28 / 04 / 2024

Depreme dayanıklı bina nasıl olmalı

Depreme dayanıklı bina nasıl olmalı

Olaycom köşe yazarı Ahmet Emin Yılmaz, bugünkü köşesinde depreme dayanıklı yapılar için gerekli 3 kriteri kaleme aldı. İşte Ahmet Emin Yılmaz'ın 'Depreme dayanıklı yapıda 3 altın kriter: Doğru zemin, doğru proje, doğru inşaat' başlıklı yazısı...

Oturduğunuz ev depreme dayanıklı mı?

Türkiye, fay hatları üzerinde yer alan bir ülke. Deprem bölgesinde bulunan ülkelerde yapının dayanıklı ve sağlam olması, meydana gelebilecek riski düşüren faktörlerden. Peki binanın depreme dayanıklı olup olmadığı nasıl anlaşılır? İşte ayrıntılar...

Ev alacaklara önemli uyarı! Bunlara dikkat!

Türkiye fay hatlarının üzerinde yer alan bir ülke. Bu sebeple sık sık depremler meydana geliyor. Peki güvenli bina nasıl anlaşılır? Ev alırken nelere dikkat edilmeli? İşte ayrıntılar...

İMO'dan deprem raporu: Envanter zorunlu olmalı, yapı polisi kurulmalı!

İMO Bursa Şube Başkanı Mehmet Albayrak, "Deprem yıkmadan biz yıkarsak çözüm elde ederiz" dedi ve depreme hazırlık için önerilerini aktardı. 

Depreme dayanıklılık için 7 adım!

TMB 7 adımda depreme dayanıklı yapı inşa etmek için önerilerini açıkladı. Peki dayanıklı yapı üretimi için neler yapılmalı? İşte TMB'nin tespit ve önerileri...

Beton ve demir kötü kullanıldığında yıkım getiriyor!

Doç. Dr. Ali Demir depremde binaların yıkılma sebebini anlattı. İzmir depreminde 20-30 yıllık binalar çöktü... 500-600 yıllık yapıların sağlamlığına işaret eden Demir, “Geçmişte kar amacı yoktu. Şimdi kat sayısı fazlalığına bakılıyor” dedi.

Bu binalar depreme karşı daha dayanıklı!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının İzmir depreminin ardından yaptığı incelemeler sonucunda, yapı denetimli binalarda herhangi bir taşıyıcı sistem hasarı tespit edilmediği kaydedildi.

Depreme dayanıklı konutlar daha çok tercih ediliyor!

Hürriyet Emlak Projeland tarafından Türkiye genelinde gerçekleştirilen anket sonuçları açıklandı. Ankete katılanların yüzde 30’u 15 yaş ve üzeri konutlarda yaşıyor. 0-5 yaş arasındaki konutlarda yaşayanların oranı ise yüzde 25...

Denetleme yapılan binaların yüzde 95'i zayıf!

İTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlki: "Bugüne kadar bize inceleme için gelen binaların yaklaşık yüzde 95'i zayıf çıktı. Gelen binalar eski yapılar oldukları için oranın bu denli yüksek çıkması normal" dedi.

Su yalıtımlı binalar depreme daha dayanıklı!

CANPA Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Murat Özcan, "Su yalıtımı yapılmış olsaydı, Marmara depreminde yıkılan binaların yüzde 64'ü ayakta kalacak; ölümler ve yaralanmalar da aynı oranda azalacaktı" dedi.

Depreme dayanıklı bina nasıl olur?

Depreme dayanıklı binalar, zemin hareketlerine göre inşa edilmiş ve deprem yönetmeliklerine uyan binalar olarak karşımıza çıkıyor. Peki, depreme dayanıklı bina nasıl olur? Depreme dayanıklı bina nasıl yapılır?

Depreme dayanıklı bina nasıl tasarlanır? Depreme dayanıklı olması için ne yapılmalıdır?

En yıkıcı doğal afetlerden biri olan deprem, can ve mal kaybına neden oluyor. Bu nedenle günümüzde depreme dayanıklı bina uygulamaları da yaygınlaştı. Peki depreme dayanıklı binalar nasıl yapılır ve depreme dayanıklı olması için ne yapılmalıdır?

10 senede 2 milyondan fazla bina yenilendi ve depreme dayanıklı hale getirildi! 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, 10 sene içinde 2 milyondan fazla bina yenilendiğine ve depreme dayanıklı hale getirildiğine dikkat çekti. Bakan Özhaseki, kentsel dönüşüm çalışmaları ile ilgili konuştu ve İstanbul'a da değindi. 

Binasının depreme dayanıklı olup olmadığını merak edenler dikkat! Bina risk tespitinin maliyeti ne kadar?

Jeofizik mühendislerinden "binalarda risk tespiti" uyarısı geldi. Binasının depreme dayanıklı olup olmadığını merak edenler dikkat! Bina risk tespitinin maliyeti ne kadar? İşte uzaman isimden dikkat çeken açıklama...

