28 / 04 / 2024

Kira stopajı nedir? Kira stopajı nasıl hesaplanır?

Kira stopajı nedir? Kira stopajı nasıl hesaplanır?

Kira stopajı, bazı taşınmazlar için ödenmesi gereken bir vergidir. Ticari taşınmazlar için geçerli olan bu vergi, her iş yeri için farklı miktarlarda ödenmektedir. Belirli bir hesaplama formülü olduğu için iş yeri için hesaplanabilir. Peki kira stopajı nedir ve nasıl hesaplanır?



KİRA STOPAJI NEDİR?

Ticari taşınmazların brüt kiralarına yansıtılan vergi türü, kira stopajı olarak adlandırılmaktadır. Bu verginin ödemeleri kiracılar tarafından gerçekleştirilir. Ticari amaçla kiralanmış gayrimenkullerde uygulanan bu stopaj vergisi, kira bedelinin bir kısmının doğrudan vergi olarak tahsil edilmesini sağlar. Bu durumda, işyerini kiralayan kişi, kira ödemesini mal sahibine yaparken aynı zamanda stopaj vergisini de ödemelidir. Kiracılar, kira stopajını ilgili vergi dairesine düzenli olarak ödemelidirler. Her kira ödemesi yapıldığında kira stopajı uygulanır ve dolayısıyla kiracılar her ay kira stopajı ödemelidir.

Eğer kiracı, peşin olarak 3 aylık kira ödemesini yapmışsa, kira stopajını da bu ödemenin içinde tek seferde ödemelidir. Mal sahibi, kira stopajının ödenmesinden hiçbir şekilde sorumlu değildir. Kiracı, kira stopajını zamanında ödemediği takdirde, gecikme faizleri uygulanır ve bu faizlerden sonra bile vergi hala ödenmemişse, tahliye işlemleri başlatılır ve haciz süreci başlayabilir.

Kira stopajı nedir? Kira stopajı nasıl hesaplanır?

KİRA STOPAJI NASIL HESAPLANIR?

Kira stopajı vergisi, brüt kira bedelinin belirli bir yüzdesi olarak hesaplanır ve kiracı tarafından düzenli olarak ödenir. Kiracı, kira sözleşmesinde yer alan brüt kira bedeline göre kira stopajını hesaplayarak vergi dairesine ödemekle yükümlüdür.

Kira stopajı oranı, brüt kira bedelinin %20'si olarak belirlenmiştir. Bu durumda, aylık kira ödemesi 4.000 TL olan bir işyeri için kira stopajı hesaplaması şu şekildedir:

Brüt kira bedeli = 4.000 TL

Kira stopajı tutarı = 4.000 TL x %20 = 800 TL

Kiracı, her ay boyunca 4.000 TL brüt kira bedelinin %20'si olan 800 TL kira stopajı vergisini vergi dairesine ödemelidir. Kalan 3.200 TL ise net kira tutarıdır ve bu miktar, kiracı tarafından mal sahibine ödenir. Her vergi için belirlenen oran, kira stopajı için   %20 olarak belirlenmiştir. 

Kira stopajı yılda kaç kez ödenir?

Kira stopajı nedir? Kira stopajı kim öder?

Kira stopaj vergisinden kimler muaftır?


Geri Dön