17 / 05 / 2024

Düzenleme sahası yasası

Düzenleme sahası yasası

Düzenleme sahası nedir? Düzenleme saha sınırı nedir? Düzenleme sahası nasıl belirlenir? İşte 18. madde uygulama yönetmeliği kapsamında yer alan düzenleme sahası ile ilgili yasal esaslar..

Yeni kentsel dönüşüm yasasıyla konutlara bedelsiz el konulacak mı? İstanbul Planlama Ajansı tek tek açıkladı!

İBB’ye bağlı İstanbul Planlama Ajansı'nın “Kent Gündemine Bakış” serisi kapsamında “Kentsel Dönüşüm Yasa Değişikliği: Dönüşüm Kimin İçin?” raporuna, yeni düzenleme ile ilgili detaylara yer verildi. Peki yeni kentsel dönüşüm yasası kimin için hazırlandı? İşte yasa ile ilgili detaylar...

Birevim'in Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu  lisansı onaylandı! 

Birevim’in lisansı, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından Tasarruf Finansman Yasası kapsamında onay aldı.

Kamu ihalelerine yeni düzenleme!

Kamu ihaleleri için yeni düzen yapılması planlanıyor. Kamu İhale Yasası’nda yapılması planlanan yeni düzenleme ile aşırı düşük teklif veren istekliler sigorta şirketi teminatıyla ihaleye katılabilecek.

Yerel yönetim taslağına yeni düzenleme geliyor!

Yerel yönetim taslağına düzenleme getiriliyor. Yeni düzenlemede, yapılacak harcamalar, Kamu İhale Yasası kapsamında “doğrudan temin” yoluyla düzenlenecek... 

AVM'lerde yeni düzenleme geliyor!

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, ocak ayında yürürlüğe giren Perakende Ticaret Yasası’nın uygulama yönetmeliğini hazırladı. Düzenleme, alışveriş merkezlerinin nitelikleri ise yeniden belirleniyor.

Akşehir’de cadde düzenleme çalışmaları sürüyor!

Konya Büyükşehir Belediyesi, Yeni Büyükşehir Yasası ile ilçelerde başlattığı yatırımlar kapsamında Akşehir’de ana cadde düzenleme çalışmasını sürdürüyor.

Düzenleme ortaklık payı ne kadardır?

Uygulama nedeniyle meydana gelen değer artışına karşılık, uygulamaya tabi parsellerden yüzölçümleri oranında düzenleme ortaklık payı kesiliyor. Peki, düzenleme ortaklık payı ne kadardır?

Düzenleme ortaklık payı hesabı nasıl yapılır?

Düzenlemeye tabi tutulan yerlerin ihtiyacı olan yol, meydan, park, yeşil saha, genel otopark gibi umumi hizmetlere ayrılan arazi ve arsaların düzenlenmesindeki orana düzenleme ortaklık payı deniyor. Peki, düzenleme ortaklık payı hesabı nasıl yapılır?

İmar uygulamalarında düzenleme ortaklık payı nedir?

İmar Kanununun 18 inci maddesi uyarınca yapılacak arazi ve arsa düzenlenmesi ile ilgili esaslar hakkında yönetmelikte düzenleme ortaklık payından bahsediliyor. Peki, imar uygulamalarında düzenleme ortaklık payı nedir?

Taksim Meydanı düzenleme projesi ne zaman başlayacak?

Taksim Meydanı Düzenleme Projesi, nisan ayında havaların düzelmesiyle birlikte İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılacak. Yayalaştırılmış beton alanın zemin döşemesi yenilenecek, ağaçlandırma çalışmaları yapılacak...

Taksim Meydanı Düzenleme Projesi Nisan'da başlıyor!

Taksim Meydanı Düzenleme Projesi, nisan ayında havaların düzelmesiyle birlikte İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılacak. Yayalaştırılmış beton alanın zemin döşemesi yenilenecek, ağaçlandırma çalışmaları yapılacak...

Kira geliri elde edenler için beyanname düzenleme rehberi 2015!

Kira gelir vergisi ödemekle mükellef olan mal sahiplerinin vergi beyan ve ödeme dönemi için kira gelir vergisi rehberi hazırlandı. İşte kira geliri elde edenler için beyanname düzenleme rehberi 2015..

Sürpriz torba yasayla maketten konut satışına düzenleme!

Çalışmalarına en geç 7 Nisan’da seçim molası verecek olan TBMM'de, acil düzenlemelerin yetişmeme olasılığına karşı ‘torba’ düzenleme gündeme geldi. Torbada konut satışları da yeniden düzenlenecek...

Düzenleme sahası yasası Haberi

Düzenleme sahası yasası

Düzenleme sahası nedir?

Düzenleme sahası: Sınırı tesbit edilerek, düzenlenmesine karar verilen saha olarak tanımlanıyor. Düzenleme saha sınırı ise; Düzenlenecek imar adalarının imar plânına göre yol, meydan, park, genel otopark, yeşil saha gibi umumi hizmetlere ayrılan ve tescile tâbi olmayan alanlar ile cami ve karakol yerlerini çevreleyen sınır olarak ifade ediliyor.


Peki düzenleme sahası nasıl belirlenir? Düzenleme sahalarının tespiti ile ilgili yasal esaslar 18. madde uygulama yönetmeliği kapsamında 5. maddede şu şekilde açıklanıyor:


Düzenleme sahalarının tespiti esasları 

Madde 5 - Belediye ve mücavir alan sınırları içinde belediyeler, belediye encümeni kararı ile; dışında valilikler, il idare kurulu kararı ile; 5 yıllık imar programlarında öncelik tanımak ve beldenin inkişaf ve ihtiyaç durumuna göre, yeterli miktarda arsayı, konut yapımına hazır bulunduracak şekilde düzenleme sahalarını tesbit etmek ve...