05 / 05 / 2024

Dış ticaret haddi Ağustos'ta 12,6 puan yükseldi!

Dış ticaret haddi Ağustos'ta 12,6 puan yükseldi!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan resmi rakamlara göre, ihracat birim değer endeksi, Ağustos ayında geçen senenin aynı ayına göre yüzde 1,8, ithalat birim değer endeksi yüzde 16,1 azalış gösterdi.



Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ağustos ayına ilişkin merakla beklenen dış ticaret endekslerini tek tek açıkladı.

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan resmi rakamlara göre, ihracat birim değer endeksi Ağustos ayında geçen senenin aynı ayına göre yüzde 1,8 düşüş gösterdi. 

Verilen detaylara göre, söz konusu endeks, 2022 yılının Ağustos ayına göre kıyasla gıda, içecek ve tütünde yüzde 1,2, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 16, yakıtlarda yüzde 19,9 azalış gösterirken, imalat sanayisinde de (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 0,8 arttı.

Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre, ithalat birim değer endeksi, Ağustos ayında senelik bazda yüzde 16,1 gerileme gösterdi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan rakamlara göre,  içecek ve tütünde yüzde 10,7, söz konusu endeks, geçen senenin aynı ayına göre gıda, yakıtlarda yüzde 46,1, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 16,3 ve imalat sanayisinde (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 4,4 düşüş gösterdi.

Dış ticaret haddi Ağustos ta 12,6 puan yükseldi!

İHRACAT MİKTAR ENDEKSİ ARTTI MI?

Konu ile ilgili olarak paylaşılan bilgilere göre, ihracat miktar endeksi, Ağustos ayında geçen senenin aynı ayına göre yüzde 3,4 artış gösterdi.

Paylaşılan detaylara göre, söz konusu endeks, aynı dönemde gıda, içecek ve tütünde yüzde 9,4, yakıtlarda yüzde 28,3 ve imalat sanayisinde (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 0,3 yükselirken ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 7,2 azalma gösterdi.

Ayrıca paylaşılan bilgilere göre, ithalat miktar endeksi, Ağustos ayında yıllık bazda yüzde 10,9 artış gösterdi. Söz konusu endeks, bu dönemde yakıtlarda yüzde 13,2, gıda, içecek ve tütünde yüzde 1,1, imalat sanayisinde (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 11,5 artarken ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 20 azalış gösterdi.

MEVSİM VE TAKVİM ETKİSİNDEN ARINDIRILMIŞ VERİLER

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre, Temmuz ayında 147,7 şeklinde olan ihracat miktar endeksi yüzde 4,4 artış göstererek, Ağustos ayında 154,3 şeklinde oldu. Yine verilen detaylara göre, takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre 2022 yılının Ağustos ayında 142,4 olan ihracat miktar endeksi, yüzde 3,4 artış göstererek, bu senenin aynı ayında 147,3'e yükseldi.

Aktarılan detaylara göre, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre, Temmuz ayında 136,8 olan ithalat miktar endeksi yüzde 4,6 azalış göstererek, Ağustos ayında 130,5'e geriledi. Ayrıca takvim etkilerinden arındırılmış olan seriye göre 2022 yılının Ağustos ayında 115,2 olan ithalat miktar endeksi, yüzde 10,9 artış göstererek, Ağustos ayında 127,7 şeklinde kayıtlara geçti.

Yine konu ile ilgili olarak verilen bilgilere göre, ihracat birim değer endeksinin ithalat birim değer endeksine bölünmesiyle hesaplanmış olan ve 2022 yılının Ağustos ayında 74,2 şeklinde kaydedilmiş olan dış ticaret haddi, 12,6 puan artış göstererek, bu senenin ağustos ayında 86,8'e çıktı.

TOKİ Ekim 2023 başvuruları resmen başladı! Sudan bile ucuza konut sahibi olmak isteyenler acil bakın!

Kıyıda köşede parası olanlar için büyük fırsat! Hesabınıza her ay tıkır tıkır 2 bin 865 TL yatacak!

4A,4B, 4C, SSK, Bağkur emeklilerine maaşa ek 12 bin 500 TL müjdesi! Bu paraları sakın kaçırmayın!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön