27 / 04 / 2024

GSS borçları ne zaman siliniyor? İşte Sağlık Sigortası prim borçları hakkında merak edilenler

GSS borçları ne zaman siliniyor? İşte Sağlık Sigortası prim borçları hakkında merak edilenler

Gelir testi yaptırmadığı için Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borcu olan vatandaşlar için vergi affı kanunu kapsamında yapılandırma fırsatı sunuldu. Bu fırsatla birlikte, borçlarını ödemekte zorlanan vatandaşlar 31 Aralık 2022 tarihine kadar borçlarını yapılandırabilecekler.



Gelir testi yaptırarak hane içinde kişi başına düşen gelirin 3 bin 366 liranın altında olduğunu belgeleyen vatandaşların GSS prim borçları tamamen silinecek. Ancak, 3 bin 366 liranın üzerindeki hane içi gelire sahip olan vatandaşlar için de yapılandırma seçeneği sunulacak.

Vergi affı kanun teklifi kapsamında, 2 bin liranın altındaki borçlar tamamen silinmiştir. Ancak, Genel Sağlık Sigortası prim borcu olan vatandaşlar, GSS borcu sorgulama işlemlerini e-Devlet üzerinden T.C. kimlik numaraları ve şifreleriyle gerçekleştirerek yapılandırma sürecine ilişkin detayları öğrenebilirler.

Vergi affı kapsamında yapılandırma başvuruları, Gelir İdaresi Başkanlığı resmi internet sitesi veya ilgili kamu kurumları aracılığıyla yapılabiliyor.

 

GSS borçları silindi mi?

Vergi affı kanun teklifi, Genel Sağlık Sigortası prim borçlarını da içeriyor. Bu teklif kapsamında, 31 Aralık 2022 tarihine kadar gelir testi yaptırmamış ve dolayısıyla GSS prim borcu olan vatandaşlar, 31 Ağustos 2023 tarihine kadar yapılandırma başvurusunda bulunabilecekler.

Gelir testi için son tarih 31 Temmuz 2023 olarak belirlendi. Test sonucunda hane içindeki kişi başına gelirin 3 bin 336 liranın altında olması durumunda, prim borçları silinecek. Ayrıca, borçlardan kaynaklanan gecikme cezaları ve zamlar da alınmayacak.

31 Ağustos 2023 tarihine kadar ödeme gücüne sahip olan vatandaşların prim borçlarını ödemesi gerekiyor. Borçların Sosyal Güvenlik Kurumu'nun anlaşmalı olduğu bankalara anapara olarak ödenmesi durumunda, gecikme faiz ve cezaları da silinecektir.

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön