07 / 05 / 2024

Ev sahibi emlakçıya komisyon ücreti verir mi

Ev sahibi emlakçıya komisyon ücreti verir mi

Emlakçı komisyon ücreti, gayrimenkul alım satım işleri için emlakçı ile çalışıldığı durumlarda emlakçıya ödenen ücret olarak ifade ediliyor. Peki, emlakçı komisyon ücretini kim verir? Ev sahibi emlakçıya komisyon verir mi?

Devlet desteği ile müstakil ev sahibi olmak kolaylaştı mı?

Ev sahibi olmak hayalini kuran vatandaşlar için devletin sağlamış olduğu destekler ile birlikte müstakil bir yaşam artık çok daha ulaşılabilir bir hal almaktadır.

Ev sahibi kiracı kavgalarının suçlusu kim? 

Ev sahipleri ile kiracılar arasındaki anlaşmazlıklar giderek daha da can sıkıcı bir hal alırken pek çok kişi de yaşadıkları mağduriyetleri dile getiriyor. Peki ev sahibi kiracı kavgalarının suçlusu kim? 

Tebernüş Kireçci vatandaşa sordu! Ev sahibi ve kiracı barışı nasıl sağlanır?  

Kiracı ve ev sahibi arasındaki gerilim her geçen gün artıyor. Ülkenin en büyük problemi haline gelen kiracı ev sahibi kavgaları gündemden hiç düşmezken Türkiye'nin 1 numaralı emlak ve konut editörü Tebernüş Kireçci sosyal medyadan vatandaşa sordu  'Ev sahibi ve kiracı barışı nasıl sağlanır?'

Ev sahipleri kiracıya depozitoyu faizi ile mi öder? Depozito nasıl verilmeli ve saklanmalıdır?

Kiracılar ile ev sahipleri arasından yaşanan sıkıntılar gün geçtikte daha da artmaya ve gündemdeki yerini de korumaya devam ediyor. Ev sahibi ve kiracılar arasında depozito iadesi konusunda sık sık anlaşmazlıklar yaşanabiliyor. Peki ev sahipleri depozito iadesini ne şekilde yapmalıdır?

Mağdur ev sahibi: İstinafta sonuç hemen çıkmıyor, kiracıya bedavadan oturma hakkı veriliyor!

Mağdur bir ev sahibi istinafa giden dosyalar ile ilgili bir paylaşım yaptıı ve sonucun hemen çıkmadığına,kiracıya bedavadan oturma hakkı verildiğine dikkat çekti. İşte o paylaşım ve gelen yorumlar...

Mağdur ev sahibi: 1 aylık aldığım kira ile 2 öğün yemek yiyebiliyorum!

Ev sahipleri arasında tahliye ve kira artış oranı için yaşanan tartışma ve kavgalarda sular durulmuyor. Mağdur bir ev sahibi, 1 aylık kirasının 2 öğün yemeğe denk olduğunu söyledi. İşte o paylaşım ve gelen yorumlar...

Mağdur ev sahibi: Yüzde 25 zam sınırıyla bizim paramız, kiracılara verildi! 

Ev sahipleri ile kiracılar arasındaki anlaşmazlıklarda sular durulmuyor. Mağdur bir ev sahibi sosyal medya hesabından "Bizim paramızı kiracıya verdiniz" dedi. İşte o paylaşım ve gelen yorumlar...

Kiracı ile ev sahibi arasındaki gerilim büyüyor! Ev sahibi kiracısını darp etti!

Kiracı ile ev sahibi arasındaki gerilim her geçen gün büyüyor. Ülkenin dört bir yanından kiracı ev sahibi olayları yaşanırken bir yeni haber de Manisa'dan geldi. Manisa'da bir ev sahibi kiracısını darp etti. 

TÜFE'ye imza attık yüzde 25'e değil diyen mağdur ev sahibi: Kanunlar değişene kadar evimi kiraya vermem!

Ev sahipleri ve kiracılar arasında yaşanan gerginlikler hız kesmeden devam ederken, TÜFE'ye imza attık yüzde 25'e değil diyen mağdur ev sahibi kanunlar değişene kadar evini asla kiraya vermeyeceğini kaydetti.

Ev sahibi kiracının evden çıkmasını istedi, ortalık savaş alanına döndü!

Ev sahibi ve kiracılar arasında yaşanan olaylara her geçen gün bir yenisi ekleniyor. Esenyurt'ta bir ev sahibi kiracının evden çıkmasını istedi, ortalık savaş alanına döndü. İşte ayrıntılar...

Mağdur ev sahibi: Kiracım iki yıldır ihtiyaç sebebiyle tahliye etmiyor, üstelik kendisinin kirada iki evi var!

Yüzde 25 zam sınırı ve tahiye konuları sebebiyle ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan anlaşmazlıklarda sular durulmuyor. Mağdur bir ev sahibi, X sosyal medya hesabından kiracısı ile yaşadığı olayı paylaştı. İşte o paylaşım ve gelen yorumlar...

Nüfus artarken ev sahibi olma oranı neden düşüyor?

Yükselen konut fiyatları, kötüleşen yaşam koşulları nedeniyle ev sahibi olmak her geçen gün zorlaşıyor. Ekonomist İris Cibre son 17 yılda ev sahipliği oranının yüzde 56.1’e düştüğünü belirterek, konutların tek elde toplandığını söyledi.

Mağdur ev sahibi isyan etti: Kiracıya bakmak zorunda değilim!

Ev sahipleri ve kiracılar arasında sert rüzgarlar eserken, mağdur bir ev sahibi yaptığı sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda "Ben kiracıya bakmak zorunda değilim" dedi.

Ev sahibi emlakçıya komisyon ücreti verir mi Haberi

Ev sahibi emlakçıya komisyon ücreti verir mi

Ev sahibi emlakçıya komisyon verir mi?

Emlakçılar, gerçekleştirdikleri gayrimenkul alım-satım ve kiralama işlemlerinden "emlakçı komisyon ücreti" alıyor. Emlakçının aldığı kapora kiralamalarda kontrat imza edildikten sonra bir yıllık kiranın %12'si olarak karşımıza çıkıyor. Emlakçının aldığı kapora, gayrimenkul alım satımında karşılaşılan masraflar arasında yer alıyor.


Eğer gayrimenkulunuzu emlakçı aracılığıyla alıyor veya satıyorsanız, belirlenen oranlarda bir komisyon ödemeniz gerekiyor. Emlakçı komisyonu, emlakçı aracılığıyla yapılan konut alım satımlarında, alıcı ve satıcı tarafından ayrı ayrı, konutun satış bedeli üzerinden belirlenen oran üzerinden alınıyor.  Söz konusu emlakçı komisyonu için ödenmesi gereken tutar, satış işlemi yapılan gayrimenkulün satış bedeli üzerinden belli bir oranda hesaplanıyor.


Emlakçı ile çalışıldığında satılık veya kiralık gezmelerinde yer gösterme veya benzeri taleplerde kesinlikle hiçbir ücret ödenmemesi gerekiyor. 


Alım-satım veya kiralamalarda yerin beğenilmesi durumunda mal sahibine kısa...