Kira stopaj vergisinden kimler muaftır?
Ön kesinti anlamını taşıyan stopaj, ticari gayrimenkullerde kiralanan taşınmaz için ödenen vergi anlamına geliyor. Kira geliri mülk sahibine ulaşmadan önce stopaj adı verilen vergi kesintisi gerçekleşmiş oluyor. Peki, kira stopaj vergisinden kimler muaftır? İşte tüm detaylar...
Stopaj kelimesi, ön kesinti anlamını taşıyan bir ifade olarak karşımıza çıkıyor. Kira stopajı ise ticari gayrimenkullere uygulanan bir vergilendirme sistemi olarak biliniyor. Kira stopajı, kiraya verilen bir işyerinin brüt kira bedelinden yapılan kesinti olarak karşımıza çıkıyor.
Diğer yandan kira stopajı, kira gelirinin gayrimenkul sahibine ulaşmadan evvel vergisinin ödenmesi işlemine deniyor. Bu işlem ile vergi ödemeleri, düzenli ve kolay bir şekilde gerçekleşmiş oluyor. Kiracı, kira stopajını ödemekle mükellef oluyor.
Kira stopajı, Gelir Vergisi Kanunun 94. Maddesi kapsamında kiraya verilen mallar üzerinden kesilen vergi olarak açıklanıyor. Böylece tüzel veya gerçek kişilere ait mülklerin işyeri amaçlı kiraya verilmesi durumunda, brüt kira bedeli üzerinden kesintiye tabi tutularak kiracı tarafından vergi dairesine ödenen vergiyi temsil ediyor.
Kira stopajı hesaplaması, kira sözleşmesi içerisinde yer alan brüt kira bedeli üzerinden hesaplanarak tahsil ediliyor. İşyeri kiralayan tüm kiracılar, kira stopaj vergisini ödemek zorunda oluyorlar. Bu kapsamda mülk sahiplerinin kira stopaj vergisi ödemek için sorumluluğu yoktur. Kira bedelinin %20’si kira stopajı olarak ödeniyor. Peki, kira stopaj vergisi hangi hallerde ödenmez? Kimler bu vergiden muaftır?