27 / 04 / 2024

damga vergisi hangi sözleşmeler için ödenir

damga vergisi hangi sözleşmeler için ödenir

Damga vergisinin konusunu 488 sayılı Damga Vergisi Kanununa ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtlar oluşturuyor. Peki, bu vergi hangi sözleşmeler için ödenir? Damga vergisi ödenecek sözleşmeler hangi sözleşmelerdir?

Hangi sözleşmeler damga vergisine tabidir?

Damga vergisi, bir kağıdın yazılıp imzalanarak veya imza yerine geçen işaret konularak düzenlenmiş olması halinde ödeniyor. Peki, damga vergisi ne zaman ödenir? Hangi sözleşmeler damga vergisine tabidir?

TL'ye çevrilecek kira sözleşmelerinde damga vergisi aranmayacak!

Gelir İdaresi Başkanlığı, TL'ye çevrilen döviz cinsi sözleşmelerden hangi hallerde damga vergisi talep edileceğini açıkladı. Buna göre, toplam bedelin, döviz cinsi bedelle değişiklik tarihindeki döviz kurunun çarpımıyla bulunacak tutarı geçmemesi durumunda, ayrıca damga vergisi aranmayacak.

Kira kontratı damga vergisi muafiyeti!

Kira kontratı, taşınmaz mal kiralamalarında taraflar arasında imzalanıyor. Bu kontrat için belli durumlarda damga vergisi doğuyor. Peki, kira kontratı damga vergisi muafiyeti hangi durumlarda uygulanır? İşte yanıtı..

İşyeri kira kontratı damga vergisi 2016!

Damga vergisi, bazı durumlarda kira kontratları için de ödeniyor. Sözleşmede kaç nüsha olarak düzenlendiğinin belirtilmesi gerekiyor. Peki, damga vergisi hangi hallerde kesilir? İşyeri kira kontratı damga vergisi 2016 ne kadar?

Konut kira kontratı damga vergisi 2016!

Taşınmaz mal sahipleri ile kiracıları arasında kira sözleşmesi imzalanabiliyor.Bazı durumlarda kira kontratı için damga vergisi ödenmesi gerekebiliyor. Peki, damga vergisi ne zaman ödenir? Konut kira kontratı damga vergisi 2016 ne kadar?

2016 yılı tapu harçları ve damga vergisi tarifesi!

2016 yılında uygulanacak tapu ve kadastro harçları ile damga vergilerinin yer aldığı Harçlar Kanunu Genel Tebliği (Seri No: 75) ve Damga Vergisi Kanunu Genel Tebliği (Seri No: 59) gereğince alınacak harç bedelleri ne kadar?

Kefilli kira sözleşmesi damga vergisi oranı 2016!

Kira sözleşmesinde kefil olması halinde damga vergisi farklı oranda hesaplanıyor. Peki, 2016 yılında kefilli kira sözleşmesi damga vergisi nasıl hesaplanır? Kefilli kira sözleşmesi damga vergisi oranı 2016 nedir?

Kira sözleşmesi damga vergisi 2016!

Kira sözleşmesi, taşınmaz malların kiralanması halinde taraflar arasında imzalanıyor. Noterde imzalanan kira sözleşmeleri için belli oranlarda damga vergisi ödenmesi isteniyor. Peki, kira sözleşmesi damga vergisi 2016 ne kadar?

Kira kontratı damga vergisi oranı 2016!

Kira kontratı, taşınmaz malların kiralanması halinde noterde imzalanabiliyor. Noterde imzalanan kira kontratı için damga vergisi ödeniyor. Peki, kira kontratı damga vergisi oranı 2016 ne kadar?

Damga Vergisi Kanunu Genel Tebliği 2016 yayınlandı!

Maliye Bakanlığı tarafından 59 seri no'lu Damga Vergisi Kanunu Genel Tebliği bugün Resmi Gazete'de yayımlandı. Tebliğ kapsamında 2016 yılına ait damga vergisi yeniden değerleme oranları belirlendi...

Damga vergisi oranları 2016!

Damga vergisi, Damga Vergisi Kanununa ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtlar için ödeniyor. 2016 yılında uygulanacak damga vergisi oranları Damga Vergisi Kanunu Genel Tebliği ile açıklandı...

Emlak vergisi hangi kanuna göre alınır?

Emlak vergisi, her sene gayrimenkul sahipleri tarafından ödeniyor. Vergi Mart, Nisan ve Mayıs ayları ile Kasım ayı olmak üzere iki eşit taksit halinde ödeniyor. Peki, emlak vergisi hangi kanuna göre alınır?

TOKİ taşeronuna Damga Vergisi müjdesi!

TOKİ'nin birinci derece müteahhitlerine sağlanan ancak onlardan iş alan taşeronları kapsamayan Damga Vergisi istisnasında mahkeme taşeronlar lehine karar aldı. Firmalar ödedikleri Damga Vergilerini yasal faizi ile birlikte geri alacak.

Çöp vergisi hangi faturadan kesilir?

Çöp vergisi, Belediye Gelirleri Kanunu gereğince ödenen vergiler arasında yer alıyor. Vergi, meskenlerde faturaya yansıtılıyor. Peki, çöp vergisi hangi faturadan kesilir? Meskenlerin vergisi nasıl ödenir?

damga vergisi hangi sözleşmeler için ödenir Haberi

damga vergisi hangi sözleşmeler için ödenir

Damga vergisi ödenecek sözleşmeler!

Damga vergisinin konusunu 488 sayılı Damga Vergisi Kanununa ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtlar oluşturuyor. Damga vergisi, kişiler veya kuruluşlar arası hukuki işlemlerin geçerliliğini belgeleyen kağıtlardan alınıyor. 


Kanun gereğince Sözleşmenin bir nüshadan fazla düzenlenmiş olması halinde her bir nüsha için ayrı ayrı aynı miktar ve nispette Damga Vergisi ödeniyor. Peki, damga vergisi ödenecek sözleşmeler hangi sözleşmelerdir?


Damga vergisi ödenecek sözleşmeler:


A) TELLALİYE (SİMSARLIK) SÖZLEŞMESİ

1) Tellaliye sözleşmesinin Damga Vergisine tabi olması: Emlakçılar tarafından müdürlüklere ibraz edilen tellaliye sözleşmeleri, 488 sayılı Damga Vergisi Kanununun l inci maddesi ve Kanunun eki (I) sayılı tablonun "I-Akitlerle İlgili Kağıtlar" bölümünün A/1 fıkrası  gereği damga vergisine tabidir.


2) Tellaliye sözleşmesinin belli bir bedel içermemesi: Müdürlüklerin, bedel içermeyen tellaliye sözleşmelerinde damga vergisinin ödenip ödenmediğini arama yükümlülüğü bulunmamaktadır,...