29 / 06 / 2024

Deprem korkusu konut kredisi başvurularını artırdı! 

Deprem korkusu konut kredisi başvurularını artırdı! 

Konut almak için yeterli seviyede alım gücüne sahip olanlar sembolik miktarlar için banka kredisine başvuru yapıyor. Emart Gayrimenkul Kurucusu Arzu Turan özellikle eski binalarda uygulanan bu yöntemin sebeplerini ve emlak sektöründeki son gelişmeleri değerlendirdi. 



Kredi faizlerinin yüksek olduğu günümüzde konut satın alanların büyük bölümü nakit birikimleriyle işlem yapıyor. Ancak yeterli seviyede alım gücüne sahip olanların bile sembolik miktarlar için banka kredisine başvurabildiğini belirten Emart Gayrimenkul Kurucusu Arzu Turan özellikle eski binalarda uygulanan bu yöntemin sebeplerini ve emlak sektöründeki son gelişmeleri anlattı.

BANKA EKSPERTİZ RAPORU RİSKLERİ ORTAYA ÇIKARIYOR

Arzu Turan yüksek kredi faizleri her ne kadar sıcak parası olanlara fırsatlar sunsa da nakit sorunu olmayanlarda banka kredisine  başvurabildiğini açıkladı. Özellikle eski binalarda buna son dönemde sıkça rastlandığını belirten Turan şu örneği verdi: ''30 milyon liralık bir daireyi alacak kişi sadece 100 bin veya 200 bin TL kredi kullanacağını söyleyebiliyor.

Başlarda şaşırtıcı görünen bu durumun gerekçesini dinlediğimizde mantıklı bir temele oturduğunu görüyoruz. Alınacak kredi nedeniyle banka, ilgili konut için kapsamlı bir ekspertiz raporu hazırlıyor ve böylece alıcı açısından doğabilecek her türlü risk de ortaya çıkmış oluyor. Günümüzde konut alacak kişiler bu yönteme sıkça başvuruyor.''dedi.

Banka kredisiyle alınan konutta banka tarafından yönlendirilen eksper kapsamlı bir araştırma yaptığını aktaran Turan ''Binanın ruhsatı, yapı kullanım belgesi, imar durumu, projeye uyumlu olup olmadığı, çevresel özellikleri, üzerinde icra veya haciz gibi kısıtlayıcı şerhlerin bulunup bulunmadığı ve depreme dayanıklı olup olmadığı konuları inceleniyor.

Kredinin herhangi bir sebeple ödenmemesi durumunda ilgili konut üzerinde bankanın da hak sahibi olacağı düşünüldüğünde ekspertiz incelemesi aslında banka ve dolayısıyla kredi kullanacak kişi açısından da riskleri ortaya çıkarıyor. Bu yüzden özellikle eski binalarda tüm bu araştırmalarla uğraşmak istemeyen alıcıların sembolik miktarlarda kredi kullanımına gittiğini görebiliyoruz.'' ifadelerini kullandı. 

Deprem korkusu konut kredisi başvurularını artırdı! 

YATIRIMCILAR FIRSATLARI DEĞERLENDİRİYOR

Turan gerçek alıcıların sahaya çıktığını söyledi.  Krizleri fırsat olarak görenlerin alım yaptığını belirten Turan uzun süredir satışta konutu olanlar fiyatları hızla aşağıya çekmeye başladığını aktardı.

Turan ''Paraya ulaşımın zorlaşması, potansiyel alıcı sayısını ve buna bağlı olarak fiyatları da düşürdü. Herkes alıyorken satan veya herkes satıyorken alanların dönemini yaşıyoruz..

Kenarda döviz olarak duran paranın özellikle son dönemde kazandırmaması, mevduat faizlerinin enflasyonla doğru orantılı olarak yılın ikinci yarısından sonra düşüş beklentisi içerisinde olması doğrudan emlak piyasasına yansıyor. Yatırımcı olarak gayrimenkul alımı yapmak isteyenler ortaya çıkan fırsatları değerlendiriyor.''dedi. 

YÜZDE 30'A VARAN DÜŞÜŞLER OLDU!

Konut fiyatlarında son dönemde yüzde 30’lara varan indirimler olduğunı söyleyen Turan  İstanbul’da özellikle eski yapılarda deprem endişesiyle çok ciddi fiyat düşüşlerinin olduğunun altını çizdi.

 Fiyatı düşmeyen tek şeyin ise toprak olduğunu söyleyen Turan '' Arsa veya tarla fiyatlarında hiç gerileme yok. Konutta deprem, kur, kredi imkanları gibi faktörler çok etkili olabiliyorken arsada bu unsurlar çok fazla belirleyici olmuyor. Tiny house olanağı, organik tarım eğilimleri ve iklim değişikliği gibi sebepler insanları toprağa yönlendiriyor. Emlaktaki yıldızın hala açık ara toprak olduğunu söyleyebiliriz.''dedi. 

KİRALIK YAZLIKLARA TALEP AZALDI

Turana göre; kiralık yazlıklarda Airbnb yasası olarak bilinen yeni yasayla birlikte adetsel olarak ciddi bir azalma oluştu. 

Turizm konutu ruhsatı almanın prosedüründen gözü korkan veya vergisel zorunluluklardan çekinenler yazlığını kiraya vermemeyi tercih  ettiğini kaydeden Turan ''Bütün sezon kiralamak isteyenler yine veriyor çünkü bu durum yasadaki uzun dönem kiralama tanımına giriyor.

Yeni yasayla birlikte kiraya vermek üzere yatırım amaçlı yazlık almak artık cazibesini kaybetmiş durumda. Ayrıca dünyanın farklı yerlerinde emlak karşılığı golden visa veya vatandaşlık imkanlarının olması yazlığa para yatırmaktansa insanları bu tür arayışlara yöneltebiliyor.''dedi. 

Faizler çıldırdı! 3 milyon TL'lik konut kredisinin geri ödemesi 15 milyon TL'ye dayandı!
Bankalarda ortak konut kredisi dönemi başladı! Vatandaş kurbana girer gibi ev alıyor!

Geri Dön