25 / 11 / 2024

henri prost\' in istanbul planlaması

henri prost\' in istanbul planlaması

Henri Prost'un İstanbul planlaması ile ilgili detaylar için haberimizi inceleyebilirsiniz. İşte Henri Prost'un İstanbul planlaması...

1940'te Prost planına göre Harbiye-Osmanbey arasındaki binalar geri çekilecek!

1940 yılında prost planına göre Harbiye-Osmanbey arasındaki tramvay caddesi, Osmanbey ile Şişli arasındaki genişlik derecesine getirilecekmiş. Bunun için bu cadde üzerindeki binaların geri çekilmesine karar verilmiş.

1942 yılında Belediye imar planının tatbikini ileriye bırakmış!

1942 yılında Mimar Henri Prost'un hazırladığı İstanbul Nazım İmar Planı'nı tatbik edecek olan İstanbul Belediyesi, geniş imar hareketlerini maddi vaziyetten ötürü ileri bir tarihe ertelemiş.

1940 yılında Prost, Üsküdar ve Kadıköy'ün nazım planını hazırlamış!

1940 yılında Mimar Henri Prost, Üsküdar ve Kadıköy'ün nazım imar planını hazırlamış. Prost'un üç mıntıkaya ayırdığı imar planı Şehir Meclisi tarafından incelendikten sonra tatbik edilecekmiş.

1939 yılında beş senelik imar programı hazırlanmış!

1939 yılında Mimar Henri Prost'un hazırladığı Nazım İmar Planı'nı uygulayacak olan Belediye, beş senelik bir program hazırlamış ve bu programı da önemine göre iki kısma ayırmış.

Eminönü'nde binaların yüksekliği 16 metreyi geçmeyecek!

1939 yılında Eminönü Meydanı'nı tanzim eden Henri Prost, Eminönü Meydanı'na bakacak binaların yüksekliğini belirlemiş. İşte Emlakkulisi.com tarih araştırmacısı Abdullah Kutalmış Mızrak'ın ortaya çıkardığı o haber...

1939 yılında Eminönü'nde binaların yüksekliği 16 metreyi geçmeyecek!

1939 yılında Eminönü Meydanı'nı tanzim eden Henri Prost, Eminönü Meydanı'na bakacak binaların yüksekliğini belirlemiş. Prost, burada yapılacak yeni binaların on altı metreden yüksek olmamasını istemiş.

1939 yılında Mecidiyeköy'ün imar planı hazırlanacak!

1939 yılında Henri Prost, gelişi güzel gelişen Mecidiyeköy'ün nazım planını hazırlayacakmış. Dut tarlalarının tanzimi işinin de yer alacağı planda, Mecidiyeköy'ün şehirle irtibatı nazarı dikkate alınacakmış.

1939 yılında Eminönü'nün imar projesi maketi yaptırılmış!

1939 yılında İstanbul Belediyesi, Henri Prost'un Eminönü Meydanı için hazırladığı avan projenin maketini Hakkı Said Tez isminde bir sanatkara hazırlatmış. Makette Eminönü Meydanı'nın gelecekte alacağı şekil gösterilmiş.

1939 yılında Beyazıt'da denizi gören bir saha açılacak!

1939 yılında Beyazıt Meydanı, Henri Prost'un tanzim ettiği plana göre yeniden şekil alacakmış. Prost'un planına göre, Beyazıt Meydanı'nda bulunan dükkanlar kaldırılacakmış ve denizi gören bir saha açılacakmış.

1938 yılında Taksim'de yer altına otopark yaptırılacak!

1938 yılında İstanbul Belediyesi, Taksim'de yer altında bir otopark yaptırmaya karar vermiş. Taksim Kışlası ve müştemilatının yıktırılmasından sonra yeraltı otoparkı yaptırılması işi Henri Prost'un onayına bırakılacakmış.

1937 yılında Haliç'in iki sahilinde yol açılacak!

1937 yılında Haliç'in sanayi mıntıkası olmasını kararlaştıran Mimar Prost, bu mıntıkanın denizle olan irtibatının yanında sahilin her iki tarafında geniş birer yol yapılmasını uygun görmüş.

1937 yılında Kalamış ve Fenerbahçe için imar planı hazırlanmış!

1937 yılında Prost, Kalamış ve Fenerbahçe için imar planı hazırlamış. Kalamış ve Fenerbahçe arasında 9.5 metre genişliğinde bir yol açılacakmış. Yolun iki tarafında inşa edilecek binalar, yolun 50 metre gerisinde olacakmış.

1937 yılında şehir planının ikmali için 245.000 lira sarf edilecek!

1937 yılında Henri Prost tarafından hazırlanan İstanbul Nazım Planı'nın ikmali için İstanbul Belediyesi 245 bin lira sarf edecekmiş. İstanbul Belediyesi bu parayı senelere taksim ederek sarf edecekmiş.

henri prost\' in istanbul planlaması Haberi

henri prost\' in istanbul planlaması

Henri Prost'un İstanbul planlaması!

Fransız mimar ve şehir planlamacısı olan Henri Prost, 1874 ve 1959 yılları arasında yaşadı. 


Osmanlı'dan beri İstanbul'a hayran olan Fransız mimar Henri Prost, Osmanlı İmparatorluğu'na gelip çalışmak isteyen ilk Fransız mimar olarak da biliniyor. Prost, 1905, 1906 ve 1911 yıllarında Ayasofya'nın restorasyon çalışmaları için İstanbul'u ziyaret etmiş ve Ayasofya, Hipodrom ve tarihi yarımada ile ilgili çeşitli araştırmalar yapmıştır.


Henri Prost'un İstanbul planlaması 1936 yılında Atatürk'ün daveti üzerinde İstanbul'a gelip çalışmaya başlaması ile söz konusu oldu. Prost İstanbul'da olduğu süre boyunca yani 1936-1951 yılları arasında  Taksim'in Lamartine Caddesi'ndeki 55 numaralı evde yaşadı. 


Prost, İstanbul planlaması için uzun bir süre çalıştı. Gerekli olan topografik çalışmaları yapmak, hava fotoğrafları çekmek gibi "çalışmalar" yaptı. 


Henri Prost'un İstanbul planlaması ile ilgili amacı, "Sosyal dönüşümün yaşanmadığı...