21 / 05 / 2024

Elektrikteki santraller

Elektrikteki santraller

Elektrikte iki ayda 41 santral devreye alındı. Türkiye'nin elektrikteki kurulu gücü, ocak ve şubat ayları içinde işletmeye alınan 41 santralle birlikte 64 bin 483 megavata ulaştı.

EPDK duyurdu! Elektrik faturasını yükseltecek maliyetlere fren

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), üretim santrallerine yönelik azami uzlaştırma fiyatlarını açıkladı. EPDK tarafından belirlenen azami uzlaştırma fiyatı; ithal kömür ve doğal gaz için megavatsaati 2 bin 500 Türk lirası olurken, diğer santraller için de bin 200 TL olarak belirlendi.

Faturası yüksek gelenlere müjde! Elektrik indirimi resmen açıklanıyor!

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, bugünkü yazısında elektrikteki fiyat artışı ile ilgili olarak olarak indirimin çarşamba günü açıklanacağını belirtti.

Elektrikteki büyük soyguna inceleme başlatıldı!

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı Mustafa Yılmaz, 1 Ocak'tan itibaren geçerli olan elektrik tarifelerinin Aralık faturalarına yansıdığı yönünde kuruma yapılan şikayetlerin ardından Aralık ayı faturalarının incelemeye alındığını açıkladı.

Hazine arazileri ve santraller özelleştirilecek!

Ülke genelinde hazine arazileri ve bazı taşınmazlar satışa çıkarıldı. Satışa çıkarılan gayrimenkullerin özelleştirme işlemleri 2021 yılı sonuna kadar tamamlanacak. 

Mega projelerde yerli çelik hedefi!

Mega projeler, savunma sanayi, demir yolları ve nükleer santraller gibi stratejik alanlarda kullanılan çelik türlerinde yurt içi tedarik zincirinin geliştirilmesi sağlanacak.

Ünye'de kentsel dönüşüm maliyetleri düşürülecek!

Ünye Belediyesi, kentsel dönüşüm gibi alanlarda yapım maliyetlerini düşürmek için önemli bir adım attı. Belediye tarafından beton santraller kurulacak.

Özelleştirmede hedef 10 milyar dolar!

HES, termik santraller ve liman özelleştirmeleri yeniden gündemde. Enerji sektöründeki iddialı özelleştirme planları ise dikkat çekiyor…

Akkuyu NGS'ye ilk beton bu yıl atılacak!

4. Uluslarası Nükleer Santraller Zirvesi İstanbul'da gerçekleşti. Toplantıda Akkuyu NGS'ye, bu yılın son çeyreğinde ilk betonun atılacağı da açıklandı.

8 ilde kamulaştırma kararı!

Bazı illere ilişkin kamulaştırma kararları Resmi Gazete'de yer aldı. İstanbul'un Silivri ile Tekirdağ'ın Çerkezköy ilçelerinde inşa edilecek termik santraller ile Adıyaman, Çanakkale, Muğla, Tekirdağ, Trabzon, Tokat ve Yozgat'ta HES ve RES yapımı için bazı taşınmazlar kamulaştırılacak.

Çanakkale’de yapımı planlanan santraller hava kalitesini etkiler!

TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, “Çanakkale’de yapımı planlanan santrallerin hava kalitesi, sağlık ve toprak üzerinde ciddi etkilerinin olduğunu ve bu etkilerin çok uzak mesafelere uzandığını gördük” dedi.

3 ilde acele kamulaştırma kararı!

Batman ve Trabzon İllerinde Tesis Edilecek Santraller ile Kayseri İlinde Tesis Edilecek Enerji Nakil Hattının Yapımı Amacıyla Bazı Taşınmazların Maliye Bakanlığı Tarafından Acele Kamulaştırılması Hakkında Karar bugünkü Resmi Gazete'de yayınlandı.

4. Uluslararası Nükleer Santraller Zirvesi 8-9 Mart’ta!

Nükleer alanda faaliyet gösteren yerli ve yabancı firmaların biraraya geleceği 4. Uluslararası Nükleer Santraller Zirvesi, 8-9 Mart’ta İstanbul’da gerçekleştirilecek.

Menzelet ve Kılavuzlu HES ihalesine 10 teklif geldi!

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), Elektrik Üretim A.Ş.’ye (EÜAŞ) ait, Menzelet ve Kılavuzlu Hidroelektrik Santralleri ile bu Santraller tarafından kullanılan taşınmazların özelleştirme ihalesiyle ilgili açıklama yaptı.

Elektrikteki santraller Haberi

Elektrikteki santraller

Son yıllarda ivme kazanan enerji yatırımlarıyla birlikte devreye alınan santrallerin sayısı da artmaya devam ediyor. Türkiye'nin elektrikteki toplam kurulu gücü geçen yılın şubat ayına göre yüzde 12' artış gösterdi.


AA muhabirinin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı verilerinden derlediği bilgilere göre,  ocak ve şubat ayları içinde 507 megavatlık güce sahip toplam 41 santral devreye alındı.


İşletmeye alınan 41 santralin 20'si HES, 11'i rüzgar, 8'i doğal gaz çevrim ve 2'si de biyogaz santrallerinden oluştu.


İşletmeye alınanlar arasında kurulu güce en fazla katkıyı hidro elektrik santralleri (HES) sağladı. Yılın ilk 2 ayında devreye alınan enerji yatırımlarının 353 megavatlık kısmı HES'lerden, 110 megavatlık kısmı rüzgar enerjisi santrallerinden, 35 megavatlık kısmı termik santrallerden, 7,5 megavatlık bölümü de jeotermal, çöp, atık ısı ve biyogaz santrallerinden oluştu.


Bu yıl devreye...