıp evden çıkarma hakkı bulunuyor.

BİR YILLIK PEŞİN KİRAYA DİKKAT

Kirayı bir yıllık toptan yatırma yönünde kontrat imzalayan vatandaşların sözleşme hükümlerine uygun davranması gerekiyor. Bir senelik peşin ödeyeceğini taahhüt eden kiracının sözleşmeye bağlılık ilkesi çerçevesinde mülk sahibi ile yeni kontrat imzalanmadan aylık ödeme olanağı bulunmuyor. Peşin ödeme gerçekleşmemesi halinde ihtarlı ödeme emri söz konusu olabilir. 30 gün içinde yatırılmazsa da tahliye davasıyla konutu boşaltması istenebilir.

EV SATILIRSA 6 AY SÜRE VAR

Konutta kiracı varken, taşınmazın satılması durumunda yeni konut sahibi, kiracıya 30 gün içinde ihtar göndererek tahliye talep edebilir. Bu kapsamda, satın alma tarihinden itibaren 6’nci ayın sonuna kadar kiracı içeride kalmayı sürdürebilir. 6’ncı ayın sonunda da çıkmazsa tahliye davası açılabilir. Eski konut sahibi ile gerçekleşen kira sözleşmesinin sonunda da direkt dava açarak, tahliye isteyebilir.

Ev arkadaşı arayanlar dikkat! Kiraya ortak ararken evinizden olmayın!

EN FAZLA 10 YIL UZATILABİLİR

Borçlar Kanunu'na göre sözleşme uzama süresi maksimum on sene olarak kabul ediliyor. Bu sürenin sonunda konut sahibinin haklı bir gerekçe sunmasına gerek kalmaksızın kiracısını tahliye hakkı var. Bu yüzden, tahliye davası açmaya gerek kalmıyor. Bunun için 90 gün önceden ihtarname iletmesi gerekiyor.

Herhangi bir problem olmadığı halde evden çıkması durumunda mal sahibinin 90 gün daha kira bedeli talep etme hakkı oluyor. Bu tutarı isteyebilmesi için de 3 aylık sürede yeni kiracı bulmamış olması gerekiyor. Eğer konutu hemen kiraya verirse kiracıdan tazminat istenemez. Konut, ilk ayın sonunda kiraya verilirse tazminat da bir aylık ödeniyor.


DEPOZİTODA SINIR VAR

Depozito bedeli 90 günlük kiradan fazla olamaz. Bu tutar da kiracı tarafından bir banka hesabına yatırılarak konut sahibinin onayı olmadan alınamaz. Aynı zamanda, şerh düşülerek paranın vadeli bir tasarruf hesabına aktarılması gerekiyor.

Kiracının konutu boşaltması halinde depozito bedelini tam alması için hiçbir borcu kalmaması, konutta olağan eskime haricinde bir hasar olmaması gerekiyor.

İlk konutunu almak isteyenlere müjde! 1.20 faizli konut kredisinde detaylar peş peşe açıklandı!

Ticaret Bakanı Yardımcısı Gürcan’dan emlak sektörüne ilişkin çok konuşulacak açıklama!

Hatay’da depremzedeler için inşa edilen köy evlerinin teslimi için geri sayım başladı!


Geri Dön