Eviniz ne kadar sağlam? Oturduğum bina depreme dayanıklı mı?

Evinizin depreme karşı dayanıklı olup olmadığını nasıl öğrenebilirsiniz? Evim depreme dayanıklı mı? Bu ve benzeri soruların yanıtları pek çok insan araştırmaktadır. İşte bu konuda araştırılan diğer ayrıntılar!

Depreme dayanıklılıkta zemin seçimi kritik derecede önemli! Uzmanlar bir bir sıraladı: Dayanıklı bina nasıl olmalı?

Kahramanmaraş merkezli depremler  yapı dayanıklılığını yeniden gündeme getirdi. Depreme dayanıklılıkta zemin seçimi kritik derecede önemli! Uzmanlar bir bir sıraladı: Dayanıklı bina nasıl olmalı?

Evin depreme dayanıklı olup olmadığı nereden anlaşılır?

Marmara depreminden sonra konut alacak kişilerin ilk kriteri olan depreme dayanıklılık, son yıllarda unutulmuştu. 6 Şubat’ta meydana gelen depremlere kadar... Şimdi “Bina depreme karşı güvenli mi?” sorusu yine ilk sırada ve bu defa herkes risk tespiti yapmaya koşuyor.

Depreme dayanıklı bina nasıl anlaşılır? Eviniz depreme dayanıklı mı değil mi? Herkes hemen bunlara baksın! 

6 Şubat tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler, Türkiye'nin riskini yeniden gündeme getirdi. Depreme dayanıklı bina nasıl anlaşılır? Eviniz depreme dayanıklı mı değil mi? Herkes hemen bunlara baksın! 

Depreme dayanıklı bina nasıl inşa edilmeli? Radye temelle yapılan binalar sağlam mı? Merak edilen bu sorular cevaplandı!

YTÜ İnşaat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Serdar Kırçıl, depreme dayanıklı binaların nasıl olması gerektiğini açıkladı. Peki depreme dayanıklı bina nasıl inşa edilmeli? Radye temelle yapılan binalar sağlam mı? Merak edilen bu sorular cevaplandı!

Hasarlı bina için nereye başvurulur? Bina depreme dayanıklılık testini kim yapar?

Hasarlı bina için nereye başvurulur? Bina depreme dayanıklılık testini kim yapar? soruları yaşanan Kahramanmaraş depreminden sonra sıkça sorulmaya başlandı. İşte bu soruların yanıtı!

DASK Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması başvuruları başladı!

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) tarafından düzenlenen DASK Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması başvuruları başladı.

Depreme dayanıklı bina nasıl olmalı?

İTÜ Mimarlık Fakültesi, Yapı ve Deprem Mühendisliği Birimi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuz Cem Çelik, binaların depreme karşı nasıl güçlendirildiğini anlatarak, depreme dayanıklı binaların özelliklerini anlattı. 

Öğrenci yurtları depreme dayanıklı değil!

İzmir depreminin yaraları sarılmaya çalışılırken, Sayıştay raporları depreme ne kadar hazırlıksız olduğumuzu bir kez daha gündeme getirdi. Uyarılara rağmen karayolları deprem yönetmeliğine göre yapılmamış, öğrenci yurtları da depreme dayanıklı değil. 

Oturduğunuz bina depreme dayanıklı mı?

Olası İstanbul depremi yeniden gündemde. Şiddeti 7 ve üzeri olacak bir depremde metropolde büyük bir yıkım olabileceği söyleniyor. Vatandaşların aklında 'oturduğum bina depreme dayanıklı mı' sorusu var. Peki binasından şüphelenenler ne yapmalı?

Depreme dayanıklı bina nasıl olmalı Haberi

Depreme dayanıklı bina nasıl olmalı

Olaycom köşe yazarı Ahmet Emin Yılmaz, bugün kaleme aldığı 'Depreme dayanıklı yapıda 3 altın kriter: Doğru zemin, doğru proje, doğru inşaat' başlıklı yazısında depreme dayanıklı binaların hangi kriterkere sahip olması gerektiğini ve Bursa Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve BTÜ Deprem Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Beyhan Bayhan'ın konuya ilişkin açıklamalarını yazdı. 

Ahmet Emin Yılmaz, yazısına, "1999’daki Yalova-Gölcük depremlerindeki fayların yanı sıra, Marmara Denizi içindeki fay hattı 1766’dan beri, yani 256 yıldır yıkıcı deprem üretmedi. Aynı şekilde… Bursa’yı yıkan 1855 depreminden bu yana, yani 167 yıldır kent merkezindeki fay sessiz Bu fayların uzunca süredir deprem üretmemeleri biriken stresi artırdığından bir başka tehlike" ifadelerini kullanarak başladı. 

Ahmet Emin Yılmaz, fayların taşınamayacağına dikkat çekerek, tek seçeneğin depreme karşı dayanıklı yapılarda oturmak olduğunu belirtti....