29 / 04 / 2024

borçlar kanunu konut

borçlar kanunu konut

1 Temmuz'da yürürlüğe giren Borçlar Kanunu'nda konut kirası artışları enflasyona endekslenmişti. Enflasyonun eksi çıkması durumunda kiranın artırılıp artırılmayacağı kanunda yer almadı. Enflasyonda yaşanan aşırı oynaklık da kiracıların işini şansa bırakıy

GSS borçları ne zaman siliniyor? İşte Sağlık Sigortası prim borçları hakkında merak edilenler

Gelir testi yaptırmadığı için Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borcu olan vatandaşlar için vergi affı kanunu kapsamında yapılandırma fırsatı sunuldu. Bu fırsatla birlikte, borçlarını ödemekte zorlanan vatandaşlar 31 Aralık 2022 tarihine kadar borçlarını yapılandırabilecekler.

TOKİ'den 'borçlar ödenmiyor' iddiasına cevap!

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı, İdare'nin borçlarını ödemediği ve banka hesaplarında onlarca haciz kararı bulunduğu iddialarını yalanlayarak "Site yönetimleri tarafından yapılan mal ve hizmet alımından kaynaklı icra takipleri ve haciz kararlarıyla TOKİ’nin herhangi bir ilgisi bulunmamaktadır." dedi.

EYT, asgari ücret, icra ve KYK borçları... Milyonları ilgilendiren konularda şok gelişme! Hemen bakın! 

Merakla beklenen EYT, öğrencilerin merakla beklediği KYK borçlarının silinmesi, asgari ücret ve konut fiyatlarını düşürecek sosyal konut projesi uygulamaları peş peşe hayata geçirilecek. İşte detaylar...

Tüm detaylar akşam saatlerinde belli olacak! Ucuz konut, kredi borçları ve fahiş fiyatlar

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi yarın Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında Külliye'de bir araya gelecek. Kabine'nin ana gündeminde takibe düşen kredi ve kredi kartı borçları olması beklenirken, bu konuların çözümüne yönelik 3 formül var.

Toplam konut kredisi borçları ile takibe alınanlar mecliste!

Türkiye'de iller bazında toplam konut kredisi borçları ile takibe alınanlar meclis gündemine taşındı. CHP'li Bülbül, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...

Ödenmeyen aidat borçlarına hangi mahkeme bakıyor?

Posta yazarı Tamer Heper, 'Kat Mülkiyet Kanunu ve buna ilişkin olarak kat maliklerinin apartman aidat borçlarını ödememeleri neticesinde önce icra takibi, akabinde de dava açılması açısından sulh hukuk mahkemeleri ile icra hukuk mahkemeleri arasında ne fark var?' sorusunu yanıtladı.

ABD'de konut kredisi borçları 10 trilyon dolara yaklaştı!

Fed'in New York şubesi tarafından hazırlanan 2020'nin üçüncü çeyreğine ilişkin Hanehalkı Borcu ve Kredi Raporu'na göre; ABD'de konut kredisi borçları 10 trilyon dolara yaklaştı.

Konut kredisi borçları yüzde 10.8 arttı!

Toplam bireysel kredi borçları Haziran 2020’ye göre son üç ayda yüzde 12 oranında artarak 700 milyar lirayı aştı. Bu kapsamda konut kredisi borçları yüzde 10.8 artarak 234.7 milyar lira oldu...

Özel bankalara 'konut kredisi borçlarını erteleyin' çağrısı!

Sektörde satış ve kiralama işlemlerinin yavaşladığını söyleyen İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, “Kamu bankaları gibi, özel bankaların da esnafın kredi borçlarını faizsiz ertelemesini istiyoruz” diye konuştu.

Kuveyt Türk konut kredisi borçlarını erteledi!

Kuveyt Türk, nakit akışı bozulan bireysel ve tüzel müşterilerinin borçlarını erteleme kararı aldı.

Borçlar Kanunu'na göre kira sözleşmesine zam!

Taşınmaz kiraladıktan sonra hüsrana uğramamak için dikkatli olunması gerekiyor. Peki kira sözleşmesi imzalamadan önce nelere dikkat edilmesi gerekiyor? İşte Borçlar Kanunu'na göre kira sözleşmesine zam...

TESK'ten deprem bölgesinde konut kredisi borçlarına erteleme talebi!

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Elazığ ve Malatya'da yaşanan deprem sonrasında ev ve iş yerlerini kaybeden vatandaşların kamu ve özel bankalara olan kredi borçlarının faizsiz ertelenmesi talebinde bulundu.

Kira depozito kanunu 2019!

Kiracının konutta yaşam süresi boyunca, konuta, konutun demirbaşlarına gelebilecek zarar ve kiracının aidatlarını ödememesi ihtimallerine karşılık olarak alınan kira depozitoları “Konut ve Çatılı İşyeri Kiraları” başlığı altında Türk Borçlar Kanunu’nda düzenleniyor.

borçlar kanunu konut Haberi

borçlar kanunu konut



Yeni Borçlar Kanunu ile yapılan düzenlemeye göre; 1 Temmuz 2012 ’den itibaren, konut kira artışları, son bir yıllık süre içinde Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan üretici fiyat endeksindeki (ÜFE) artış oranını aşamayacak. Örneğin, kira sözleşmesi Haziran 2012’de dolmuşsa, yıllık kira artışında Haziran 2012 tarihinden geriye doğru son 12 aylık enflasyon artışı dikkate alınacak. Bu kural bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanacak. Taraflar anlaşamazsa kira tespiti için mahkemeye başvuracak.


Kiracının şansına kaldı


Bundan böyle konut kiralarında artışının bir önceki kira yılındaki enflasyon oranını aşamayacağı hükmü Borçlar Kanunu’nun 344’üncü maddesinde yer alıyor. Fakat enflasyonun son 12 aylık dönemde eksi çıktığında artışın nasıl yapılacağına ilişkin yasaya herhangi bir hüküm konulmaması belirsizlik yarattı. Ayrıca yıl içinde enflasyonda sert dalgalanmalar yaşanıyor ve...