27 / 11 / 2024

Eski Eserler Kanunu

Eski Eserler Kanunu

1710 sayılı Eski Eserler Kanunu 06 Mayıs 1973 tarihinde 14527 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmişti. Ancak kanun 23 Temmuz 1983 Tarihli 2863 Numaralı KANUN'UN 76. maddesi ile yürürlükten kaldırıldı...

1941 yılında eski ve yeni binaların kirası için yeni korunma kanunu hazırlanmış! 

1941 yılında eski ve yeni binaların kiraları için yeni korunma kanunu hazırlanarak kiraların yeniden hesaplanması için çalışmalar başlatılmış.

İşte Suriye'deki yıkılma tehlikesi olan yapılar!

Suriye Eski Eserler ve Müzeler Müdürlüğü, desteklenen bir proje kapsamında tahribata uğramış veya uğrama riski altında bulunan çok kültürel mirası dijital ortama aktararak bunları belgeledi.

Yozgat Hacı Ozan Konağı restore ediliyor!

Tarihi Hacı Ozan Konağı'nda Yozgat Belediyesi tarafından restorasyon çalışmaları başladı.Tarihi bina, Gayri Menkul Eski Eserler Yüksek Kurulu Başkanlığı tarafından 1979 yılında korunması gerekli sivil mimari eserler listesine alınarak tescillendi.

İstanbul'da 2. ve 3. derece tarihi eserler imara mı açıldı?

Eski İstanbul'un kalbi, yapılaşma tehdidiyle karşı karşıya. Koruma kurulları devre dışı bırakıldı. 2. ve 3. derece tarihi eserler imara açıldı.

Eski binaya ruhsat nasıl alınır?

İmar Kanunu gereğince bir arsa üzerinde, ruhsat alınmadan yapılabilecek yapılar hariç; ruhsatsız yapı inşaatına başlanılamıyor. Peki, bu şekilde inşa edilen eski binaya ruhsat nasıl alınır?

Kırşehir Müzesi yeniden inşa edilecek!

1936 yılında yapımına başlanan ve 1975 yılında Kırşehir Valiliği tarafından ‘Tarihi eserlerin korunması’ adına oluşturulan ‘Eski Eserler Koruma’ komisyonu tarafından tesis edilen müze, Kırşehir Müzesi adı ile yeniden inşa edilecek..

1983 yılında İnönü Stadı tarihi değerlerimiz arasına alınmış!

1983 yılında İnönü Stadı, Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu'nca alınan kararla tarihi değerlerimiz arasına katılmış. 1946 yılında hizmete giren İnönü Stadı, ''Korunması gerekli eski eser'' kapsamına alınmış.

Kiracının korunması hakkında kanun 2015!

Eski kira kanunu olan 6570 sayılı kanun, 6010 sayılı Türk Borçlar Kanununun Yürürlüğü ve Uygulama Şekli Hakkında Kanununa göre yürürlükten kaldırılmıştı. İşte kiracının korunması hakkında kanun 2015...

Kocaeli Pembe Köşk onarılıyor!

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu'nun "taşınmaz kültür varlığı" olarak tescillediği Tarihi Pembe Köşk, restore ediliyor. Pembe Köşk'ün Tarihi Sırrıpaşa Konağı'na entegre edileceği belirtildi.

Cağaloğlu'ndaki Pembe Köşk restore ediliyor!

Belediyeden yapılan açıklamaya göre, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından Gayrimenkul Eski Eserler ve Anılar Yüksek Kurulu'nun "taşınmaz kültür varlığı" olarak tescillediği Tarihi Pembe Köşk, restore ediliyor.

Tarihi Pembe Köşk restore ediliyor!

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre, Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu nun "taşınmaz kültür varlığı" olarak tescillediği Tarihi Pembe Köşk, restore ediliyor.

Kocaeli'deki Tarihi Pembe Köşk restore ediliyor!

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu' nun " taşınmaz kültür varlığı " olarak tescillediği Tarihi Pembe Köşk, restore ediliyor...

Tarihi Pembe Köşk, restore ediliyor!

Pembe Köşk'ün Tarihi Sırrıpaşa Konağı'na entegre edileceği belirtildi. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu'nun "taşınmaz kültür varlığı" olarak tescillediği Tarihi Pembe Köşk, restore ediliyor.

Eski Eserler Kanunu Haberi

Eski Eserler Kanunu

1710 sayılı Eski Eserler Kanunu!


*** Bu Kanun 23.07.1983 Tarihli 2863 Numaralı KANUN'UN 76. maddesi ile yürürlükten kaldırılmıştır. ***


1 - Genel Hükümler

MADDE 1 - Tarihten önceki devirlerle tarihi devirlere ait olup, bilim, kültür, din veya güzel sanatlarla ilgili bulunan, yer üstünde, yer altında veya su içindeki bütün yapılara, taşınır ve taşınmaz mallara ve aynı nitelikteki her türlü belgeye eski eser denir. Bunlardan:


Tarihi mağaralar, kaya sığınakları, yazılı ve kabartmalı kayalar, höyükler, tümülüsler, ören yerleri, akropol ve nekropoller, surlar, kale ve borçlar, her türlü mimarı anıtlar, tiyatrolar, hipodromlar, stadyumlar, anfiteatrlar, agoralar, kütüphaneler, her türlü resmi veya özel yapılar, tarihi yol kalıntıları, köprüler, mesafe taşları, dikili taşlar, sunaklar, tersaneler, rıhtımlar, su yolları, sarnıçlar, kuyular, tarihi saraylar, köşkler, yalılar, camiler, mescidler, namazgahlar, her türlü...