18 / 06 / 2024

gayrimenkulde ticari kazanç tanımı

gayrimenkulde ticari kazanç tanımı

Ticari kazanç; her türlü ticari ve sınai faaliyetten doğan kazançtır. Ticari kazancı; faaliyetin sermaye ve emekten oluşan bir organizasyona dayanması ve bu organizasyonun işlemlerindeki devamlılık belirler. Peki, gayrimenkullerde neler ticari kazanç?

Ticari gayrimenkulde alışkanlıklar sil baştan değişiyor! 

Tüm dünyayı etkisi altına alan pandemiden sonra ticari gayrimenkulde de tercihler değişti.  İşte Ticari Gayrimenkul Piyasasında İstanbul ve Gayrimenkulün Vizyonu’ panelinden öne çıkan detaylar...

2023'te gayrimenkul satanlar dikkat! Konut sahipleri bu tarihi sakın kaçırmayın!

Gayrimenkul alım satım işlemlerinin ticari kazanç hükümleri kapsamında değilse, değer artışı kazancı hükümlerine göre vergilendirildiğini ifade eden Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı gelir vergilerini hatırlattı.

Ticari gayrimenkulde yaşanan dönüşüm yükseliş yönünde ilerliyor!

İngiltere'de bulunan emlak ajansı Knight Frank LLP’nin “2024 Küresel Ticari Gayrimenkul Yatırımları Raporu”na göre ticari gayrimenkullerde yaşanan dönüşüm 2023 yılında yüzde 54 azalırken, 2024 yılında sektörde yaşanacak gelişmeler ile artması bekleniyor.

Ticari gayrimenkulde kira sınırı kaldırılacak mı? 

Özak Global Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akbalık, kira artışına getirilen yüzde 25 sınırını konutlar için desteklediğine dikkat çekti. Fakat Akbalık, ticari gayrimenkulde de sınırlama olmaması gerektiğini dile getirdi. İşte ayrıntılar...

840 bin küçük esnafa vergi istisnasının ayrıntıları belli oldu

Basit usule tabi olan berber, kuaför, tesisatçı, tuhafiyeci, marangoz, kaportacı, lastikçi, tornacı, çay ocağı işleticisi, bakkal, terzi, tamirci, taksici, dolmuşçu gibi yaklaşık 840 bin küçük esnafın ticari kazançları gelir vergisinden istisna edildi.

Ticari gayrimenkulde Kovid-19 sonrası neler olacak?

Gayrimenkul Danışmanı Mecit Osmanlı, ticari gayrimenkulde pandemi süreci sonrası beklentileri ile ilgili bir yazı kaleme aldı. İşte Mecit Osmanlı'nın o yazısı...

Mehmet Kutman: Ticari gayrimenkulde ciddi düşüş bekleniyor! 

Global Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve Üst Yöneticisi Mehmet Kutman, pandemi sonrasında ticari gayrimenkulde ciddi düşüş beklendiğini dile getirdi. 

Ticari kazanç yönünden gayrimenkul satışı!

Gayrimenkul satışlarında devamlılık bulunmayan ve bir ivaz karşılığı olmak üzere 2007 tarihinden önce iktisap edilip 4 yıl ya da 5 yıl süre ile elde tutulan gayrimenkullerin elden çıkarılması sonucu doğacak kazançlar vergilendiriliyor.

Mihenta Mimarlık’tan gayrimenkulde kazanç tüyoları!

Gayrimenkul sektöründeki mimari bakış açısının önemsenmemesinin yatırımcılara hem para, hem de zaman kaybettirdiğini söyleyen Mihenta Mimarlık Kurucuları, doğru adımları atarak projelerde yüzde 30 ile 50 arasında kazanç sağlanabileceğini açıkladı.

6. Gayrimenkulde Liderler Zirvesi 23 Mayıs'ta!

Gayrimenkul sektörünün temsilcileri ''Ticari ve Alternatif Gayrimenkulde Farklılık Yaratmak'' için buluşacak. 6. Gayrimenkulde Liderler Zirvesi 23 Mayıs 2017 günü gerçekleşecek.

Hafta içi gezilecek 3 ticari proje!

İşte işyeri ve ofisini markalı ticari projelere taşıyarak kazanç elde etmek ve lokasyon avantajlarından yararlanmak ve yatırım yapmak isteyenler için 3 ticari proje seçeneği..

ABD'de ticari gayrimenkul fiyatları 2'ye katlandı!

ABD ekonomisinde yeni endişe ticari gayrimenkuller oldu. FED, değer ve kredi hacminin aşırı yükseldiği ticari gayrimenkulde çöküşten endişe ediyor.

2015 yılında konut ya da işyeri satanlar vergi ödeyecek mi?

Maliye Bakanlığı tapu kayıtlarını inceleyerek 1 yıl içinde birden fazla gayrimenkul alıp-satanları ticari kazanç yönünden vergi incelemesine tabi tutmaktadır. Bu tür incelemeler çok önemli sonuçlar doğurmaktadır.

gayrimenkulde ticari kazanç tanımı Haberi

gayrimenkulde ticari kazanç tanımı

Gayrimenkullerde neler ticari kazanç?

Ticari kazanç; her türlü ticari ve sınai faaliyetten doğan kazançtır. Ticari kazancı belirleyen temel unsur faaliyetin sermaye ve emekten oluşan bir organizasyona dayanması ve bu organizasyonun işlemlerindeki devamlılığa deniyor.


Gelir vergisi kanunu gereğince gayrimenkullerin elden çıkarılmasında bazı vergisel yükümlülükler bulunuyor. Taşınmaz malın elden çıkarıldığı tarih, sahip olunan süre ve satış amacı gibi unsurlar satış için ödenecek vergi türünü belirliyor. 


Gayrimenkulün ticari organizasyon dahilinde satılması halinde ödenecek vergi, ticari kazanç kapsamında değerlendiriliyor. Böyle bir amaç güdülmeden yapılan gayrimenkul satışı, değer artış kazancı olarak vergiye tabi tutuluyor.


Gelir Vergisi Kanunu gereğince gayrimenkullerin iktisap tarihinden itibaren 5 yıl içerisinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artış kazancının konusunu oluşturuyor.


Değer artışı kazancında vergilendirilecek kazanca, "safi değer artışı" deniyor. Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 81. maddesi...