10 / 05 / 2024

Geçici verginin konusu

Geçici verginin konusu

Gerçek usulde vergilendirilen gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin üçer aylık kazançları üzerinden hesaplanarak ödenen bir peşin vergi uygulaması olan geçici vergi nasıl hesaplanır? İşte yanıtı...

Atakule GYO kurumlar geçici vergi beyannamesini yayınladı!

Atakule Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı kurumlar geçici vergi beyannamesini yayınladı. Söz konusu beyanname Vergi Dairesi'ne sunuldu ve Sermaye Piyasası Mevzuatına göre düzenlendi.

Doğuş GYO 2015 geçici vergi beyannamesini yayınladı!

2015 yılı ikinci dönemine ait gelir tablosunu geçici vergi beyannamesi ekinde vergi dairesine sundu. Söz konusu gelir tablosu Sermaye Piyasası Mevzuatına göre düzenlenmedi.

Emlak vergisi geçici muafiyet dilekçesi!

Mesken sahipleri için emlak vergisi kanunu kapsamında birtakım muafiyet ve indirimler bulunuyor. İndirim hakkına sahip kimselerden alınan fazla verginin iadesi emlak vergisi geçici muafiyet dilekçesi ile istenebiliyor...

Tekfen Holding geçici vergi beyannamesini yayınladı!

Tekfen Holding A.Ş bugün Kamuoyu Aydınlatma Platformu 'na (KAP) yaptığı yazılı açıklamada Tekfen Holding geçici vergi beyannamesini yayınladı.

Avrupa Konutları Tem 2'nin kısmi geçici kabul tutanağı onaylandı!

Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, Avrupa Konutları TEM 2'nin 3525 ada 5 parselde bulunan tüm bloklar ile bu bloklara ait altyapı ve çevre düzenleme işlerinin kısmi geçici kabul tutanağı kabul edildi.

Halk GYO 2014'e ait geçici vergi beyannamesini yayınladı!

Halk Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı 01.01.2014 ile 31.12.2014 dönemine ait vergi dairesine sunulan ve geçici vergi beyannamesini Kamu Aydınlatma Platformu'nda yayınladı.

Torunlar GYO 2014 yılının geçici vergi beyannamesini yayınladı!

Torunlar Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı 01.01.2014 - 31.12.2014 dönemine ait Vergi Dairesine sunulan geçici vergi beyannamesi eki gelir tablosunu yayınladı.

Geçici gaz kapama nedir?

İGDAŞ’a yapılacak abonelik talepleri; bağımsız bölüm maliki, binanın veya tesisin sahibi ya da bunların yetkili temsilcilerince yapılıyor. Peki, doğalgaz abonesinin gazı nasıl kesilir? Geçici gaz kapama nedir?

Yayla Enerji geçici kabul işlemini onayladı!

Yayla Enerji Üretim Turizm ve İnşaat Ticaret A.Ş. tarafaından bugün Kamu Aydınlatma Platformu' nda yapılan yazılı açıklamaya göre Yayla Enerji geçici kabul işlemini onayladı.

Evora İstanbul Kısmi Geçici Kabul Tutanağı imzalandı!

Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş., Evora İstanbul projesinde "Kısmi Geçici Kabul Tutanağı"nın 24.12.2014 tarihinde onaylandığını KAP 'a bildirdi. İşte şirketin açıklaması...

Evora İstanbul'un kısmi geçici kabul tutanağı onaylandı!

Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. tarafından bugün Kamu Aydınlatma Platformu'nda yapılan yazılı açıklamaya göre Emlak Konut GYO tarafından Tuzla'da inşa edilen Evora İstanbul'un kısmi geçici kabulü onaylandı.

Ankara Gölbaşı Belediyesi'nden geçici ustalık belgesi!

Gölbaşı Belediyesi yeni bir düzenleme ile vatandaşa bir kolaylık daha sunuyor. Belediye şantiye şefleri ve yetki belgeli ustalar hakkında yönetmelik hükümlerine istinaden geçici ustalık belgesi verecek...

Evora İstanbul'un kısmi geçici kabulü onaylandı!

Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. tarafından bugün Kamu Aydınlatma Platformu'nda yapılan yazılı açıklamaya göre Tuzla'da inşa edilen Evora İstanbul'un kısmi geçici kabulü onaylandı.

Geçici verginin konusu Haberi

Geçici verginin konusu

Geçici vergi nasıl hesaplanır?

Gerçek usulde vergilendirilen gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin cari vergilendirme döneminin gelir ve kurumlar vergisine mahsuben üçer aylık kazançları üzerinden hesaplanarak ödenen bir peşin vergi uygulaması, geçici vergi olarak hesaplanıyor. Peki ödenecek geçici vergi nasıl hesaplanır?


Gerçek usulde vergilendirilen ticari kazanç sahipleri, serbest meslek erbabı ve kurumlar vergisi mükellefleri cari vergilendirme döneminin gelir ve kurumlar vergisine mahsup edilmek üzere geçici vergi ödemek zorunda oluyor.


Geçici verginin konusu:

Adi ortaklıklar,  kolektif şirketler ve adi komandit şirketler, ortaklık olarak gelir veya kurumlar vergisi  mükellefi olmadıklarından geçici vergi mükellefi değillerdir. Ancak adi ortaklıklar ile kollektif şirketlerde ortakların, komandit şirketlerde komandite ortakların elde ettikleri kazançlar geçici verginin konusuna girmektedir.


Geçici vergi hesaplaması:

Geçici vergi hesaplaması ile ilgili esaslar, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın resmi internet sayfasında şu...