02 / 05 / 2024

gelir vergisi beyannamesinin düzenlenmesi

gelir vergisi beyannamesinin düzenlenmesi

Taşınmazların iktisap tarihinden başlayarak beş yıl içinde elden çıkarılması halinde gelir vergisi ödemesi yapması gerekiyor.Gelir vergisi ödemeleri nasıl yapılıyor? Gelir Vergisi beyannamesi nedir?

Gelir vergisi beyanında son gün bugün!

Gerçek kişiler tarafından 2021'de elde edilen serbest meslek kazancı, ticari, ücret geliri, zirai gibi kazançlar için yıllık gelir vergisi beyannamesinin verilme süresi bugün itibariyle sona eriyor.

Gelir vergisi beyannamesinin verilme süresi 31 Mart'ta dolacak!

Geçen yıl elde edilen kazançlara ilişkin yıllık gelir vergisi beyannamesinin 31 Mart'a kadar verilmesi gerekiyor.

Gelir vergisi genel tebliği 2015 yayımlandı!

Maliye Bakanlığı tarafından 287 seri no'lu Gelir Vergisi Genel Tebliği bugün 29221 sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı. İşte yayımlanan Gelir Vergisi Genel Tebliği'nin tam metni...

Gelir vergisi genel tebliği seri no:287!

287 seri nolu Gelir vergisi genel tebliği, 30 Aralık 2014 tarihinde 29221 sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı. Tebliğte 2014 takvim yılında elde edilen menkul sermaye iradının beyanında dikkate alınacak indirim oranı açıklanıyor...

Kira gelir vergisi ödemesi nereye yapılır?

Gelir vergisi kanunu gereğince her sene, bir önceki sene içerisinde elde edilen işyeri ve mesken kiralamalarından elde edilen gelir için vergi ödemesinin yapılması gerekiyor. Peki, kira gelir vergisi ödemesi nereye yapılır?

Ev kirası gelir vergisi hesaplama örneği!

Mesken ve işyeri kiralamalarından elde edilen gelirler için, Gelir Vergisi Kanunu gereğince gelir vergisi ödenmesi gerekiyor. Peki, ödenmesi gereken vergi nasıl hesaplanır? İşte ev kirası gelir vergisi hesaplama örneği..

Kira gelir vergisi 2015!

Gelir Vergisi Kanununda belirtilen mal ve hakların kiraya verilmesi karşılığında elde edilen gelirler “gayrimenkul sermaye iradı” olarak ifade ediliyor ve belli koşullarda gelir vergisine tabi tutuluyor. İşte kira gelir vergisi 2015 ödemeleri...

Ev satılınca gelir vergisi ödenir mi?

Gelir Vergisi Kanunu gereğince, taşınmaz mal ve hakların iktisap tarihinden itibaren 5 sene içerisinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artış vergisine tabi tutuluyor. Peki, ev satılınca gelir vergisi ödenir mi?

Miras kalan tapunun satışında gelir vergisi ödenir mi?

Gelir vergisi kanunu gereğince gayrimenkullerin elden çıkarılmasında doğan vergisel sorumluluklar arasında değer artış kazancı vergisi bulunuyor. Peki, miras kalan tapunun satışında gelir vergisi ödenir mi?

Tapu satış gelir vergisi nedir?

Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 80 inci maddesinin 6 ıncı bendi uyarınca taşınmazların 5 yıl içerisinde elden çıkarılması halinde gelir vergisi ödeniyor. Peki, tapu satış gelir vergisi nedir?

Tapuda gelir vergisi nasıl hesaplanır?

Bir bedel karşılığı edinilen gayrimenkullerin iktisap tarihinden başlayarak beş yıl içinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar vergiye tabi tutuluyor. Peki, tapuda gelir vergisi nasıl hesaplanır? İşte hesaplama örneği..

Gayrimenkullerin ayni sermaye konulmasında gelir vergisi!

Gelir Vergisi Kanun tasarısında gayrimenkullerin sermaye şirketlerine ayni sermaye konulması bir satış işlemi olarak tanımlanmıştır (Tasarının 45'incinıd. 2. Fıkrası). İşte, gayrimenkullerin ayni sermaye konulmasında gelir vergisi!

Meskenlerde gelir vergisi nasıl ödenir?

Gelir vergisi mevzuatı gereğince, mesken ve iş yeri gibi taşınmaz mallardan kira geliri elde eden kimselerin vergi ödemesi gerekiyor. Peki, meskenlerde gelir vergisi nasıl ödenir?

gelir vergisi beyannamesinin düzenlenmesi Haberi

gelir vergisi beyannamesinin düzenlenmesi

Gelir Vergisi beyannamesi nedir?


Bir kimsenin resmi bir kuruluşa herhangi bir durumu bildirmek yazı ile yapılan bildirime beyanname deniyor.

Taşınmazların iktisap tarihinden başlayarak beş yıl içinde elden çıkarılması halinde gelir vergisi ödeniyor. Vergi senede iki eşit taksit halinde  Mart ve Temmuz aylarında ödeniyor.Elde edilen kazançta vergilendirilecek kısma, "safi değer artışı" deniyor. Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 81. maddesi hükmüne göre; değer artışında safi kazanç, elden çıkarma karşılığında alınan para ve ayınlarla sağlanan ve para ile temsil edilebilen her türlü menfaatlerin tutarından, elden çıkarılan mal ve hakların maliyet bedelleri ile elden çıkarma dolayısıyla yapılan ve satıcının uhdesinde kalan giderlerin ve ödenen vergi ve harçların indirilmesi suretiyle bulunuyor. 


Değer artış kazancı vergisi olarak nitelendirilen gelir vergisi; Bedelli olarak edinilen gayrimenkullerin iktisap tarihinden başlayarak beş yıl...