29 / 04 / 2024

Kiracılar dikkat! Kiracı eve ev arkadaşı alabilir mi? Alırsa hangi şartlarda alabilir?

Kiracılar dikkat! Kiracı eve ev arkadaşı alabilir mi? Alırsa hangi şartlarda alabilir?

Kiracılar için kira fiyatları çok fazla artınca ev arkadaşı almak ve kirayı paylaşmak bir çözüm yolu haline geldi. Fakat böyle bir durumda yasal mevzuat merak edilen konular arasında yer alıyor. Bir kiracı eve ev arkadaşını hangi şartlarda alabilir?



Kiralar özellikle büyük şehirlerde oldukça artuş gösterdi. Neredeyse en ucuz kira fiyatları asgari ücret seviyesini geçmiş durumda. Bu durum karşısında da kiracılar zorunlu olarak bir çözüm yolu arıyorlar. Bu yol da kiracının eve ev arkadaşı alarak kirayı paylaşması oluyor. Bu şekilde kiracı üzerindeki kira yükünün yarısını ev arkadaşı ile paylaşabiliyor. Fakat bu sistemi uygulamanın yasal durumu hakkında pek fazla bilgi bilinmiyor.

EV ARKADAŞI ALMANIN YASAL YOLU NEDİR?

usakgundem.com'da yer alan içerikte; Kiracılar eve ev arkadaşı alabilirler fakat yasal mevzuata göre bunun bir yöntemi bulunuyor. Öte yandan, bir kiracı ev arkadaşı ile aynı evi paylaşacaksa eğer bu durumdan ev sahibinin haberi ve yazılı onayını olmak zorunda ve hal böyle olunca da ev sahibi buna izin vermezse kiracı da eve ev arkadaşı maalesef alamaz. Eğer ev sahibinin onayı olmadan kiracı eve ev arkadaşı alırsa şayet o zaman ev sahibi birçok hakka sahip olabilir ve kiracı hakkında yaptırım uygulatabilir.

Kiracılar dikkat! Kiracı eve ev arkadaşı alabilir mi? Alırsa hangi şartlarda alabilir?

EV SAHİBİ KİRA SÖZLEŞMESİNİ SONA ERDİREBİLİR

Kiracı ev sahibinin izni olmadan eve ev arkadaşı alır ve ev sahibi de bu durumu öğrenir ise şayet iyi niyetin suistimali gerekçesi ve kira sözleşmesinin feshi için haklı gerekçe ortaya koyacaktır. Bu durumda ev sahibi kira sözleşmesini sonlandırır ve kiracının evden tahliyesi için yasal işlemleri başlatır. Bu durumda kiracının kendisini savunacak herhangi bir gerekçesi de olmaz. Mahkemeden kısa süre içerisinde tahliye kararı çıkarılabilir.

KİRA SÖZLEŞMESİNDE YAZILI İSE İŞ DEĞİŞİYOR

Öte yandan, kiracının ev arkadaşı alması halinde en başta kira sözleşmesinde yer alabilmekteler. Kira sözleşmesi yapılırken de kiracının alt kiralama yapabileceğine dair bir madde eklenmektedir ve ev sahibi de bunu kabul ederse şayet kiracı ev sahibine haber dahi vermeden eve ev arkadaşı alabilmektedir. Kira sözleşmesine böyle bir madde eklenmiş olması yeterli olacaktır.

Kiracıların yasal hakları neler? Kiracı evden çıkmak istemezse sonuç ne olur? 

Ev sahipleri dikkat! Kiracılar evden çıkmak için para istiyorlar!

Kiracılar dikkat! Kiracılara not sistemi geliyor, notu düşük olana ev verilmeyecek...


Geri Dön