02 / 05 / 2024

eski binalarda mantolama yapılmazasa cezası

eski binalarda mantolama yapılmazasa cezası

2000 yılında Resmi Gazetede yayınlanan enerji verimliliği yönetmeliğince yeni binalara mantolama zorunlu hale getirildi. Peki, mantolama yapmak eski binalar içinde zorunlu mu? Mantolama yapılmazsa cezası nedir?

Eski binalarda kapılar niçin yüksekti?

Eski saray, ev, köşk ve binaların kapıları günümüzdeki yapılara göre daha yüksekti. Peki, Eski binalarda kapılar niçin yüksekti? 

Depremde hayat kurtaran yöntem İstanbul'a geliyor! Eski binalar artık yıkılmayacak!

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, üç depremde de yıkılmayan binayı inceledi ve binalarda kullanılan yöntemi İstanbul'da da hayata geçirileceğini söyledi. Depremde hayat kurtaran yöntem İstanbul'a geliyor! Eski binalar artık yıkılmayacak!

Binalarda yapılan mantolama da imar affı kadar riskli! Mantolama rapor ve ruhsat şartına bağlanmalı!

Binalarda yapılan mantolama da imar affı kadar riskli! Mantolama rapor ve ruhsat şartına bağlanmalı! İşte Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Kurucu Başkanı Tekin Saraçoğlu'nun o açıklamaları...

Bina mantolama zorunlu mu?

Mantolama Yasası ile inşaat alanı 1000 metrekareden fazla binalarda Enerji Kimlik Belgesi şartı aranıyor. Peki bina mantolama zorunlu mu? Binalarda mantolama yasası neyi ifade ediyor? İşte tüm merak edilenler...

İzmir'deki 20 yıldan eski binalar dönüştürülmeli!

Yapı Denetim Kuruluşları İzmir Şube Yönetim Kurulu Başkanı Osman Akbaşak, 2000'den önce inşaat ruhsatı alınmış binalarda deprem sebebiyle risk olduğunu söyledi, bu tarihin bir milat olduğuna vurgu yaptı. Akbaşak, 20 yıldan daha eski binalar için kentsel dönüşüm çağrısı yaptı.

Eski binalarda oturanlar dikkat!

Yaşanan depremler sonrasında eski ve riskli binalarda oturanlar tarafından evlerinin kentsel dönüşüm kapsamına nasıl gireceği araştırılıyor. Peki kentsel dönüşüm başvurusu nasıl yapılır? Kentsel dönüşüm için nereye başvurulur, kentsel dönüşüm için hangi evraklar gerekli?

Çorum Belediyesi kamulaştırılan binaları tek tek yıkıyor!

Çorum Belediyesi, yeni açılacak yollarda kamulaştırma çalışmaları yapılan eski binalarda yıkım çalışmalarına devam ediyor. Ekipler, kamulaştırması tamamlanan yerde yıkım çalışmasını tamamladı.

Belgesi olmayan ev satamayacak!

Enerji Kimlik Belgesi olmayan binalarda 1 Ocak 2020’den itibaren alım, satım hatta kiralama işlemleri yapılamayacak. Belgeyi alabilmek için sadece 10 gün kaldı. Eski binalarda mevcut koşullara göre belge alınabilir. Yeni inşa edilen binalar en az C sınıfında belge olmak zorunda...

Ev ilanlarında deprem etkisi!

Deprem sonrasında eski binalarda yaşayanlar yeni bina arayışına girdi. Hareketlenen emlak piyasasında ilanlar da değişti. Son günlerde ‘deprem yönetmeliğine uygun ev’ ilanlarına talep arttı.

Eski binalarda oturanlar ev arayışında!

Deprem sonrası kiralık ve yeni ev arayışları arttı. özellikle Avrupa Yakası'nda eski binalarda oturan birçok kişi yeni ev arayışına başladı.

Eski binalarda asbest tehlikesi!

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi'nce hazırlanan 'İstanbul Çevre Durum Raporu'ndan asbest tehlikesi çıktı.

Binalarda mantolamayla enerji tüketimi azalacak!

Binalarda mantolama çalışması enerji tüketimini yüzde 30 düşürüyor. Enerji Verimliliği Eylem Planı'na göre, Türkiye’nin yıllık doğalgaz faturası mantolamayla 13,7 milyar dolardan 10 milyar dolara inecek.

Yeni binalarda enerji kimlik belgesi!

Enerji Verimliliği Kanunu ve yönetmeliği gereğince 2 Mayıs itibari ile eski binalarda enerji kimlik belgesi zorunlu oluyor. Peki, yeni binalarda enerji kimlik belgesi zorunluluğu nedir?

eski binalarda mantolama yapılmazasa cezası Haberi

eski binalarda mantolama yapılmazasa cezası

Mantolama yapılmazsa cezası nedir?

Binalarda ısı kayıplarının azaltılması ve enerji tasarrufu sağlanabilmesi için mantolama yapılması gerekiyor.2000 yılında Resmi Gazetede yayınlanan  Binalarda Isı Yalıtımı Yönetmeliği hükümlerine göre, yeni binalarda mantolama zorunlu hale getirildi. Mantolama işlemi eski binalarda da yapılması zoruluğu yer alıyor. Bu husus Kat Mülkiyet Kanunu'nda  şöyle açıklanmıştır;


İlgili Kanun Maddesi;

Madde 19


Kat malikleri, anagayrimenkulün bakımına ve mimarı durumu ile güzelliğini ve sağlamlığını titizlikle 

korumaya mecburdurlar. 



Yasal Düzenlemenin Gerekçesi:


* Ülkemizde tüketilen doğalgazın %71'i konutlarda tüketilmekte.


* Merkezi sistem ile ısınan konutlarda, doğalgaz tüketimi sırasında ciddi israflar yaşanmakta.


* Bireysel tüketime bağlı ?Isı Pay Ölçüm? sistemi, dünyada 100 yılı aşkın bir süredir kullanılan ve kendini ispatlamış bir tasarruf modeli.


* Isı Pay Ölçüm sisteminin yaygınlaşmasıyla beraber, devletimiz konutlarda doğalgaz tüketiminde ciddi tasarruflar elde etmeyi hedeflemekte.


Mantolama mevzuatı ve kanunları;

2...