19 / 05 / 2024

Cari denge dengesizlikleri

Cari denge dengesizlikleri

HSBC Başkekonomisti Janet Henry, cari denge dengesizliklerinin yeni bir krizi tetikleyebileceği uyarısında bulunuyor.

Merkez Bankası açıkladı! O rakam zirveye çıktı!

Cari denge Aralık ayında 3,84 milyar dolar açık vererek 1.5 senenin en yükseğine ulaştı. 2021'in tamamında ise ödemeler dengesinde 14,88 milyar dolarlık açık kaydedildi.

Dolar ve euro hareketli!

Küresel piyasalar, haftaya Asya'daki iyimserlik ve ABD'deki temkinli yükselişlerle başladı. Türkiye'de ise bugünün kritik verileri olan işsizlik ve cari denge rakamları sonrasında dolar/TL ve euro/TL'de yukarı yönlü seyir izleniyor.

Cari denge ağustosta 4.6 milyar dolar açık verdi!

Merkez Bankası tarafından açıklanan ödemeler dengesi istatistiklerine göre, cari denge ağustos ayında 4 milyar 631 milyon dolar açık verdi. Beklenti cari dengenin 4.6 milyar dolar seviyesinde açık vereceği yönündeydi.

Cari denge temmuzda 1 milyar 817 milyon dolar açık verdi!

Cari işlemler hesabı temmuz ayında 1 milyar 817 milyon dolar açık verirken, 12 aylık cari işlemler açığı 14 milyar 941 milyon dolar oldu.

Cari denge haziranda 2.9 milyar dolar açık verdi!

Ödemeler dengesi haziran ayında 2 milyar 934 milyon dolar açık verirken, 12 aylık cari açık 11 milyar 94 milyon dolar oldu.

Cari denge 4.92 milyar dolar açık verdi!

Türkiye'nin cari işlemler hesabı, mart ayında 4 milyar 923 milyon dolar açık verirken, 12 aylık cari fazla 1 milyar 463 milyon dolar oldu.

Yatırım harcamalarında faizlerin düşmesi ile artış bekleniyor!

TL değer kazandı, cari denge iyileşti, finansal türbülans hasarsız atlatıldı. Bu olumlu işaretlerle güven endeksleri artışa geçti. Ekonomide ihtiyatlı iyimserlik dönemi yaşandığına dikkat çeken ekonomistler, döviz kurunun istikrar kazanması ve faizlerde düşüş meydana gelmesi halinde yatırım harcamal

Cari denge dengesizlikleri yeni bir krizi tetikleyebilir!

HSBC Başkekonomisti Janet Henry, cari denge dengesizliklerinin yeni bir krizi tetikleyebileceği uyarısında bulunuyor.

Mobilya sektörü cari açığa çare olabilir!

Türkiye'de mobilya sektörü temsilcileri ihracat ve ithalat rakamları arasındaki olumlu farkın ülke ekonomisinin en büyük sıkıntılarından biri olan cari açığa çare olabileceğini belirtti.

Denge Yapı projelerinde Ramazan ayı kampanyası!

Denge Yapı'nın Mahal Sancaktepe ve Mahal Sancaktepe Ada projelerinde Ramazan ayına özel bir kampanya yaptı. Mahal Sancaktepe’de 1+1 dairelerin fiyatı 150 bin liradan , Mahal Sancaktepe Ada’da ise 2+1 A tipi dairelerin fiyatı 216 bin liradan başlıyor.

Cari açık Nisan'da 3,4 milyar dolar oldu!

Türkiyet Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Nisan 2015 'Ödemeler Dengesi'ni (Cari Açık) açıkladı. Merkez Bankası verilerine göre Nisan'da cari açık 3,4 milyar dolar oldu.

Denge Yapı'dan annelere özel fırsatlar!

Denge Yapı, Sancaktepe'de hayata geçirdiği Mahal Sancaktepe ve Mahal Sancaktepe Ada projelerinde geçerli olacak bir kampanya düzenledi. Kampanya "Hemen Taşın, Peşinatı 1 Yıl Sonra Öde" adını taşıyor.

Denge Yapı'dan annelere özel peşinatsız kampanya!

Denge Yapı, Anneler Günü için Mayıs ayında geçerli olacak bir kampanyaya imza attı. Şirketin Mahal Sancaktepe ve Mahal Sancaktepe Ada projelerinde, daire bedelinin yüzde 25'ine denk gelen peşinat tutarı 1 yıl erteleniyor.

Cari denge dengesizlikleri Haberi

Cari denge dengesizlikleri


HSBC Başkekonomisti Janet Henry, cari denge dengesizliklerinin yeni bir krizi tetikleyebileceği uyarısında bulunuyor.


2008 küresel krizinin oluşmasının pek çok nedeni vardı. Düşük gelir grubuna yüksek faizle verilen mortgage kredilerinden (suprime mortgage) finans sektöründeki gevşek düzenlemelere Büyük Buhran'dan bu yana görülen en büyük krizin ortaya çıkması sürecinde suçlanacak pek çok şey var.


HSBC Başkekonomisti Janet Henry'e göre bunlar arasında en önemlilerinden biri de tüm dünyada ülkelerin cari açıkları arasındaki dengesizliklerdi. Business Insıder'ın haberine göre bazı ülkeler aşırı tasarruf yaparken bazıların özgürce harcama yapması yanlış yatırımlara ve buna bağlı olarak da balonlara neden oldu.


Ve Henry şimdi bu dengesizlik trendinin tekrar yükselişte olduğunu söylüyor.


"Yaklaşık 10 yıl önce küresel tasarruf bolluğunun kaynakların yanlış dağılımından kaynaklandığı; bunun da balonlara, patlamalara ve sonuçta küresel finansa krizine neden...