14 / 11 / 2024

Emlak vergisi gecikme zammı nasıl hesaplanır?

Emlak vergisi gecikme zammı nasıl hesaplanır?

Emlak vergisi, mesken, işyeri, arsa ve araziler için ödeniyor. Her sene ödenmesi gereken bu vergi taşınmazın bağlı olduğu belediyeye veriliyor. Peki, emlak vergisi geç ödenirse ne olur? Emlak vergisi gecikme zammı nasıl hesaplanır?




Emlak vergisi gecikme zammı nasıl hesaplanır?

Emlak vergisi, mesken, işyeri, arsa ve araziler için ödeniyor. Her sene ödenmesi gereken bu vergi taşınmazın bağlı olduğu belediyeye veriliyor. Taşınmaz farklı ildeyse; PTT havalesi ile ya da e-belediye sistemi ile ödeme yapılabiliyor.


Emlak vergisi gecikme zammı..

Emlak vergisi ödemeleri senede 2 eşit taksit halinde yapılıyor. İlk taksitler Mart, Nisan ve Mayıs aylarında; ikinci taksitler ise Kasım ayında ödeniyor. 


İsteyen mükellefler vergi borcunu ilk taksit dönemi içerisinde tek seferde yapabiliyor. Zamanında ödeme yapmayan mükelleflerin borcuna ise gecikme zammı uygulanıyor. Peki, emlak vergisi gecikme zammı nasıl hesaplanır?


Emlak vergisi gecikme faizi, gecikmenin yaşandığı her ay için ayrı kesiliyor. Emlak vergisi gecikme zammı oranı ise her ay için yüzde 1.40.


Emlak vergisi oranları:

Emlak vergisi ödemelerinde, ödenmesi gereken tutar taşınmazın değerine ve türüne göre değişiklik gösterebiliyor. Meskenlerin vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2; büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak karşımıza çıkıyor. 


Diğer binalarda (işyeri, dükkan) emlak vergisi oranı büyükşehirde binde 4, büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2 olarak uygulanıyor.


Arsa ve arazilerde ise vergi şu oranları ise; Büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1; Büyükşehirdeki bir arsanın vergi oranı binde 6, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 3 oranı ile vergi hesabı yapılıyor.


Köylerde emlak vergisi var mı?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön