27 / 04 / 2024

Ticari gayrimenkulde yaşanan dönüşüm yükseliş yönünde ilerliyor!

Ticari gayrimenkulde yaşanan dönüşüm yükseliş yönünde ilerliyor!

İngiltere'de bulunan emlak ajansı Knight Frank LLP’nin “2024 Küresel Ticari Gayrimenkul Yatırımları Raporu”na göre ticari gayrimenkullerde yaşanan dönüşüm 2023 yılında yüzde 54 azalırken, 2024 yılında sektörde yaşanacak gelişmeler ile artması bekleniyor.



İngiltere'de yer alan küresel emlak danışmanlığı ve emlak ajansı Knight Frank’in “2024 senesi Küresel Ticari Gayrimenkul Yatırımları Raporu” geçtiğimiz haftalarda yayınlanmıştı. Bu rapora göre, 2023 yılında ofis ve ticari gayrimenkul yatırımlarında daralma olduğu kaydeden rapor kapsamında, 2024 beklentilerine de yer verildiği belirtildi. 

dunya.com'da yer alan habere göre; Yayınlanan rapor doğrultusunda; küresel firmaların yüzde 56’sının önümüzdeki 3 sene de hibrit çalışma sistemini benimsemesi ön görülüyor. Bu rakamın yüzde 23’ünün ise ofis-merkezli bir sistemde kalacağı belirtiliyor. Buna göre, uzaktan çalışma tercihlerinin yüzde 3’e düştüğü kaydedilen raporda, bu rakamın düşüşünün ofis pazarına yönelik talebin önümüzdeki süreçte de potansiyeli olduğunu gösterdiği de iletildi.

2023 yılında yaşanan daralma ile yüksek finansman masrafları yapısal değişimlere bağlı olarakmesleki taleplerde belirsizlik ve ekonomik görünümle ilgili endişelerin de sebep olduğunu kaydedilen raporda, jeopolitik gerilimlerin de küresel olarak ticari gayrimenkul sektöründe yavaşlığa sebep olduğuna dair açıklamalar yapıldı.

Ticari gayrimenkulde yaşanan dönüşüm yükseliş yönünde ilerliyor!

TÜRKİYE'DE HAREKET BEKLENMEKTE!

İstanbul’da yer alan 141 bin metrekarelik ticari gayrimenkul üretimi gerçekleştiren Bilgiçler Yapı’nın Yönetim Kurulu Üyesi Ali Emre Bilgiç, “2023 senesinde konut sektöründe ciddi bir daralma yaşandı. Bu süreçte ticari gayrimenkul yatırımcısı ile konut yatırımcısı kadar hız kesmediği görüldü. Yaşanan küresel pazarda Türkiye’de bir yavaşlama gözleniyor.  Fakat enflasyondaki bir düşüş beklentimiz ve faiz oranlarının düşmesi gibi öngörülerimiz de bize 2024'te hareketlilik olacağını gösteriyor” diye konuştu. Yatırımcıların ilgisinin ticari gayrimenkullerden dağılmadığını gözlemlediklerini söyleyen Bilgiç, “Enflasyon oranında kazanç elde edebilecekleri bir enstrüman olduğu için, ticari gayrimenkul ve ofis yatırımcısının iştahında azalma yok” dedi.

Knight Frank’in 2024 yılı Küresel Ticari Gayrimenkul Yatırımları Raporu kapsamında 2024 yılında firmaların, iş modellerine uygun olacak bir şekilde modern ve sürdürülebilir ofis alanlarını tercih etmeye devam edeceği kaydediliyor.  2023’te markalı ofis ve ticari gayrimenkul üreticilerinin çok üzülmediğini aktaran Ali Emre Bilgiç, “Yeni nesil mimari ile  tasarlanan projeler, üretkenliği artıracak çözümlerin finansal performansı artıracağı öngörüsü, yatırımcıyı sektörümüzde bize çekiyor” dedi.

2024’te ofis ve dükkân yatırımlarının lokasyon, şehir merkezine yakınlık gibi faktörlerin öne çıkarak yapılacağını kaydeden Bilgiç, “Yeni veya yenilenmiş en iyi olanaklara, enerji verimliliğine ve uluslararası standartlara uygun yeni ofis - dükkân talebi gözlemliyoruz. Kurumlar kendi marka değerlerine uygun kriterlerde ofis-dükkân tercihlerinde bulunuyorlar. Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de trendler değişiyor” dedi.

ABD Hazine Bakanı Yellen'dan ticari gayrimenkul sektörü açıklaması!

Bu yıl ticari gayrimenkullerde patlama bekleniyor!

Uluslararası gayrimenkul şirketinden büyük hamle! 3 ayda 2 büyük AVM'yi sattı!

ABD ekonomisi ticari gayrimenkul borcu ile gücünü kaybediyor...


Geri Dön