24 / 07 / 2024

gmsi İstisna haddi

gmsi İstisna haddi

Mesken ve işyeri kiralamalarından elde edilen gelirler için GMSİ vergisi ödeniyor.Vergide istisna haddinden yüksek kira geliri elde edenler vergi mükellefi oluyor. Peki kira istisna haddi nedir?

TÜİK açıkladı! Dış ticaret haddi ekim ayında azaldı...

TÜİK verileri kapsamında göre dış ticaret haddi, ekim ayında bir önceki senenin aynı dönemine göre 11 puan yükselerek 86,2 olurken eylül ayına oranla düştüğü kaydedildi. İşte haberin ayrıntıları...

Dış ticaret haddi Ağustos'ta 12,6 puan yükseldi!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan resmi rakamlara göre, ihracat birim değer endeksi, Ağustos ayında geçen senenin aynı ayına göre yüzde 1,8, ithalat birim değer endeksi yüzde 16,1 azalış gösterdi.

TÜİK dış ticaret endekslerini açıkladı! Mart ayı dış ticaret haddi 86,4 oldu!

İhracat birim değer endeksi, martta 2022 yılının aynı ayına göre yüzde 2,7 artarken ithalat birim değer endeksi yüzde 10,1 düştü. Dış ticaret haddi 10,8 puan artışla 86,4 oldu.

Mesken kira geliri istisnası 2022 ne kadar?

Kira gelir vergisi beyanname ve 1. taksit dönemi 1 Mart'ta başladı. İstisna sınırının altındaki gelirler için beyanname verilmeyecek. Peki, mesken kira geliri istisnası 2022 ne kadar?

Emekliler dikkat! Bunu yapanın maaşı kesilecek!

Anayasa mahkemesi, milyonlarca emekliyi yakından ilgilendirecek önemli bir karara imza attı. Sosyal güvenlik uzmanı Cem Kılıç, "Yaş haddi kuralı karara bağlandı" dedi.

Yoksulluk sınırı 3 bin 408 lira 93 kuruş oldu!

Türkiye Kamu-Sen Konfederasyonun Ar-Ge Merkezince hazırlanan asgari geçim endeksinin aralık ayı sonuçları açıklandı.  Araştırmaya göre, dört kişilik ailenin asgari geçim haddi aralık ayında 6 bin 897 lira 69 kuruş olarak hesaplandı.

Üniversitelere yapılacak bağışların KDV istisnasında yeni düzenleme!

Üniversitelere yapılacak bağışların KDV istisnasına yeni düzenleme geldi. İstisna için belli durumlarda ruhsat yerine üniversitenin inşaatla ilgili sorumlu biriminin uygun görüşü aranacak...

Emekliler kira gelir beyannamesi nasıl verir?

2015 yılı içerisinde kira geliri elde edenler için vergi dönemi Mart ayı itibarıyla başladı. İstisna sınırından yüksek geliri olan kimseler vergiyi ödemekle mükellef oluyor. Peki, emekliler kira gelir beyannamesi nasıl verir?

Ev kira gelir vergisi beyannamesi nasıl verilir?

Kira gelir vergisi dönemi Mart ayında başladı. İstisna sınırından yüksek geliri olan kimselerin beyanname vererek vergi borcunu ödemeleri gerekiyor. Peki, ev kira gelir vergisi beyannamesi nasıl verilir? İşte yanıtı..

Ev kira vergisi hesaplama 2016!

Geçtiğimiz sene evini kiraya veren mal sahipleri bu sene vergi mükellefi olabiliyor. İstisna sınırı altındaki gelirler için kira gelir vergisi ödenmiyor. İşte ev kira vergisi hesaplama 2016 örneği..

Kira gelir vergisi beyanname zamanı 2016!

Kira gelir vergisini bu sene, 2015 yılı içerisinde gayrimenkulünü kiraya vererek gelir elde eden kimseler ödeyecek. İstisna sınırının üstünde geliri olan kimseler öncelikle beyanname verecek. İşte kira gelir vergisi beyanname zamanı 2016..

Memur maaşının yüzde 26.66'sını konut için harcıyor!

Türkiye İstatistik Kurumu’ndan alınan Kasım 2015 fiyatlarına göre yapılan araştırmada çalışan tek kişinin yoksulluk sınırı 2157 TL olarak hesaplanırken, 4 kişilik ailenin asgari geçim haddi ise 4359 lira olarak belirlendi.

2015 Kasım ayı asgari geçim endeksi yayınlandı!

Türkiye Kamu-Sen'in araştırmasına göre, çalışan tek kişinin yoksulluk sınırı 2 bin 157 lira 36 kuruş, dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddi ise 4 bin 359 lira 48 kuruş olarak belirlendi.

gmsi İstisna haddi Haberi

gmsi İstisna haddi

İstisna haddi nedir?

Mesken ve işyeri kiralamalarından elde edilen gelirler, Gelir Vergisi Kanunu gereğince gayrimenkul sermaye iradı vergisine (GMSİ) tabi tutuluyor. Vergide istisna haddinden yüksek kira geliri elde edenler vergi mükellefi oluyor. Peki kira istisna haddi nedir?


GMSİ istisna haddi, her sene yeniden belirleniyor. Ayrıca istisna bedeli, işyeri ve meskenler için de ayrı tutarlarda tespit ediliyor.


Konut kira geliri elde edenlerin, elde ettikleri kira gelirinin 3.200 TL'si istisnadır. Buna göre, 3.200 TL'ye kadar elde edilen konut kira geliri beyan edilmeyerek, vergi ödemesi yapılmıyor.


Ancak bu hususta bir noktaya dikkat edilmesi gerekiyor. Konut kira geliri; mesken olarak kullanılmak üzere verilen gayrimenkuller olarak karşımıza çıkıyor. Bir apartman dairesinin, işyeri olarak kullanılması halinde bu istisnadan faydalanılmıyor.


İşyeri olarak kiraya verilip, stopaja tabi kira geliri elde edenlerden 26.000...