28 / 04 / 2024

binalarda kot verilmesi

binalarda kot verilmesi

Plansız alanlarda yapılacak yapıların, ön ve yol kenarına rastlayan yan bahçe mesafelerini minumum 5 metre olabiliyor. Arka bahçe mesafesi bina yüksekliğinden az olamıyor. Peki, plansız alanlarda binalara kot nasıl verilir?

Binalarda kot nedir?

İmar durumu veya vaziyet planına göre parselin köşe noktaları ile yapılacak binaların köşe noktalarının gösterildiği krokiye kot deniyor. Peki binalarda kot nedir? Binalara kot nasıl verilir? İşte tüm merak edilenler...

Kot farkı sistemi sona eriyor!

Binalarda kot farkı sistemi ortadan kalkacak. Çevre Bakanlığı'nın taslağına göre, artık yüksek değil, yatay binalar teşvik edilecek.

Kiralık gayrimenkulün kiracısı tarafından kiraya verilmesi halinde vergi ödenir mi?

Cem Barlas Aslan Hürses Gazetesi'ndeki bugünkü yazısında kiralık gayrimenkulün kiracısı tarafından kiraya verilmesi halinde vergi ödenip ödenmeyeceği hakkında bilgi verdi. İşte o yazı...

Vakıf GYO'dan SPK tarafından ek süre verilmesi hakkında açıklama!

Vakıf Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Kamu Aydınlatma Platformu'na açıklamada bulundu. Vakıf Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, Sermaye Piyasası Kurulu tarafından ek süre verilmesi hakkında açıklama yaptı.

Binalarda izolasyon masrafı nasıl bölüşülür?

Posta Gazetesi yazarlarından Tamer Heper bugünkü köşe yazısında Binalarda izolasyon masrafı nasıl bölüşülür sorusuna yanıt verdi. İşte yazının devamı..

Kira gelir beyannamesinin süresinde verilmemesi halinde nasıl verilmesi gerekir?

Kira gelir vergisi mükelleflerinin 25 Mart'a kadar beyannamelerini vermeleri ve ilk taksit ödemelerini 31 Mart'a kadar gerçekleştirmeleri gerekiyor. Peki, kira gelir beyannamesinin süresinde verilmemesi halinde nasıl verilmesi gerekir?

Binalarda asansör yenilenmesi için ücret katlara göre mi paylaşılır?

Posta Gazetesi yazarlarından Tamer Heper bugünkü köşe yazısında binalarda Binalarda asansör yenilenmesi için ücret katlara göre mi paylaşılır sorusuna yanıt verdi..

Paylı mülkiyetin kiraya verilmesi!

Paylı mülkiyete konu olan bir taşınmaz malın kiraya verilmesi konusunda paydaşlar fikir ayrılığına düşebiliyor. Peki, paylı mülkiyetin kiraya verilmesi için tüm paydaşların onayı gerekir mi?

Yeni binalarda internet zorunlu olacak!

Yeni inşa edilen binalarda bina içi sabit internet altyapısının bulunmasına yönelik zorunluluk getirilecek. Binalarda kurulumunu zorunlu kılacak teknik şartname ve yönetmelikler hayata geçirilecek ve bu uygulama denetlenecek.

Binalarda rutubete karşı su yalıtımı yapılmalı!

Binalarda ortaya çıkan rutubet, önlem alınmazsa kanserden, romatizmaya, alerjiden, astıma kadar bir dizi rahatsızlığa neden oluyor. Canpa şirketler grubu yönetim kurulu üyesi Murat Özcan: "Rutubete karşı mutlaka su yalıtımı yapılmalı’" dedi.

Binalarda keyfi aidat istenebilir mi?

Posta Gazetesi yazarlarından Tamer Heper bugünkü köşe yazısında okuyucularından birinin sorduğu soruyu yanıtladı. Okuyucu Heper'e binalarda aidat ve yakıt parasıyla ilgili bir soru sordu..

Eski binalarda enerji kimlik belgesi neden alınmalı?

Bina enerji kimlik belgesi enerji israfının önlenmesine ve çevrenin korunmasını sağlamak ve enerji kaybını en aza indirmek için gerekli görülüyor. Peki, eski binalarda enerji kimlik belgesi neden alınmalı?

Eski binalarda enerji kimlik belgesi için son tarih!

Bir binanın enerji tüketimini ve karbon salınım sınıflandırmasını gösteren belgeye enerji kimlik belgesi deniyor. Enerji kimlik belgesi yeni binalarda hemen alırken sski binalarda enerji kimlik belgesi için son tarih nedir?

binalarda kot verilmesi Haberi

binalarda kot verilmesi

Plansız alanlarda binalara kot nasıl verilir?

Plansız alanlarda yapılacak yapıların, ön ve yol kenarına rastlayan yan bahçe mesafelerini minumum 5 metre olabiliyor. Ancak, mevcut teşekkülde bu mesafeler 5 metreden fazla ise bu teşekküle uyulur.


Bitişik olmayan yan ceplerde, çelik, kagir ve benzeri yapılarda minumum 3 metre, diğer yapılarda ise minumum 5 metre mesafe bırakılması gerekiyor.


Ön bahçesiz bitişik veya blok olarak teşekkül etmiş yerlerde, mevcut teşekküle uygun olarak yapılacak uygulamayı takdire Belediye yetkilidir. Ancak blok uygulamalarında blok her halkarda 40 metreyi aşamıyor.


Arka bahçe mesafesi bina yüksekliğinden az olamaz. Peki, plansız alanlarda binalara kot nasıl verilir?


Binalara parselin yüz aldığı yolun:

1) Bordür taşı konulmuş ise binanın ön cephe hattı ortası hizasındaki bordür taşı üst seviyesinden,


2) Yol kaplaması yapılmamış, bordür taşı konulmamış ise, bina ön...