04 / 05 / 2024

gayrimenkul sözleşmelerinde döviz yasağı

gayrimenkul sözleşmelerinde döviz yasağı

Döviz cinsinden ve dövize endeksli sözleşmelerde TL dönemi başladı. Peki, alınan döviz yasağı kararı kimleri ilgilendiriyor? Kimler gayrimenkulde döviz kullanımına devam edebilecek?

Yeni dönemdeki kamu ihale sözleşmelerinde yeşil çimento kullanımı teşvik edilecek!

Çalışmalarına hız kesmeden devam eden Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 2053 Net Sıfır Emisyon hedefleri kapsamında, yeni dönemdeki kamu ihale sözleşmelerinde "yeşil çimento" kullanımlarının teşvik edileceğini bildirdi.

Kira sözleşmelerinde e-Devlet uygulaması başladı mı? Ev sahipleri ve kiracılar dikkat: Artık bu şekilde olacak!

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ev sahibi ve kiracıları ilgilendiren yeni bir düzenlemeyi duyurdu. Peki kira sözleşmelerinde e-Devlet uygulaması başladı mı? İşte Bakan Şimşek'in açıklaması ve merak edilen detaylar...

TOKİ sözleşmelerinde süre uzatımı ve fiyat farkı düzenlemesi müjdesi!

TOKİ sözleşmelerinde süre uzatımı ve fiyat farkı düzenlemesi müjdesi geldi. Buna göre, yapılmayan iş miktarı için süre uzatımı ve fiyat farkı verilmesine ilişkin Cumhurbaşkanı tarafından düzenlemeler gerçekleştirilebilecek. 

Kira sözleşmeleri döviz kurundaki artıştan nasıl etkilendi?

Hukukçu Cüneyd Altıparmak, Açık Görüş'te döviz kurlarının kira sözleşmelerine etkisini anlattığı bir yazı kaleme aldı. İşte Cüneyd Altıparmak'ın 'Döviz üzerinden yapılan sözleşmelerin akıbeti' başlıklı yazısı...

Finansal kiralama sözleşmelerinde nelere dikkat edilmeli?

Dünya Serbest Kürsü köşesi yazarlarından Okan Coşkun bugün kaleme aldığı yazısında finansal kiralama sözleşmelerinde yeniden değerleme konusu kaleme aldı.

Kentsel dönüşüm sözleşmelerinde nelere dikkat edilmeli?

Gayrimenkul ve kentsel dönüşüm hukuku uzmanı avukat Senem Kiraz, kentsel dönüşüm sözleşmelerinde yaşanabilecek sorunlar hakkında önerilerde bulundu. Kiraz her türlü sorunun çözümü için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın devreye gireceğini dile getirdi. 

Gayrimenkul sözleşmelerinde damga vergisi kalkmalı!

Gayrimenkul ticaretiyle ilgili kullanılan sözleşmelerde bulunan damga vergisi uygulaması işletmelerin mağdur edildiğini ifade eden Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, damga vergisinin kalkması için çağrı yaptı.

Serbest bölgelerdeki gayrimenkul sözleşmelerinde döviz istisnası!

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında Karar’da yeni değişiklikler yapıldı. Değişiklik yapılan tebliğ Resmi Gazete'de yayınlandı. Buna göre, serbest bölgelerde yer alan gayrimenkul sözleşmelerine döviz istisnası getirildi.

Gayrimenkul satış ve kiralama sözleşmelerinde değişiklik!

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında Karar’da yeni değişiklikler yapıldı. Değişiklik yapılan tebliğ Resmi Gazete'de yayınlandı. Buna göre, gayrimenkul satış ve kiralama sözleşmelerinde sözleşme bedeli dövize endeksli olarak kararlaştıramayacak.

Kira sözleşmelerinde TL'ye dönüşün formülü değişti!

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kira sözleşmelerinde döviz TL'ye dönüşün formülünü değiştirdi. Yeni hesapta TÜFE her ayın enflasyonu üstüne konularak hesaplandı. Düzeltilen hesaplamayla bin TL'nin karşılığı 4 bin 509 lira oldu.

Kira sözleşmelerinde TL'ye dönüş formülü!

Kira sözleşmelerinde TL'ye dönüşün formülü belli oldu. Buna göre, 1.000 dolarlık bir sözleşme için dolar kuru 3.77 TL, TÜFE yüzde 17.99’dan 4 bin 457 lira olacak.

5 maddede gayrimenkul sözleşmelerinde döviz yasağı!

Döviz cinsinden ve dövize endeksli sözleşmelerde TL dönemi başladı. Peki, alınan döviz yasağı kararı kimleri ilgilendiriyor? Kimler gayrimenkulde döviz kullanımına devam edebilecek?

Kamu yatırımlarına döviz istisnası!

Ev, işyeri, arsa satış ve kira sözleşmelerinde Türk Lirası dönemi resmen başladı. Düzenlemede bazı konularda istisnalar getirildi. Buna göre, mega projelerin sözleşmeleri döviz üzerinden yapılabilecek.

gayrimenkul sözleşmelerinde döviz yasağı Haberi

gayrimenkul sözleşmelerinde döviz yasağı

Döviz cinsinden ve dövize endeksli sözleşmeler yeniden düzenlendi. Böylece gayrimenkul sözleşmelerinde döviz yasağı resmen başladı.

Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 2008-32/34)’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (No: 2018-32/51) 6 Ekim 2018 Cumartesi günü Resmi Gazete'de yayımlandı. 

Karar kapsamında getirilen döviz yasağına uymayanlar, 1567 sayılı Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Kanun’un 3. Maddesi hükümleri çerçevesinde cezalandırılacak. 

Peki, alınan döviz yasağı kararı kimleri ilgilendiriyor? Kimler gayrimenkulde döviz kullanımına devam edebilecek? Dövizden TL'ye dönüşte hangi kur baz alınacak?

İşte 5 maddede gayrimenkul sözleşmelerinde döviz yasağı..

1- Türkiye’de yerleşik kişiler; kendi aralarında akdedecekleri, konusu serbest bölgeler dahil yurt içinde yer alan gayrimenkuller olan, konut ve çatılı iş yeri dâhil gayrimenkul satış sözleşmelerinde sözleşme bedelini ve bu sözleşmelerden kaynaklanan diğer ödeme yükümlülüklerini döviz...