29 / 04 / 2024

Dolmabahçe Sarayının mimarı kimdir

Dolmabahçe Sarayının mimarı kimdir

Nigoğos Balyan, Garabet Amira Balyan'ın oğlu ve Sarkis Balyan'ın kardeşidir. Nigoğos Balyan, Dolmabahçe Sarayı, Ortaköy Camii, Tophane Saat Kulesi, Dolmabahçe Saat Kulesi'nin mimarıdır. Peki, Nigoğos Balyan kimdir?

Topkapı, Dolmabahçe, Yıldız ve Beylerbeyi Sarayı restore edilecek!

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Topkapı, Dolmabahçe, Yıldız ve Beylerbeyi Saraylarının restore edileceğini açıkladı. 

James Murray: ABD'de Beyaz Saray’ın replikası yapılsın!

ABD Gizli Servis Direktörü James Murray, katıldığı bir kongrede 6 Ocak Kongre baskınında olanlara benzer güvenlik açıklarının engellenmesi amacıyla eğitim için Beyaz Saray’ın replikasının, yani bir benzerinin inşa edilmesini istedi.

Marmaris Okluk'taki yazlık sarayın inşaatı tamamlandı!

Marmaris Gökova Körfezi'nde inşa edilen Okluk Koyu'ndaki yazlık sarayın yapımı tamamlandı. Korkusuz Gazetesi köşe yazarlarından Can Ataklı, bugünkü köşe yazısında söz konusu sarayı kaleme aldı.

Dolmabahçe’deki stadın sahibi Galatasaray olabilirmiş!

Habertürk Gazetesi köşe yazarlarından Murat Bardakçı, bugünkü yazısında 1923’te yapılan talep kabul edilseydi Dolmabahçe’deki stadın sahibinin şimdi Beşiktaş değil, Galatasaray olacağını yazdı..

Dolmabahçe Sarayı'na Kültür Hediyelik Eşya Binası yapılacak!

1856'da Sultan Abdülmecit tarafından yaptırılan Dolmabahçe Sarayı'na "hediyelik eşya mağazası" yapılacak. "Kültür Hediyelik Eşya Binası" için 11 Temmuz'da ihaleye çıkılacak.

Topkapı Sarayı'nın zemininde kayma olduğu iddiaları meclis gündeminde!

CHP İstanbul Milletvekili Gülay Yedekci, Topkapı Sarayı'nın zemininde kayma olduğu iddiası ve tarihi yapıların restorasyonuna ayrılan bütçe hakkında soru önergesi hazırladı..

Dolmabahçe Sarayı Otoparkı'nın günlük kirası 50 bin TL!

TBMM, Dolmabahçe Sarayı Otoparkı'nın bir günlük kiralama bedelinin 50 bin lira olduğunu bildirdi.

Topkapı Sarayı'nın duvarlarında yıkılma tehlikesi!

Duvarlarında çatlak, bahçesinde çukur oluşan tarihi Topkapı Sarayı’nın durumu endişe yaratıyor. Uzmanlar olası bir depremde özellikle sarayın Marmaray’a bakan duvarlarının risk altında olduğu görüşünde

Van Saray İlçe Parkı'nın yüzde 50'si tamam!

Van Büyükşehir Belediyesi sezon başında Saray ilçesinde yapıma başladığı Saray İlçe Parkı’nın yüzde 50’lilik kısmını tamamladı. Saray'a 37 bin metrekare alan üzerinde inşası hızla devam edilen parkta kültür merkezi, ilçe meydanı gibi yapılar yapılacak.

1939 yılında Dolmabahçe Gazhanesi'nin Haliç'e nakli düşünülüyor!

1939 yılında Belediye, Dolmabahçe Gazhanesi'ni Haliç'e nakletmeyi düşünmüş. Bölgedeki imar hareketleriyle şehrin içinde kalan Gazhane'yi Dolmabahçe'den kaldırmayı düşünen Belediye, nakil masrafının temini için de bir yol arıyormuş.

1939 yılında Dolmabahçe'de stad inşasına başlanacak!

1939 yılında İstanbul Valisi olan Lütfi Kırdar, Dolmabahçe'de saray ahırının (Establ-i Amire) bulunduğu binalar üzerinde bir stad inşa etmek için uluslararası müsabaka açmaya karar vermiş.

1938 yılında Dolmabahçe'de bir meydan açılacak!

1938 yılında hazırlanan İstanbul Nazım Planı'na göre Dolmabahçe'de yeni bir meydan açılacakmış. Aynı semtteki tarihi Gazhane'de şehir dışına kaldırılacakmış. Sarayın duvarları da yıktırılarak sarayın bahçesi meydana çıkarılacakmış.

1937 yılında Adliye Sarayı'nın Sultanahmet'e yapılması uygun değil!

1937 yılında Henri Prost, İstanbul Adliye Sarayı'nın Sultanahmet Meydanı'nda inşa edilmesini uygun bulmamış. Fransız Mimar Prost, Sultanahmet Meydanı'nda inşa edilecek yeni binaların bölgenin ahengini bozacağını savunmuş.

Dolmabahçe Sarayının mimarı kimdir Haberi

Dolmabahçe Sarayının mimarı kimdir

Nigoğos Balyan, 1826 - 1858 yılları arasında yaşamış mimardır. Nigoğos Balyan, Sultan I. Abdülmecit'in mimarlarındandır. En önemli eseri, babası Garabet Amira Balyan'la birlikte yaptıkları Dolmabahçe Sarayı'dır. 


Garabet Amira Balyan'ın oğludur. Balyan ailesinin örgün eğitimden geçen ilk bireyidir. Paris'te Sainte-Barbe Koleji'nde okuduğu ve kolejin müdürü tanınmış mimar H. Labrouste'un favori öğrencileri arasında olduğu bilinmektedir. 


Meslek yaşamı kısa ama verimli geçmiştir. Ailenin mimar olan bütün bireyleri ile birlikte çalışmıştır. 


Dolmabahçe Sarayı Muayede Salonu ve iki Saltanat Kapısı, Ortaköy Camii, Mecidiye Kasrı, Ihlamur Kasrı, Göksu Kasrı, Tophane Saat Kulesi, Dolmabahçe Saat Kulesi ona atfedilen yapılar arasındadır. 


Nigoğos Balyan'ın yapılarının tümü sapasağlam ayakta durmaktadır ve özgünlüklerinden hiç birşey kaybetmeden koruma altına...