22 / 12 / 2024

Emsal kira bedeli nasıl hesaplanır?

Emsal kira bedeli nasıl hesaplanır?

Kira ücreti almadan tanıdığınızın kullanımına bıraktığınız konutunuza uygulanacak emsal kira bedelinin nasıl hesaplanacağını mı bilmiyorsunuz? Gelin emsal kira bedeli nasıl hesaplanır? sorusunun yanıtını örnekler eşliğinde görelim...




Sahip olduğunuz gayrimenkulü kira bedeli almadan ya da düşük kira bedeli alarak başkalarının kullanımına sunduğunuzda emsal kira bedeli uygulaması kapınızı çalacaktır. Çünkü ilgili kanuna göre, kira ücreti alınmayan ya da düşük alınan gayrimenkul için emsal kira bedeli uygulanıyor. Emsal kira bedeli değeri ise bina ve araziler için ayrı, diğer mal ve haklar için ayrı oluyor. Bina ve arazilerde emsal kira bedeli, Vergi Usul Kanunu'na göre belirlenen vergi değerinin yüzde 5'i iken; diğer mal ve haklarda emsal kira bedeli, Vergi Usul Kanunu'nun servetlerin değerlendirilmesi hakkındaki hükümlerine göre belli edilen değerlerin yüzde 10'u oluyor. 


Emsal kira bedeli nasıl hesaplanır? 

Gayrimenkulünü hiçbir kira ücreti almadan ya da düşük bir kira ücreti alarak başkalarına kullandıran kişileri ilgilendiren emsal kira bedeli uygulamasını somut bir örnekle açıklamak yerinde olacaktır. 


Bir gayrimenkul sahibisiniz diyelim. Bu gayrimenkulünüzün 2012 yılı verilerine göre 350 bin TL'lik emlak vergisi değeri olduğunu varsayalım. Söz konusu bu gayrimenkulü tanıdığınız bir kişiye kira almadan tahsis ettiniz ve böylelikle kira geliri elde etmiyorsunuz. Böyle bir vaziyette emsal kira bedeli devreye girer ve emsal kira bedeli hesaplaması ve bulunacak tutar kadar kira geliri elde etmiş sayılırsınız. 


Bu durumda emsal kira bedelinizin ne olacağını gelin birlikte hesaplayalım. Bina ve arazilerde emsal kira bedelinin, Vergi Usul Kanunu'na göre belirlenen vergi değerinin yüzde 5'i olduğunu belirtmiştik. Öyleyse emlak vergisi değeri 350 bin TL olan konutunuzun emsal kira bedeli ise 350 bin TL . % 5 = 17 bin 500 TL olur. 


Emsal kira bedeli hangi hallerde uygulanmaz? 

Emsal kira bedelinin uygulanmadığı haller de bulunuyor. Bu durumlar aşağıdaki gibidir; 


*Boş kalan gayrimenkullerin muhafazaları maksadıyla bedelsiz olarak başkalarının ikametine bırakılması,


*Binaların mal sahiplerinin usul, furu veya kardeşlerinin ikametine tahsis edilmesi,


*Mal sahibi ile birlikte akrabaların da aynı evde veya dairede ikamet etmesi,


*Bütçeye dahil daireler ve katma bütçeli idareler, il özel idareler, belediyeler ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarınca yapılan kiralamalar. 




Geri Dön