27 / 04 / 2024

Geçici vergi nasıl hesaplanır?

Geçici vergi nasıl hesaplanır?

Gerçek usulde vergilendirilen gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin üçer aylık kazançları üzerinden hesaplanarak ödenen bir peşin vergi uygulaması olan geçici vergi nasıl hesaplanır? İşte yanıtı...



Geçici vergi nasıl hesaplanır?

Gerçek usulde vergilendirilen gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin cari vergilendirme döneminin gelir ve kurumlar vergisine mahsuben üçer aylık kazançları üzerinden hesaplanarak ödenen bir peşin vergi uygulaması, geçici vergi olarak hesaplanıyor. Peki ödenecek geçici vergi nasıl hesaplanır?


Gerçek usulde vergilendirilen ticari kazanç sahipleri, serbest meslek erbabı ve kurumlar vergisi mükellefleri cari vergilendirme döneminin gelir ve kurumlar vergisine mahsup edilmek üzere geçici vergi ödemek zorunda oluyor.


Geçici verginin konusu:

Adi ortaklıklar,  kolektif şirketler ve adi komandit şirketler, ortaklık olarak gelir veya kurumlar vergisi  mükellefi olmadıklarından geçici vergi mükellefi değillerdir. Ancak adi ortaklıklar ile kollektif şirketlerde ortakların, komandit şirketlerde komandite ortakların elde ettikleri kazançlar geçici verginin konusuna girmektedir.


Geçici vergi hesaplaması:

Geçici vergi hesaplaması ile ilgili esaslar, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın resmi internet sayfasında şu şekilde açıklanıyor:


Gelir vergisi mükellefleri için geçici vergi ilgili hesap döneminin üçer aylık kazançlarına, gelir vergisi tarifesinin ilk diliminde yer alan oranın yüzde 15 uygulanması suretiyle hesaplanıyor. Kurumlar vergisi mükellefleri için geçici vergi oranı safi kurum kazancı üzerinden yüzde 20 olarak uygulanıyor. 


Hesaplanan geçici vergiden varsa aynı hesap dönemi ile ilgili olarak daha önce ödenmiş geçici  vergi ve geçici vergiye tabi kazançlarla ilgili olarak tevkifat yoluyla ödenmiş vergiler mahsup edilecek, mahsuptan sonra kalan tutar ödenmesi gereken geçici vergi olarak beyan edilecektir.


Mükellefler geçici vergiye tabi kazançlarının tespiti sırasında gelir veya kurumlar vergisi beyannamesinde dikkate alabilecekleri tüm indirim ve istisnalardan yararlanabilirler.


Geçici verginin eksik beyan edilmesi:

Geçmiş dönemlere ilişkin geçici verginin yüzde 10’u aşan tutarda eksik beyan  edilmesi durumunda eksik beyan edilen kısım için yapılacak re’sen veya ikmalen tarhiyata  vergi  ziyaı cezası ile gecikme faizi uygulanır.  Yüzde 10’luk yanılma payının beyan edilmesi gereken (beyan edilmiş olan değil) geçici vergi matrahı üzerinden hesaplanması gerekmektedir.




Geçici vergi nedir?





Geri Dön