23 / 12 / 2024

İran Global Türk Ticaret Merkezi Ağustos'ta açılacak!

İran Global Türk Ticaret Merkezi Ağustos'ta açılacak!

Türkiye’nin yurt dışına açmayı planladığı ticaret merkezlerinden ilki İran’da açılacak. Ağustos'ta hizmete alınması planlanan Tahran-Garadj yolu üzerindeki Global Türk Ticaret Merkezi'nde yer almak isteyen firmalar Haziran sonuna kadar başvurabilecek.



5 yıldır üzerinde çalışılan Global Türk Ticaret Merkezleri (GTTC) projesinin ilk ilk atımı İran'da atılacak. Tahran-Garadj yolu üzerine kurulacak Türk Ticaret merkezi, 100 firmanın İran'daki ihracat kapısı olacak. Projede görev alan Türk ve İranlı yetkililer dün İstanbul'da düzenledikleri basın toplantısıyla Tahran'da kurulacak Türk Ticaret Merkezi'nin detaylarını anlattı.


'AÇILIŞA CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'I BEKLİYORUZ '


GTTC Onursal Başkanı Necdet Öztürk, bu projede yer alan firma başına 5 milyon dolar ihracat hedefleniyor. Temizlik ürünlerinden mobilyaya ve bankacılığa kadar birçok sektöre öncülük edecek proje için yüksek ticaret hacmi ve potansiyeli olan ülkeleri seçtiklerini söyleyen Öztürk, "Bu ülkelerden öncelikli olanlar arasında en başta İran yer alıyor. Tahran Garadj Otoyolu üzerinde, 40 bin metrekare alanında yer alıyor. Firma ve ürün marka değeri olan 100 şirket GTTC Değerlendirme Kuruluna bağlı kabul edilecek. 31 Haziran 2016 tarihine kadar müracaatları devam edecek olan Ticaret Merkezi'nin açılışını ise 26 Ağustos'ta Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımı bekleniyor" diye konuştu.


'ÖNCELİĞİMİZ İRAN'


Türk ticaret Merkezleri kurmak için 4 yıldır Kanada ile de çalıştıklarını ifade eden GTTC Onursal Başkanı Necdet Öztürk, konjonktürel sebeplerle ve İran'ın komşumuz olmasının yanı sıra Türk ürünlerinin sahası durumunda olduğu için önceliklerinin İran olduğunu belirtti. Prestijli ve itibarlı bir yerde, firmaların ürün kalitesini incelediklerini vurgulayan Öztürk, “Türk Ticaret Merkezi formatında karşılıklı ortak yatırımların gelişmesi için zemin oluşturuluyor” dedi. Sağlık ve inşaat alanında İran'dan ciddi yatırım talebinin olduğuna vurgu yapan Öztürk, şunları kaydetti: “İran yatırıma hazır bir ülke petrolü doğalgazı var. Temel ve hizmet ihtiyaçlarında ciddi talepleri var. İstanbul'da 3 bine yakın otel, Tahran'da ise 36 otel mevcut. Bizim oraya taşıyacağımız çok konu var. Ticaret Merkezinde restorant açarak Türk yemeklerini ve kültürünü tanıtmak istiyoruz. Banka ofisinin yanı sıra hizmet sektöründe ise turizm, medya gibi Türkiye ile İran arasında ticari anlaşmaları yaygınlaştıran bir medya ofisi olmasını istiyoruz."


DEVLET ERKANI BURADA


Cumhurbaşkanı himayesindeki projenin Başbakanlık, Bakanların, Büyükelçiliklerin ve GTTC organizatörlüğünde yönlendirildiğini kaydeden Öztürk, “Devletimizin ülkemiz adına Ticaret merkezleriyle 500 milyon dolarlık hedefleri var. 10 Ocak 2015'te İran ile imzalanan Tercihli Ticaret Anlaşmasıyla ilk 3 yıl içinde 30 milyar dolarlık ihracat hedefi öngörülmüştür” diye konuştu. İki ülkeye da faydalı olacak projenin hep birlikte yürütülmesi gerektiğini dile getiren Necdet Öztürk, gerekli sektörlere bu konunu iş birliği yapılıp doğru sektörlerin bilgilendirilerek yönlendirmeyi amaçladıklarının altını çizdi.


PROJENİN İRAN'DA SAYGIN BİR YERİ VAR


Projenin İran'da saygın yeri olduğunun altını çizen Öztürk, İran'ın potansiyel olarak Türk ürünlerine karşı bir teveccühü olduğunu söyledi. Öztürk, şunları kaydetti: “ Bu çalışmaların firmalarımız açısından da ticari bir değeri var. Resmi görüşmelerimizde Ticaret Merkezlerinde medya ofisi ve banka şubesi açmayı hedefliyoruz. Bunun için gerekli çalışmaları başlattık. Davamız Türkiye'nin önüne kurumsal bir köprü ve model oluşturmak.”


'İran yönetimi Türkiye ile yatırıma sıcak bakıyor'


GTTC Yönetim Kurulu Başkanı Abolfazl Hemmati Alemdari ise İran'ın Türkiye ile yatırıma sıcak baktığını dile getirdi. Alemdari, “İnsanlar ve kültürler birbirlerine çok yakın. İran'da Türk milletine ve şirketlerine bir yakınlık var. Yatırım için Türk ürünlerine bakışı çok iyi. İran Devleti 50 milyar dolara yakın bir projeleri var. Bunlarda yatırım yapılmasını istiyorlar projeyi hazırlayıp Türk firmalarına veriyorlar. Satış, showrom merkezi ve ortak yatırım merkezlerinde çok iyi fırsatlar var. Zamanında fırsatları değerlendirmek lazım. İran'da Türk şirketlerinin büyümesini çok istiyoruz. 50 milyar dolarlık projeyle Türkiye için bir yatırım iyi bir fırsat olacak. İran'da Türk şirketleri devlet teşviki ve garantisiyle petroçim, petrol ve rafineri açıyorlar” dedi.


HANGİ FİRMALAR BAŞVURABİLİR


Firmaların GTTC projesinde yer alabilmesi için şu şartları taşıması gerekiyor: “ Firmanın en az 5 yıl önce kurulmuş olacak. Belli bir kalitesi ve ismi olacak. Mali kriterler açısından yıllık cirosunun 3-5 milyon dolar olacak. Ürünlerin uluslararası sertifika belgesi, tanınırlık kısmında ise piyasada ölçülebilir durumda olmak.”




Mesude DEMİRHAN/Yeni Şafak



Haber Dünya Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Global Türk Ticaret Merkezleri (GTTC) Onursal Başkanı Necdet Öztürk, yaklaşık 5 yıllık bir sürecin sonunda İran Türk Ticaret Merkezi'ni Tahran'da kurduklarını söyledi. Katar ve Sidney'de de ticaret merkezi açmayı planladıklarını aktaran Öztürk, İran'a öncelik vermelerini sebebini, kotaların kaldırılması, komşu ve sıcak pazar olması, Türk ürünlerine karşı potansiyelin bulunması olarak sıraladı. Öztürk, ticaret merkezinin tamamında ilk yıl için en az 1 milyar dolarlık iş hacminin hedeflendiğini ifade etti. 


Öztürk, 40 bin metrekarelik alana kurulu İran Türk Ticaret Merkezi'nin 500 milyar dolar ihracat hedefine ve 1 Ocak 2015'te imzalanan Tercihli Ticaret Sözleşmesi çerçevesinde 3 yılda gerçekleştirilmesi öngörülen 30 milyar dolar ticaret hedefine sürdürebilir kurumsal katkıyı sunacağını söyledi. 28 Ağustos'ta resmi açılışı yapılacak merkezde hizmet, gıda, inşaat malzemeleri, bankacılık, restoran, temizlik malzemeleri sektöründen yaklaşık 130'a yakın firma götürülmesi hedefleniyor. Projeden bahseden Öztürk, "Projemiz yüzde 100 profesyonel yatırımdır. Devletler ile direkt ilişkisi kurulmamıştır. Sebebi de günümüzde devletlerin çok işin içine girdiği sistemler arzu edilen hızda olmuyor. Dolayısıyla biz bunu profesyonel bir yatırım olarak gerçekleştirdik. Fakat İran Türk Ticaret Merkezi'nde bulunacak firmalar özellikle Ekonomi Bakanlığı'nın yurtdışı ofis mağaza, marka tanıtım tebliğinden yüzde 60-70 oranında faydalanacaklardır" ifadelerini kullandı. 


300'ü aşkın firmanın talebi var 

Öztürk, İran'ın doğru yöntem, doğru model ve profesyonel bir zeminde 20 Türk Ticaret Merkezi'ni kaldırabilecek potansiyele sahip büyük bir pazar olduğunu kaydetti. Öztürk, İran'a götürülecek firmaların genel özellikleriyle ilgili şunları söyledi: "Tekstil ve gıda sektörlerinden 300'ün üzerinde firmanın talebi var. Fakat bu taleplerde nitelik sorunu gözümüze çarpıyor. Biz İran Türk Ticaret Merkezi'nde bulunduracağımız firmaların en az 5 yıl önce kurulmuş olmasına yılda 3-5 milyonluk bir ciroya ve ürünlerinin uluslararası birkaç sertifikasyona sahip olmasına, piyasada itibarlı yapılar olmasına, herhangi bir yasal ya da ticari spekülatif taraflarının bulunmamasına, güçlü yönetim mekanizmalarına sahip bulunmasına dikkat ediyoruz. Çünkü, o pazarda kalıcı ve güçlü olacak, rekabet edebilecek aynı zamanda iki ülke arasında ortak yatırımlara yürüyebilecek nitelikte yapılara ihtiyacımız var." Ticaret merkezinin şirketlere ticaret potansiyeli anlamında büyük katkı sağlayacağım dile getiren Öztürk, merkezde yer alan bir şirketin ilk yıl en az 5 milyon dolarlık bir iş hacmi yakalamasının öngörüldüğünü söyledi. Öztürk, ticaret merkezinin tamamında ise ilk yıl için en az 1 milyar dolarlık iş hacminin hedeflendiğini ifade etti. 


'Şirketlere ödeme garantisi veririz' 

GTTC Yönetim Kurulu Başkanı Abolfazl Hemmati Alamdari, "Biz bu proje üzerinde aylardır çalışıyoruz, İran'da Türk ürünleri için sıcak bir bakış var. Tekstil, dekorasyon, inşaat malzemeleri alanındaki ürünlere çok iyi bakılıyor" dedi. Alamdari bir diğer amaçlarının ise şirketleri tanıştırmak, ortak yatırım yapmak ve çevredeki ülkelere İran üzerinden açılım sağlamak olduğunu ifade etti. Iran ve Türkiye arasında birkaç bankanın çalıştığına dikkat çeken çeken Alamdari, "Türk şirketleri için bu bir fırsat. İran'da istediğimiz şirketlerle çalışırlarsa onun biz ödeme garantisini veririz" diye konuştu. 


Dünya


Geri Dön