02 / 05 / 2024

hak ehliyetine sahip olmak

hak ehliyetine sahip olmak

Kişilerin insan oldukları için elde ettikleri hak ehliyeti hakkında merak ettikleriniz haberimizde yer alıyor. Hak ehliyeti nedir? ve Hak ehliyeti kanunda nasıl düzenlenmiştir? diyorsanız tıklayın...

Yıkılmış, ağır ve orta hasarlı binaların hak sahipliği açıklandı mı, nasıl sorgulanır?

Depremden etkilenen vatandaşlar yıkılmış, ağır ve orta hasarlı binaları için bazı haklara sahip olabilecek. Peki, hak sahipliği açıklandı mı, nasıl sorgulanır? İşte detaylar...

KİPTAŞ Okmeydanı Van Blokları'nda 80 daire hak sahiplerine dağıtılacak!

İBB iştiraki KİPTAŞ, Okmeydanı’nda kentsel dönüşüm sürecinde önemli bir yere sahip olan Van Blokları’ndaki 130 konutu teslime hazır hale getirdi. Beyoğlu Belediyesi ile ortak yürütülen çalışmalarda 80 konut hak sahiplerine dağıtılacak. 

TOKİ Ayazma yer belirleme kurası çekildi!

TOKİ tarafından İstanbul Ayazma'da yapılan konutların yer belirleme kurası çekildi.TOKİ Çok Amaçlı Konferans Salonu'nda düzenlenen noterli kura çekimiyle hak sahiplerinin sahip olduğu daireler belirlendi.

Bingöl Kültür Mahallesi Dönüşüm Projesi'nde hak sahipleri ne alacak?

157 dönümlük alana yapılacak projede 3 katlı ve 2 katlı binalar yıkılıp yerine 125 metrekare net oturma alanına sahip daireler yapılacak. Hak sahipleri şeffaf bir çalışma için projenin baştan sona bütün şartlarının kamuoyuyla paylaşmasını istiyor.

Bağış sözleşmesinin iptali!

Fiil ehliyetine sahip olan herkes, eşler arasındaki mal rejiminden veya miras hukukundan doğan sınırlamalar saklı kalmak üzere, bağışlama yapabilir. Peki, bağış sözleşmesinin iptali hangi durumlarda söz konusu olabilir?

Yüklemeli bağışlama nedir?

Fiil ehliyetine sahip olan herkes, eşler arasındaki mal rejiminden veya miras hukukundan doğan sınırlamalar saklı kalmak üzere, bağışlama yapabilir. Peki, yüklemeli bağışlama nedir? Yüklemeli bağışlama nasıl yapılır?

Mirasta tasarruf ehliyeti nedir?

Ölüme bağlı tasarruflar arasında vasiyet ve miras sözleşmesi yer alıyor. Bu iki işlemin de yapılabilmesi için tasarruf ehliyetine sahip olunması gerekiyor. Peki, mirasta tasarruf ehliyeti nedir?

Tapuda akli meleke raporu nedir?

Taşınmaz malların alım satım işlemleri, tapu dairesinde yapılıyor. Bu işlemin gerçekleşmesi için tarafların alım satım yapma ehliyetine sahip olması gerekiyor. Peki, tapuda akli meleke raporu nedir? Kimlerden istenir?

Bağışlama sözleşmesi nasıl sona erer?

Fiil ehliyetine sahip olan herkes, eşler arasındaki mal rejiminden veya miras hukukundan doğan sınırlamalar saklı kalmak üzere, bağışlama yapabiliyor. Peki, yapılan bağışlama sözleşmesi nasıl sona erer?

Ev satışında yaş sınırı nedir?

Tapu devir işlemin gerçekleşmesi için tarafların alım satım yapma ehliyetine sahip olması gerekiyor. Peki, ev satışında yaş sınırı nedir? 18 yaşının altındakiler devir yapabilir mi?

Tapuda yaş sınırı var mı?

Tapu dairesinde taşınmaz mal alım satım işlemlerinin gerçekleşmesi için tarafların alım satım yapma ehliyetine sahip olması gerekiyor. Peki, tapuda yaş sınırı var mı? Tapuda yaş sınırı nedir?

Vasiyeti yerine getirme görevlisi görevleri!

Mirasbırakan, vasiyetnameyle bir veya birden çok vasiyeti yerine getirme görevlisi atayabiliyor. Vasiyeti yerine getirme görevlisinin, göreve başladığı sırada fiil ehliyetine sahip olması gerekiyor. Peki, vasiyeti yerine getirme görevlisi görevleri nelerd

Vesayet düzeni nedir?

Vesayet, medeni haklarını kullanma ehliyetine sahip olmayan kimselere mahkeme kararı ile "vasi" veya "kayyım" tayin etme işlemi olarak tanımlanıyor. Peki vesayet düzeni nedir? Vesayet organları nelerdir?

hak ehliyetine sahip olmak Haberi

hak ehliyetine sahip olmak


Medeni haklardan yararlanma ehliyeti olarak da nitelenen hak ehliyeti, kişilerin insan oldukları için hak sahibi olabilmeleri anlamına geliyor. Bu ehliyet sayesinde insanlar hak ve borç sahibi olabiliyorlar. 


Hak ehliyetine sahip olabilmek için insan olmanın yeterli olduğunu belirtmiştik. Yani bir kimsenin hak ehliyetine sahip olabilmesi için, bir işlem yapmasına, bir irade açıklamasında bulunmasına lüzum bulunmuyor. 


Tüzel kişilerin hak ehliyeti...

Tüzel kişilerin hak ehliyetine sahip olabilmeleri için ise, yasal ölçüler dahilinde kurulmuş olmaları gerekiyor. 


Hak ehliyetinin kanundaki yeri... 

Türkiye'de hak ehliyeti konusu Medeni Kanun'da düzenlenmiştir. MK. m. 8′de, “Her insanın hak ehliyeti vardır. Buna göre bütün insanlar, hukuk düzeninin sınırları içinde, haklara ve borçlara ehil olmada eşittirler'' olarak...