27 / 04 / 2024

Bu yıl ticari gayrimenkullerde patlama bekleniyor!

Bu yıl ticari gayrimenkullerde patlama bekleniyor!

Londra merkezli emlak danışmanlığı şirketi Knight Frank LLP tarafından yayınlanan 2024 Küresel Ticari Gayrimenkul Yatırımları Raporu'na göre bu sene küresel ticari gayrimenkullerde patlama bekleniyor.



Londra merkezli emlak danışmanlığı şirketi Knight Frank LLP tarafından yayınlanan 2024 Küresel Ticari Gayrimenkul Yatırımları Raporu'na göre, 2023 yılında yaşanan yüzde 54'lük düşüşlere rağmen, yeni trendler ve değişen iş dinamikleriyle beraber 2024 yılında sektörün patlama yaşaması bekleniyor. Merakla beklenen rapor ile ilgili önemli bilgiler veren Bilgiçler Yapı'nın Yönetim Kurulu Üyesi Ali Emre Bilgiç, "2024'te ofis ve dükkan yatırımları lokasyon, şehir merkezine yakınlık gibi faktörler ön plana çıkarak yapılacak. Yeni ya da yenilenmiş en iyi olanaklara, enerji verimliliğine ve uluslararası standartlara uygun yeni ofis-dükkan alanlarına olan talebi gözlemliyoruz" diye konuştu.

Hazırlanan rapora göre, küresel şirketlerin yüzde 56'lık kısmının önümüzdeki 3 sene içinde hibrit çalışma sistemini benimsemesi bekleniyor. Söz konusu bu rakamın yüzde 23'lük kısmının da ofis-merkezli bir sistemde kalacağı belirtiliyor. Ayrıca uzaktan çalışma tercihlerinin yüzde 3'e indiği belirtilen raporda, söz konusu bu rakamın düşüşünün ofis pazarına yönelik talebin önümüzdeki süreçte de potansiyeli olduğunu gösterdiğine de değiniliyor. 2023'teki  daralmanın, yüksek finansman maliyetleri, yapısal değişimlere bağlı mesleki taleplerde belirsizlik ve ekonomik görünümle ilgili endişelerin neden olduğuna değinilen raporda, jeopolitik gerilimlerin de küresel olarak ticari gayrimenkul sektöründe yavaşlığa neden olduğuna vurgu yapılıyor.

Bu yıl ticari gayrimenkullerde patlama bekleniyor!

“TÜRKİYE TİCARİ GAYRİMENKUL PİYASASINDA DA HAREKET BEKLENİYOR"

Raporun sonuçları ile ilgili önemli değerlendirmeler yapan Bilgiçler Yapı'nın Yönetim Kurulu Üyesi Ali Emre Bilgiç, mega kent İstanbul'da bugüne dek 141 bin metrekarelik ticari gayrimenkul üretimi yaptıklarını kaydederek, "2023'te konut piyasasında ciddi bir daralma yaşandı. Buna rağmen ticari gayrimenkul yatırımcıları konut yatırımcısı kadar hız kesmedi. Küresel pazarda olduğu gibi 
ülkemizde de bir yavaşlama vardı. Fakat enflasyondaki düşüş beklentimiz ve faiz oranlarının düşmesi gibi öngörülerimiz bize 2024 yılında hareketlilik olacağını işaret ediyor" dedi.

Yaptığı açıklamada İstanbul Bayrampaşa'da 110 bin metrekarelik yeni projeleri AKTİM Çarşı-Ofis projesinde inşaatın devam ettiğini dile getiren Ali Emre Bilgiç, “Yatırımcıların ilgilerinin ticari gayrimenkullerden dağılmadığını görüyoruz. Enflasyon oranında kazanç elde edebilecekleri bir enstrüman olduğu için, ticari gayrimenkul ve ofis yatırımcısının iştahında herhangi bir azalma yok" diye konuştu.


“MODERN VE SÜRDÜRÜLEBİLİR OFİS ALANLARI TERCİH EDİLECEK"

Ali Emre Bilgiç konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada “Kaliteli ve güvenli markalara olan talepler şaşırtıcı değildi. Yeni nesil mimariyle tasarlanmış olan projeler, üretkenliği artıracak çözümlerin finansal performansı artıracağı öngörüsü, yatırımcıları da sektörümüzde bize çekiyor. 2024'te ofis ve dükkan yatırımlarının lokasyon, kent merkezine yakınlık gibi faktörlerin öne çıkarak yapılacak. Yeni ya da yenilenmiş en iyi olanaklara, enerji verimliliğine ve uluslararası standartlara uygun yeni ofis-dükkanlara olan talebi gözlemliyoruz. Kurumlar kendi marka değerlerine uygun kriterlerde ofis-dükkan tercihlerinde bulunuyorlar. Tüm dünyada olduğu Türkiye'de de trendler değişiyor. Yalnızca kira getirisi değil, marka kimliklerine uygun yeni alanlar tercih eden kurumlar, personel ve müşteri memnuniyetiyle yenilenme ihtiyacı duyuyor" dedi.

 

Gazeteci Fatih Portakal sordu: Bu yıl birikimler nerede değerlendiriliyor? Vatandaş 'tasarrufum yok' dedi!

10 müteahhitten dokuzunun vasıfsız olduğu ortaya çıktı!

Şubat 2024 iş yeri kira artış oranı belli oldu! Bu ay kiraya ne kadar zam gelecek?


Geri Dön