14 / 05 / 2024

bir arsanın inşaat alanı nasıl hesaplanır

bir arsanın inşaat alanı nasıl hesaplanır

Bir arsa üzerinde ne kadarlık inşaat yapılabileceği, bölgenin imar planlarında yer alan emsal değerlerine göre değişkenlik gösteriyor. Peki, bir arsanın inşaat alanı nasıl hesaplanır? İşte hesaplama örneği..

1942'de Topkapı Sarayı'nın inşaatı tamamlanmış!

1942 yılında Topkapı Sarayı'nın inşaatının son aşamasına gelinmiş. Sarayın tamamlanmasının ardından Türkiye'nin dört bir yanından en nadide eserler getirilip burada sergilenmesi planlanmış. 

Milyonluk arsa için imar değişikliği! Ankara'daki o arsanın inşaat alanı artırıldı! 

AKP’li vekil Cantürk Alagöz'ün Ankara'nın Çankaya ilçesindeki arsasının inşaat alanının artırılması için imar planı değiştirildi.

1915 Çanakkale Köprüsü’nün inşaatı TBMM'de!

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın; yap-işlet-devret (YİD) modeliyle ihale edilen 1915 Çanakkale Köprüsü’nün inşaatında, ihale şartnamesinde ifade edilen “sıvı izolasyon standartlarına aykırı bir malzemenin kullanıldığı” iddiasını TBMM'ye götürdü.

İzmir'deki deprem konutlarının inşaatında son durum ne?

İzmir'de 30 Ekim tarihinde Seferihisar açıklarında büyük yıkıma neden olan 6,6 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmişti. Depremin ardından evleri hasar gören vatandaşlar için yapılan deprem konutlarının inşaatı hız kesmiyor...

İstanbul Havalimanı'nın yeni hangarlarının inşaatı tamam!

Türk Hava Yolları (THY) Teknik AŞ, İstanbul Havalimanı'nda yer alan uçak bakım, onarım ve revizyon (MRO) kompleksinin önemli bir parçası olacak yeni hangarlarının inşaatını tamamladı.

Ankara'da 56 kilometrelik bir bisiklet yolu inşaatına başlandı!

Ankara Ulaşım Çalıştayı'nın açılışında konuşma yapan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, "56 kilometrelik bir bisiklet yolu inşaatına başladık" dedi...

Pekin Daxing Uluslararası Havalimanı'nın inşaatı tamamlandı!

Çin'in başkenti Pekin ilçesinde üç yıldır devam eden dev havalimanının inşaatı tamamlandı. Resmi açılış Komünist yönetimin kuruluşunun 70'inci yıldönümünden bir önceki gün yani 30 Eylül'de büyük bir kutlamayla yapılacak.

Fatih'te 4 katlı binanın inşaat iskelesi çöktü!

Fatih'te sabah saatlerinde yıkım aşamasında olan 4 katlı binanın inşaat iskelesi çöktü. Çökme sırasında bölgede kimse olmaması büyük bir faciayı önledi.

Konya'da inşaat iskelesinden düşen işçi hayatını kaybetti!

Konya'da bir apartmanın inşaatında çalışan işçi iddialara göre dengesini kaybedip iskeleden düşerek hayatını kaybetti.

Türk Lirası'ndaki değer kaybının inşaat sektörüne etkisi!

İngiltere'nin önde gelen gazetelerinden Guardian, Türk Lirası'ndaki değer kaybının inşaat sektörüne etkisine dair bir haber yaptı.

Tabanlıoğlu Mimarlık, Dubai Crystal Towers'ın inşaatını tamamladı!

Tabanlıoğlu Mimarlık’ın Dubai’de tasarladığı Crystal Towers’ın inşaatı tamamlandı. Kentin doğal bir uzantısı olarak kentte yaşayanlarla buluşma öngörüsüyle geliştirilen Crystal Towers, Dubai’de bu misyonu üstlenen öncü proje konumunda.

Kağıthane Kültür Merkezi ve Katlı Otopark'ın inşaatı tamamlanıyor!

Kağıthane'ye yeni bir hizmet kompleksi kazandırılacak. Merkez Mahallesi’nde hayata geçirilecek Kültür Merkezi ve Katlı Otopark'ın inşaatı başladı.

15 Temmuz Şehitler Anıtı’nın inşaatı yüzde 95 tamam!

15 Temmuz'un yıl dönümünde açılacak olan Şehitler Anıtı'nın inşaatında sona gelindi. Anıtın yüzde 95’i tamamlandı.

bir arsanın inşaat alanı nasıl hesaplanır Haberi

bir arsanın inşaat alanı nasıl hesaplanır

Arsa inşaat alanı nasıl hesaplanır?

Bir arsa üzerinde ne kadarlık inşaat yapılabileceği, bölgenin imar planlarında yer alan emsal değerlerine göre değişkenlik gösteriyor. TAKS (Taban Alan Katsayısı)  0.10 – 0.15 – 0.40 – 0.50 – 0.60 – 0.80 arasında değişen bir sayı olup, arsa alanının bu katsayı ile çarpılması halinde 


TAKS, arsa üzerine yapılacak inşaatın taban oturum alanının arsaya oranı olarak tanımlanıyor. Örneğin: 1.000 metrekarelik bir arsanın imar durum belgesinde taks: 0,20 – 0,40 gösteriliyorsa bu şu demektir; siz taban alanını 0,20 ile 0,40 aralığında dilediğiniz oranları uygulamakta serbestsiniz, yani taban alanını büyütürseniz kat sayınız azalır, taban alanını küçültürseniz bu seferde kat sayınız artar.


TAKS’ın en düşük seviyesinin uygulanması..

1.000 metrekare x 0,20 TAKS = 200 metrekare 

Bu hesaplama 200 metrekare taban oturumlu ve 6,5...